Mati Syahid Yang Tidak Syahid By Panji-Panji Halimunan


Bila sebut tentang syahid, sering tergambar di otak kita syurga untuk yang mati syahid. Tetapi sebenarnya tidak mudah untuk mati syahid yang tulin. Kerana syurga itu amatlah mahal. Perlu dibeli dengan wang yang sukar diperolehi iaitu keikhlasan.

Ada pernah saya membaca bahawa pernah terjadi seorang yang dilihat mati syahid . Maka orang memuji dia kerana kematian dia itu membawa ke syurga tetapi nabi mengatakan orang itu di neraka. Sebab apa tuan-puan? Sebab apa saudara-saudari? Sebab apa pakcik-makcik? Sebab ada hutang belum dibayar oleh si mati. Jadi jangan anggap wang satu sen tak perlu bayar semula. Pinjam satu sen, bayar pun satu sen. Jangan jadi punca satu sen menyebabkan masuk ke neraka.

Human often be money slave, then....human often kill themselves due to no money to pay any debt!!! Money make people be mad!!!

Human often be money slave, then….human often kill themselves due to no money to pay any debt!!! Money make people be mad!!!

 

Ada orang kelihatan mati dia tenang tetapi sebenarnya kematian dia membawa ke siksaan kubur. Semasa sakaratul-maut lagi dia telah disiksa kerana dosa. Dosa adalah salah-satu faktor penyebab sakit semasa sakaratul-maut. Lagi banyak dosa, lagi pedih siksaannya.

Ramai cuba melupakan kematian. Ramai yang enggan melihat gambar pembedahan, kecederaan yang menjijikkan tetapi kematian akan tetap memburu mereka.

Am I IZRAEL , the angel who will pull out your soul from your body? Give your answer oh this blog readers.

Am I IZRAEL , the angel who will pull out your soul from your body? Give your answer oh this blog readers.

Meletupkan diri sendiri untuk membunuh musuh bukan mati syahid. Itu ialah bunuh diri sendiri. Hukum bunuh diri sendiri ialah MURTAD. Mati syahid terjadi dengan keikhlasan dan dilakukan dengan cuba mengelakkan kecederaan diri sendiri tetapi tercedera juga dan akhirnya mati. Pernah dikatakan berlaku dalam sejarah Islam, seorang tentera Islam yang tidak tahan sakit kerana cedera dalam peperangan , menikam diri sendiri. Jadi, itu bukan mati syahid.

Bagaimana hendak tahu jika seseorang itu mati syahid atau tidak? Baca hadis rasulullah fasal tanda mati orang yang baik seperti dahi berpeluh ketika sakaratul-maut? Dahi si sakit. Bagaimana tentang ada yang mengatakan ada orang yang sedang sakit sakaratul-maut , senyum sebelum mati? Macam cerita P.RAMLEE? Ketua penyamun yang mati kena tikam berkata, “Ana mati dalam iman”?

Banyak terjadi orang mengaitkan perkara-perkara pelik yang terjadi sebagai tanda seseorang itu akan mati. Mengapa harus percaya perkara khurafat yang tiada dalil bukti daripada al-Quran dan hadis shahih? Banyak perkara pelik terjadi secara kebetulan sahaja.

Biar bersangka baik sahaja terhadap orang yang kelihatan mati syahid sebab Allah sahaja yang tahu hal yang sebenar? Sebenarnya mati syahid itu bukan sahaja mati ketika perang jihad fisabilillah, malah ada juga dalam bentuk lain? Seperti mati kerana melahirkan anak? Mati kerana ditimpa barang berat? Perlu rujuk kitab yang benar.

Nabi bersabda orang yang paling pandai ialah orang yang paling banyak mengingati kematian? Apa yang diperolehi bila banyak mengingati kematian? Jadi takut, cemas,bersalah,menangis………???

Oh MY GOD, forgive me. I had many sin. So, I crying and crying now.....

Oh MY GOD, forgive me. I had many sin. So, I crying and crying now…..

Kesan mengingati mati secara kerap dapat menimbulkan keinginan seperti berikut:

1= Mendalami ilmu pengetahuan terutama yang berkaitan agama ISLAM kerana menyedari bahawa ilmu adalah sahabat dan doktor penyelesaian masalah

2= Berusaha mengelakkan diri dari melakukan dosa dan perkara yang kurang atau tidak berfaedah kerana menyedari bahawa dosa dan kesalahan punca kematian jadi lebih pedih

3= Berusaha memperbanyakkan amalan ibadat sunat, mengekalkan ibadat fardu, memperbaiki ibadat , memperbetulkan konsep dan tatacara ibadat solat, puasa, zakat, haji, zikir, bacaan ayat al-QURAN, doa, sistem faraid, perniagaan Islam dan lain-lain.

Astagfirullah.

Kesimpulannya, kebaikan selalu berkaitan dengan kebijaksanaan. Kebijaksanaan selalu berkaitan dengan ilmu yang betul dan tepat. Ilmu yang betul dan tepat selalu berkaitan dengan kepandaian. Ada dikatakan bahawa seorang alim itu lebih baik daripada 1000 abid. Abid ialah ahli ibadat. Syaitan sendiri mengakui bahawa seseorang alim itu lebih sukar digoda daripada godaan terhadap abid.

Jadi benarlah bahawa orang yang paling pandai ialah yang paling banyak mengingati kematian kerana ini akan mendorongnya menjadi orang yang paling bertakwa.

Jadi seseorang yang jahil , sangat hampir dengan godaan nafsu. Seseorang yang demikian, dapatkah mati syahid dengan mudah?

Mati syahid tidak mungkin dicapai oleh orang yang takut mati? Jika dia mati juga dalam perang jihad, matinya itu………..Allah sahaja yang tahu.

Nabi menyatakan bahawa umat Islam ramai di dunia tetapi dihinggapi penyakit jiwa iaitu takut mati dan cinta dunia. Wanita sibuk dengan futsal. Lelaki sibuk dengan bola sepak. Anak-anak sibuk dengan internet game. USTAZ DAN USTAZAH sibuk dengan aktiviti keagamaan yang terdapat sufur, ikhtilat, tabaruj, ….alat muzik haram……. Doktor Islam tak peduli tentang ubat yang dijual sama halal atau haram. Guru-guru sekolah makan mee buatan Cina di kantin sekolah. Mee itu boleh dijamin halal padahal jiwa orang cina itu jiwa babi? Takkanlah dia hendak jujur dengan menjual yang halal padahal tiada percaya Allah. Ahli perniagaan Islam yang disenaraikan sebagai terkaya , perniagaannya bermodalkan wang pinjaman ISLAM yang sebenarnya masih ada unsur riba. Perniagaan bermodal riba dan haram, maka keuntungannya juga haram dimiliki kerana tidak sah akad-jual beli benda yang dijual dengan guna modal haram. Maka, dapatkah kita bertemu pejuang jihad fisabilillah yang benar-benar tidak takut mati dan yang layak dapat mati syahid yang sebenar pada masa kini? Jawapan= Seperti mencari serbuk emas sebesar tahi hidung di Gurun Sahara!!!

One thought on “Mati Syahid Yang Tidak Syahid By Panji-Panji Halimunan

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s