1-91=ANEKA(chosen!)

Halaman ini bertujuan memberikan keutamaan nota am yang dibuat oleh saya.  Pautan AM juga dibenarkan di sini. Jika anda ingin lihat pautan am yang lain, sila lihat halaman 1-11=General Search (CHOSEN!). Nota yang dibuat oleh saya disimbolkan dengan N> (pemula) dan <N  sebagai penutup: INDEXING…..???[T=This page has purpose for give priority to general note which made by me. General link is  also allowed here. If you like to see other general link, please see page 1-11=General Search (CHOSEN!). Note made by me has symbol with N>(begin) and <N as end: INDEXING…..???]:

 

indexing title?:

>>>A<<<

=========================================

APLIKASI YANG DISYORKAN UNTUK MOBILE PHONE

=========================================

N> Jangan memuat turun aplikasi untuk pengunci aplikasi. Walaupun aplikasi antivirus mungkin membenarkan, tetapi kes yang pernah saya alami, internet phone saya banyak berubah ketetapannya, ada yang tidak berfungsi. Demikian juga, aplikasi-aplikasi lain, fikir dahulu sebelum memuat turun terutama aplikasi yang boleh mengakses maklumat sulit .Penyimpanan, salinan atau pindahan lebih baik di buat di kad SD kerana jika anda terpaksa memprogramkan semula aturan kilang atau menghapuskan akaun IPhone tersebut, anda tidaklah hilang semua data dan fail anda. Jangan lupa keluarkan dahulu kad SD sebelum menetapkan aturan kilang semula. Anda mungkin mendapat notis yang bermaksud “malangnya, proses android.com telah berhenti”. Contoh sebab mengapa ini terjadi, ialah kerana kerap menukar kad sim, contohnya kad sim 1 [untuk internet] digantikan dengan kad sim ke 2 dan begitulah sebaliknya. Juga kerana kegagalan proses android. Jika ini terjadi, keluarkan dahulu kad SD sebelum “sandarkan dan tetapkan semula”. Proses android.com yang berhenti boleh menyebabkan telefon gagal membuat dan menerima panggilan.


 Berikut aplikasi yang disyorkan:

1- Aplikasi Pembelajaran Bahasa Arab

2-Tajwid lengkap

3-Quran Bahasa Melayu

4-Addin Waktu Solat

5-Unit Ukuran MT

6-MP3 Penukar

7-Malaysia Calendar

8-MP3 Music Download Best

9-MyHRMISCuti [untuk kakitangan kerajaan MALAYSIA saja]

AVG

1=Aplikasi Pembelajaran Bahasa Arab

1=Aplikasi Pembelajaran Bahasa Arab

2=Tajwid lengkap

TAJWID LENGKAP

5=Unit Ukuran MT

UNIT UKURAN MT

7=Malaysia Calendar

MALAYSIA CALENDAR

3=Quran Bahasa Melayu 4=Addin Waktu Solat

Di syorkan , JUGA aplikasi ADOBE ACROBAT,  TUBEMATE, panda antivirus, whasApp, My solat dimuatturun. My SOLAT jika kita perlu dua aplikasi waktu solat. Contohnya, seorang yang bekerja di negeri lain tetapi tidak tinggal di negeri itu.

 

panda antivirus

panda antivirus

MY SOLAT

MY SOLAT

 

 

 

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

To download videos by tubemate, click green arrow and wait until notification show the process for download. After that click the video again .

To download videos by tubemate, click green arrow and wait until notification show the process for download. After that click the video again .

 

 

Pada paparan terawal skrin IPHONE di syorkan, di paparkan juga S Planner, kalkulator , fail saya, jam, waktu solat, tajwid lengkap, Adobe Acrobat, WhatsApp. Di syorkan muat turun fail MYHealth kerana ini video daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Pada halaman kedua skrin, disyorkan: Kenalan, Pintasan kenalan, Antivirus, Lampu, Aturan. Pada halaman ketiga skrin, disyorkan peta, kamera, perakam suara, unit ukuran MT, Quran Bahasa…., Mesej, Telefon, Malaysia Calendar, Manual Pengguna, Bantuan, Trip Advisor, Samsung Galaxy Life. Pada halaman ke 4[akhir] skrin, disyorkan: MP3, Gedung Play, tetapan Google, Gmail, Mp3 Music Download Best, Emel, Internet, Google, MyHRMIS , aplikasi kamus<N.

