3-4(DPKblog)=CerpenDPK(AdaKodRahsiaJutawan)

VIR= NEWEST EDIT ACTION FOR THIS PAGE IS 15 MARCH 2014:

You can also click these links for read this page:

3-4=(DPKBLOG)=Cerpen DPK

OR CLICK:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/3-4cerpen-dpk-cerpeninimengandungikodrahsiajadijutawansegera-silaandaterjemahkankodrajapembunuhkemiskinan/

Cerpen ini mengandungi siratan ghaib yang perlu anda “terjemahkan” iaitu siratan Raja Pembunuh Kemiskinan (misi Penjana Generasi 3 Mega) yang diasaskan DAN dicipta oleh Pelopor DPK. Jika anda benar-benar jujur untuk menghapuskan kemiskinan, inilah cara yang telah “dikodkan/dirahsiakan” dalam bentuk siratan ghaib yang merupakan kaedah penghapus kemiskinan yang paling hebat,paling berkesan, dijamin 100% menjadi jutawan segera kecuali berlaku ketidakjujuran. Kaedah ini tidak pernah berlaku dalam sejarah. Silalah anda terjemahkan???http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LGJZJm7Kn-E

Halaman 3-3=sambungan blog DPK versi pengasas DPK, bersambung ke halaman ini! Halaman ini bersambung ke halaman  3-5=BlogDPK(RECOVERY PAGE) [SUFI DAN DPK].

ATAU KLIK LINK INI:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/3-5recovery-page-blogdpksufidpk/

 Sambungan pada Ahad 24 Februari 2013:

Kereta itu menaiki bukit. Dari bawah kereta itu , bergerak sejenis gelombang. Semakin hampir ke puncak. Sebuah Banglo sedang menunggu kedatangannya. “Sah , dia menuju ke situ. Adakah encik Hamzah sudah beri semua kata laluan yang mungkin digunakan?” “Belum lagi, Teheran. Aku sedang mencuba . “, kata Osayma . Osayma berada di pejabat pengawal syarikat dan cuba menggodam komputer itu, cuba buka fail berkenaan pelawat dengan kata-kata laluan yang dicadangkan oleh Hamzah. Hamzah meneka mungkin ada kata laluan itu yang sama seperti yang digunakan oleh Rembo. Teheran meneropong dari jauh. Kereta Teheran bersembunyi tidak jauh dari bukit itu. Dia dapat mengikuti kereta Tan Haniff yang tidak mengetahui bahawa alat pengesan pergerakan kereta dia telah dipasang oleh Teheran. Di atas , sebuah helikopter menjatuhkan seorang manusia. Manusia itu kini terbang menggunakan mesin yang merupakan helikopter paling ringkas yang dipasangkan di belakang badan dia. Dia ialah Jems Bon , pengurus cawangan Rintis Edar Heli. Dia terbang setelah dapat isyarat daripada Teheran. Kini dia bergerak menuju atas banglo itu. Dahulu, dia seorang komando. Dia letak jawatan sebab berminat dengan perniagaan heli atau helikopter. Kini dia berada atas siling batu yang juga bumbung banglo itu. Tugas dia ialah menceroboh masuk dengan senyap untuk memasang alat perakam suara dan yang juga merupakan kamera terkecil yang dapat dipasang pada sesuatu secara tersembunyi. “Aku sudah berjaya buka fail ini!!! Sekarang aku akan cari maklumat siapa yang ada datang melawat syarikat aku pada jam 3.17 petang.”