 

>>>C<<<

==========================

CARA MENGIRA KADAR FAEDAH

==========================

N>Berdasarkan maklumat daripada seorang yang pernah bertanya kepada pihak bank tentang cara pengiraan ini (maklumat pada 26 april 2013): CONTOH SAHAJA:

Jika anda meminjam RM65000 dengan tempoh bayaran balik selama 16 tahun (pinjaman peribadi) dan kadar faedahnya ialah 3.85%

: 65000X3.85%X16

_____________

192 (=192 BULAN =16 TAHUN)

=65000X0.0385(=3.85 dibahagikan dengan 100) X 16 ______________________________________

192

=2502.5 X 16

_________

192

=40040

________

192

NOTA: Staf syaitan tu kata (Allah mengistiharkan perang terhadap orang yang membantu usaha riba seperti yang dinyatakan dalam FIRMANNYA. Jadi, tak salah saya katakan staf bank= staf syaitan gila) pengiraan di atas ialah untuk mencari keuntungan untuk bank . Jadi, syaitan tu kata 40040 itu kena dicampurkan dengan jumlah yang nak dipinjam iaitu 65000 iaitu :

40040 + 65000

___________ 

192

     ATAU (40040 + 65000) dibahagikan dengan 192  

=105040

_______

192

=105040 dibahagikan dengan 192

= 547.083333333333 => 548

JADI, DIKATAKAN ANGSURAN YANG MESTI DIBAYAR IALAH  RM548 untuk pinjaman RM65000 SELAMA 16 TAHUN ANGSURAN. RM 548 X 192 bulan = RM105216. JADI, JUMLAH SEBENAR ANDA DIMINTA BAYAR IALAH RM105216. JADI, JUMLAH RIBA(=JUMLAH ROMPAKAN BANK) = RM 105216 – RM65000 = RM40216

Lebih menyakitkan hati, jumlah yang anda perolehi sebenarnya bukanlah RM65000, kerana RM65000 itu akan ditolakkan dengan : RM260 – DUTI STEM RM2048.80 – INSURAN PINJAMAN UNTUK 16 TAHUN (STAF TU KATA JUMLAH BAYARAN INI UNTUK KESELURUHAN MASA IAITU 16 TAHUN. TIADA LAGI BAYARAN INSURAN DIKENAKAN. INI SAHAJA). JADI, JUMLAH SEBENAR YANG ANDA DAPAT IALAH RM65000- 2308.80 (2048.80 + 260) = => RM62691.20

IBLIS TU KATA LAGI, JIKA BUAT PINJAMAN  RM65000 dengan skim lain pembiayaan peribadi iaitu yang berkadar riba sebanyak 4.50% untuk tempoh 16 tahun juga, maka jumlah duti stem dan keseluruhan bayaran insuran pinjaman tetap sama iaitu RM260 dan RM2048.80 TETAPI BAYARAN ANGSURAN TENTU BERTAMBAH. Hai, maklumlah kadar riba = 4.50% (ALONG GILA PUN MUNGKIN ADA YANG LEBIH RENDAH KADARNYA DARIPADA INI??)

PERINGATAN: JIKA ANDA NAK PINJAM WANG TANPA PERLU BAYAR RIBA, PINJAMLAH DENGAN KELUARGA ATAU SAHABAT BAIK ATAU DAPATKAN BANTUAN BULANAN PEJABAT ZAKAT DAN PEJABAT KEBAJIKAN MASYARAKAT<N.

============================================================ CONTOH TEKNIK YANG MENANDAKAN JABATAN TERSEBUT GELISAH TAKUT BANKRAP(berdasarkan kisah benar): ============================================================

>N>Menghalang pengeluaran wang dari mesin ATM: Mesin menyatakan nombor pin yang ditekan itu silap walaupun sebenarnya tidak silap. Bagaimana mungkin silap jika anda ingat nombor pin itu dan menaip kekunci dengan perlahan-lahan? Tetapi mesin asyik “kata nombor pin tidak betul”.Bank mana yang menghalang ini? Itu anda siasat sendiri. Ada bank lain pula, cara halangan berbeza iaitu mesin mengatakan mesin tidak mempunyai wang yang bernot RM10,RM50 , RM100. Bukankah jarang wang not RM20 digunakan? Malah bila menaipkan jumlah pengeluaran yang ingin dibuat dalam jumlah gandaan 20 pun gagal. Malah mesej yang bermaksud tiada wang bernot RM10,RM50,RM100 dipaparkan lagi pada skrin komputer mesin ATM. Jika hal begini terjadi, sila segera tutup akaun. Buat apa simpan wang di bank jika tak boleh keluar wang?

>Menghalang wang keluar melalui borang yang tidak waras: Hal ini bukan HANYA dihalang oleh bank tertentu, tetapi juga oleh jabatan lain juga. Bila kita kata nak tutup akaun, bermakna kita hendak wang kita semula tetapi jabatan itu  sengaja buat macam tak faham bahasa pula. Sebab? Sebab pada borang untuk tutup akaun itu ada pilihan pula iaitu seperti yang bermaksud:

…(anggap ini petak) wang pengeluaran akibat penutupan diberikan kepada saya secara tunai

…wang pengeluaran akibat penutupan disedekahkan kepada bank/…..(jabatan tersebut)

. ..wang pengeluaran akibat penutupan dikeluarkan melalui cek untuk dibayar kepada saya (hai, bercek? Menyusahkan orang kalau jumlah itu sedikit. Bayarlah tunai sahaja!)

>Semasa maklumat borang yang anda telah diisi diproses oleh staf tersebut, anda diminta meletakkan ibujari tangan kiri ke mesin pengesan cap jari padahal biasanya bila buat kad pengenalan ibu jari tangan kanan yang digunakan. Jika corak ibu jari tidak muncul dikomputer staf tersebut, borang itu tidak boleh diproses. Anda kena lihat skrin komputer itu semasa proses. Pastikan memang ada muncul corak ibujari tangan anda. Jangan ditipudaya oleh staf itu yang beralasan tidak muncul corak cap jari. Gunakan ibujari tangan kanan sebagai keutamaan terutama jika anda ingat memang ibu jari tangan kanan digunakan semasa membuat kad pengenalan baru.

=============================================================== CONTOH CARA YANG DIGUNAKAN BANK TERTENTU UNTUK MENCARI MANGSA PERANGKAP RIBA(BERDASARKAN KISAH BENAR) ===============================================================

AKUrasaNakBunuhPembuat&PeniagaBaranganHaram!!!

AKUrasaNakBunuhPembuat&PeniagaBarangan/produkHaram!!!

AkuRasaNakBunuhPengusahaRIBAhinggahancurlumatJadiDebuDenganPedangJihad!ALLAHUAKBAR!

AkuRasaNakBunuhPengusahaRIBAhinggahancurlumatJadiDebuDenganPedangJihad!ALLAHUAKBAR!

SEBUAH bank yang sangat banyak cawangan , menggunakan kaedah menelefon mangsa perangkap riba dengan mengatakan ada kadar faedah terbaru yang dibuat oleh bank yang lebih rendah nilainya. Bila simangsa datang ke bank itu, rupa-rupanya dia tak layak buat pinjaman kerana walaupun dari segi gaji kasar/bersih dia layak tetapi skim itu untuk golongan lain (pensyarah,guru,jururawat). Malah, bukan tak pernah simangsa beritahu yang dia bukan pensyarah/guru/jururawat. Si mangsa juga bertanya kenapa semasa ditelefon, staf itu kata angsuran itu ialah RM……UNTUK PINJAMAN SELAMAT TEMPOH……. TETAPI BILA BERJUMPA STAF ITU , STAF BANK ITU MENAFIKAN DIA ADA BERKATA seperti itu walaupun memang ada. Malah nilai angsuran yang dipaksa dibayar pula lebih banyak lagi untuk tempoh pinjaman itu. Malah dikatakan untuk jawatan simangsa , skim untuk simangsa ialah mempunyai kadar riba yang jauh lebih tinggi iaitu  4.50%. Malah pinjaman yang diberikan akan ditolak duti stem dan potongan insuran pinjaman. Hati-hati dengan tipu-daya dan teknik perangkap riba pihak bank seperti ini!!!<N