rumahatasbukitHelicopterTERINGKAS

helicopter

Ajib memandu Bugatti ke satu daerah. Dia meninggalkan Jongang yang berada di hotel. Jongang tak mahu ikut sebab takut kena culik. Ajib dapat tahu daripada bapa dia tentang masalah-masalah yang dihadapi bapa dia, tentang pengkhianatan dan lain-lain tetapi dia dapat cuti 3 bulan daripada bapa dia tetapi bulan pertama dia cuma dapat separuh gaji, bulan ke 2 dan ke 3 , cuti tanpa gaji. Polis Di Persimpangan Kutub dan orang-orang Hamzah sedang mencari Mahader dan orang-orang beliau. Mahader dan orang-orang beliau nampak polis DPK menangkap Botak, lalu mereka melarikan diri dari situ. Masalah yang lain, ialah untuk menangkap pengkhianat syarikat dan orang yang mengupah dia serta pembiayaan projek rahsia serta masalah perniagaan Rintis Edar Heli yang merosot dan masih menanggung banyak hutang. Malah syarikat Bina Heli juga merosot dan menanggung hutang yang banyak. Dah berhari-hari Ajib mencari maklumat di internet tetapi tidak dapat jawapan terhadap misteri-misteri DPK. Ajib kini cuba untuk menceroboh masuk ke Arkib Negara Di Persimpangan Kutub. Jongang dah berkali-kali menasihati jangan buat tetapi Ajib degil. Ajib telah mencetak wajah Mahader dan orang-orang dia melalui internet. Wajah mereka telah ditangkap oleh kamera rahsia polis yang ada di taman itu. Kemudian wajah mereka itu telah dimuatnaik ke internet oleh Polis DPK. Kamera rahsia itu di pasang di satu dahan pokok yang dilindungi oleh daun-daun. “Mungkin ada maklumat yang beri jawapan misteri di Arkib Negara ini”, Ajib berkata seorang diri. Kini Ajib sudah dekat banggunan arkib itu. Sepasang mata tua sedang memerhatikan Ajib dari jauh. Ajib tidak menyedari itu. Situa itu sedang menggunakan biji tasbih.

pusatjualanhelikopter

bugatti1

“Tan, aku dah upah kau berbanyak kali tetapi sehingga kini kau masih gagal mencuri dokumen rahsia itu. Lebih baik aku tembak kau sahaja”, Lelaki gemuk itu marah. Mukanya bulat. Dia terkentut kuat. Busuk dah amatlah. “Minta maaflah. Saya enggan buat kerja ni lagi . Tambahan pula belum tentu tuan akan ambil saya sebagai pengurus cawangan kerana belum tentu jurutera upahan tuan akan dapat bina perkara kahelip itu. Hingga sekarang saya tidak tahu apa itu kahelip?”. ha”Tan, kau tahu aku sekarang bermasalah besar. Orang-orang aku terbunuh di pulau itu. Berita terkini, Botak ditangkap oleh Polis DPK. Mahader dan beberapa orang lagi jadi buruan polis dan orang Hamzah. Aku pula terpaksa berpindah jauh ke sini, atas bukit ini dan menggunakan kad pengenalan palsu. Aku telah membuat pembedahan di wajahku untuk mengubah wajahku supaya polis tidak kenal aku. ” “Ya, wajah tuan telah berubah, hampir saya tidak kenal”. ” Aku beri kau tempoh seminggu lagi. Jika kau gagal, aku akan siat-siat dubur engkooo!!. Sekarang , kau berambus dari sini!!!” Pooouuuuuuuuuuuuuutttt!!!, sigemok itu terkentut lagi . Kuat bunyinya sehingga kucing peliharaannya terkejut , lari ketakutan.

kucing terkejut

Jongang mencatat pengalaman dia melancung di DPK: Pengalaman masuk ke masjid untuk solat, rupa-rupanya bukan masjid tetapi hospital . Seorang pesakit yang menggunakan kerusi roda itu amat menarik perhatian Jongang dan Ajib. Ajib melihat si tua itu sambil berkata, kalaulah bapaku tahu apa yang ku lihat, bagaimanakah ? Adakah dia akan meneruskannya? Ketika berada di bank negara DPK pula, Ajib dan Jongang telah melihat sesuatu di situ, yang boleh dibeli tetapi Ajib tidak terfikir untuk beli. Dia hanya berkata: Kalaulah bapaku tahu apa yang ku lihat, bagaimanakah? Adakah dia akan meneruskannya?  Apakah perkara misteri yang dilihat oleh Ajib dan Jongang?? Ketika tiba di pintu masuk zoo yang sebenarnya ialah hutan lipur yang dipenuhi binatang merbahaya seperti harimau , gajah dan lain-lain yang bebas bergerak, aku dan Ajib dilarang masuk. Penjaga kata binatang-binatang di hutan ini sangat benci orang yang bukan rakyat DPK. Jika masuk juga, binatang ini akan menyerang atau makan orang itu. Bagaimanakah binatang hutan itu dapat kenal bahawa seseorang itu ialah rakyat DPK atau tidak?? Ohh anehnya negara DPK ini!!???