=============================

CARA TUKAR KATA LALUAN HRMIS

=============================

N>Apabila kata laluan yang dimasukkan adalah tetap salah selepas beberapa kali percubaan memasukkan, akaun anda akan disekat. Kata laluan baru diperlukan untuk membuka sekatan. Untuk mendapatkan kata laluan perlu memberitahu pihak yang diberi kuasa untuk memprogramkan proses penukaran. Setelah memberitahu pihak tersebut, masukkan ID pengguna anda iaitu nombor kad pengenalan dan taipkan juga nombor kad pengenalan di kotak kata laluan. Kemudian tekan “HANTAR”, bukan tekan “SET SEMULA”. Kemudian tunggu paparan berikut iaitu halaman yang memaparkan halaman untuk penukaran kata laluan. Pada petak kata laluan baru, taip kata laluan baru anda. Pada kotak kata laluan lama, jangan taip kata laluan lama anda tetapi taip nombor kad pengenalan anda. Kemudian tekan “HANTAR”, bukan tekan “SET SEMULA”. Kemudian tunggu paparan berikut iaitu paparan yang mengesahkan anda Berjaya menukar kata laluan.Selepas itu boleh tukar kata laluan. Pergi ke menu berkenaan di HRMIS untuk tukar<N

http://www.eghrmis.gov.my/

 

>>>>H<<<<

=============

HALAL-HARAM:

=============

indexing contents?:

N>Nama baru bagi alkohol (=arak) ialah ETHANOL. Sesetengah ubat batuk mengandungi 90% ethanol, menyebabkan mengantuk. Ubat haram ini terbukti tidak berkesan. Jika mahu yang halal dan segera berkesan, belilah ubat batuk Hurix<N.

 

>>>>>R<<<<<<<

========================================

RAWATAN KECEMASAN/EMERGENCY  TREATMENT

========================================

index….?….:

[*} BENGKAK DALAM KEPALA:

N>Akibat kemalangan yang menyebabkan varikos terjadi dalam kepala. Kemungkinan besar, ada parut dalam kepala menyebabkan tekanan di bahagian ini menyebabkan kepala sangat sakit dan menyebabkan rasa nak muntah. Jika tilam yang anda gunakan ialah tilam berspring, letak sesuatu di atas tilam atau katil itu sebagai lapisan yang berguna untuk mencegah tekanan spring berlaku ke kepala anda. Misalnya, gunakan tilam nipis yang berisi kekabu, diletakkan di atas tilam berspring itu. Jika bengkak atau varikos kepala mula menyerang anda, segera makan jeli yang harus anda buat sendiri yang masih sejuk [kerana disimpan dalam peti ais], yang dibuat dengan campuran susu dengan gelatin HALAGEL. Gelatin untuk masakan ini ada dijual dalam kotak bercetak “Gelatin Untuk Masakan”, dibungkus oleh Halagel Products Sdn. Bhd dan Distributed by Halagel Distributor Sdn.Bhd. Tol Free: 1800 88. Laman Web: www.halagel.com. Baru sahaja anda sedang mengunyah jeli ini, kesejukan dan rasa manis dan kelazatannya membuat rasa sakit di kepala anda mula berkurangan dan bila kunyahan itu sampai ke tekak anda, anda terasa rasa loya anda juga makin hilang atau hilang. Makan beberapa sudu jeli tersebut sebagai langkah kecemasan. Selepas makan itu, mungkin anda harus makan pula dua jenis pil moden iaitu :

1= pil serratiopeptidase 5 mg, Enzdase E.C Tablets: makan sebiji tiga kali sehari [pagi,petang,malam] selepas makan. Pil ini ialah pil untuk bengkak.

2= Pil untuk sakit bengkak kepala itu. Pil ini, makan sebiji tiga kali sehari selepas makan, pagi, petang, malam. Pil ini ialah pil jenama Voren, pil yang mengandungi bahan berikut:

–>diclofenac sodium pellets 165 mg [eq. to diclofenac sodium 50 mg]. Pil ini dalam bentuk kapsul [sarung ubat berbentuk bujur panjang] dan dalam kapsul itu kelihatan benda berketul-ketul .

Selepas makan ubat moden ini atau jeli dan ubat moden ini, segera baring dan pejamkan mata atau tidur. Insya-Allah ta’ala, bila anda terjaga, sakit kepala dan bengkak dalam kepala telah hilang. Ini adalah pengalaman saya sendiri <N.

[*} HONEY –> Herb for this emergency incident:

N>When someone get problem such pain at their chest or feel uneasy at his throat reason smell  [accidentally] gas which come from  any burn iron or metal object, take honey in total a big spoon, put into a cup. After that, take few water [which cold like water from refrigerator] such in total a big spoon or more [few]. After that, take little milk . Mix milk, honey & water. Afterwards, drink that mixture with the big spoon slowly and let it flow in your throat in more long time at part of your throat which pain.<N

 

 

[*} SAKIT LIDAH KERANA TERGIGIT LIDAH :

N> Sedangkan lidah lagi tergigit apa pula suami isteri. Sesetengah kes, mungkin segera hilang  tetapi ada juga kes lidah terus sakit berhari-hari walaupun bila dilihat menggunakan cermin, tiada kesan luka, tiada belahan atau koyakan pada sel lidah. Ketika berus gigi dalam gaya tertentu, mungkin terasa sakit lidah [kesan tergigit lidah]. Minumlah 2 gelas atau lebih air rebusan pokok belalai gajah. Jangan makan makanan yang pedas kecuali jika telah sembut sakit lidah. Jangan banyak berkesan gula pada lidah. Gula dapat melambatkan proses penyembuhan. Eloklah memberus gigi dahulu. Kemudian kumur-kumur dengan air suam. Kemudian kumur-kumur dengan air alkali seperti air ECPI. Kemudian tuang lagi air ECPI dalam gelas lain untuk minum air alkali itu. Jangan guna gelas yang digunakan untuk kumuran tadi. Air alkali lebih dapat membersihkan lidah dan mulut.Kemudian minum dua gelas air rebusan. Jika ini waktu malam, tidurlah atau berbaring selepas minum air rebusan sendiri itu. Jangan kumur-kumur. Biarkan air rebusan itu bercampur dengan air liur dan menyerap lama ke dalam sel-sel lidah terutama bahagian yang sakit. Air rebusan itu mungkin dapat membunuh kuman dan mencegah radang lidah. Kesakitan lidah akibat tergigit lidah, jika dibiarkan dapat menyebabkan berkuman. Kuman itu pula mungkin menyebabkan radang lidah. Akhirnya radang lidah menjadi Kanser lidah. Insya-Allah bila anda terjaga, sudah tiada sakit lagi. Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri <N.

P.RAMLEE SAID THAT "sedangkan lidah lagi tergigit apa pula suami isteri". If tooth bite tongue accidentally, how about husband and wife?

P.RAMLEE SAID THAT “sedangkan lidah lagi tergigit apa pula suami isteri”. If tooth bite tongue accidentally, how about husband and wife?

 

[*} THE MIRACLE OF ECPi;

N> If your skin get transmission oil, wash your skin with suitable soap or other with plenty of water immediately, after that, drink ECPi with plenty also. immediately. Transmission oil get my mum’s skin, so, my mum wash her skin with plenty of WATER before she drink ECPi. Thanks to GOD, reason ECPi avoid any bad effect of the oil which can cause CANCER. My mum in safe condition. Thanks to GOD. <N

Zam-Zam water is miracle water which become prophet Ismail mukjizat

Zam-Zam water is miracle water which become prophet Ismail mukjizat

ECPI beverage is Electro Clustered Pi Water

ECPi beverage is Electro Clustered Pi Water, made in MALAYSIA!!!

VARIOUS PRODUCT CONCERNING ECPI?

VARIOUS PRODUCT CONCERNING ECPi?

The Founder of DPK love this beverage. ECPi can avoid cancer.

The Founder of DPK love this beverage. ECPi can avoid cancer.

Australia surprised on ECPi technology. MR. LUKE from International Business Consultant said: "I already make research on various beverage at whole world inclusive Kangen water from Japan but technology on produce ECPi water is revenue of one genius people thought. I almost did not believe it was made in MALAYSIA". MALAYSIA CAN!

Australia surprised on ECPi technology. MR. LUKE from International Business Consultant said: “I already make research on various beverage at whole world inclusive Kangen water from Japan but technology on produce ECPi water is revenue of one genius people thought. I almost did not believe it was made in MALAYSIA”. MALAYSIA CAN!

 

One thought on “1-91=ANEKA(chosen!)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s