kerusirodabugatti2

“Maklumat lawatan itu menunjukkan orang itu ialah bekas pengurus cawangan syarikat aku juga, nama dia ialah Raja Bokassa Fiji. Dia telah ku pecat sebab pernah cuba merogol Alltanktoya. Dia tidak kenang budi aku yang tidak mahu buat laporan polis. Aku cuma hukum pecat dia sahaja. Tak habis-habis menyusahkan aku. Ohh, aku buruk sangka agaknya. Kita belum terima isyarat alat pengintipan yang dipasang di Banglo itu. Raja Bokassa Fiji baru berkhidmat. Dia lebih baru dari Alltanktoya. Bokassa belum pernah beri gambar dia untuk carta organisasi syarikat atau untuk tujuan lain. Alltanktoya tidak pernah melihat dia dan tidak pernah tahu bahawa Bokassalah salah-seorang pengurus cawangan aku. Semasa dia cuba rogol Alltanktoya, Bokassa memakai topeng dan berpakaian hitam. Aku telah menghalang cubaan merogol dia. Aku kejar dia hingga ke satu tempat dan membuka topeng dia. Alltanktoya hanya melihat dia ketika dia telah dipecat beberapa bulan selepas kejadian aku pecat dia dan kemudian beberapa bulan berikut, Bokassa datang melawat syarikat aku dan memberi kunci pejabatku kepada Alltanktoya YANG tidak tahu itulah orang yang cuba merogol dia. Tentu Bokassa curi kunci itu daripada Alltanktoya? Bukan terjumpa kunci itu yang dikatakan terjatuh. Dia curi kunci itu untuk cuba masuk ke pejabat aku ? Untuk curi dokumen R & D itu? Tetapi terpaksa memulangkan kunci itu sebab ada orang melihat dia pegang kunci pejabat aku.”

papantandaOrangkentut

SAMBUNGAN PADA KHAMIS 28 FEBRUARI 2013:

Si Tua itu menuding jari telunjuk ke arah kaki Ajib. Tiba-tiba Ajib rasa tak dapat berjalan. Kaki dia terasa tegang otot dan keras. Lalu dia terduduk di tanah. Ajib lihat ada orang datang menghampiri dia. Pap pap , bunyi kaki dia ditepuk oleh tangan pakcik itu. Tiba-tiba hilang rasa tegang otot dan lembut semula. “Ajib jangan, nakal-nakal. Allah lihat apa Ajib nak buat. Biar pakcik  beritahu apa yang boleh pakcik beritahu. Misteri yang lain itu, biarkan sahaja. Satu hari nanti Ajib akan tahu juga”. Ajib sangat hairan. Bagaimana pakcik ini tahu nama dia? Malah niat jahat dia pun pakcik itu tahu?!! Malah dengan menepuk sahaja, hilang sakit kaki dia. Situa itu enggan beritahu , bagaimana dia tahu semua ini & kenapa dengan menepuk sahaja, hilang sakit otot kaki Ajib.  “Kebanyakan  jutawan di sini , jumlah simpanan mereka ialah tiga juta berliana (nama mata wang Negara Di Persimpangan Kutub). Mereka akan jadi miskin segera jika tidak menggunakan kejutawanan mereka untuk berniaga secara sah. Negara DPK ini, penduduknya semua Islam . Orang bukan Islam dilarang jadi rakyat di sini. Kerajaan DPK ini mengesyorkan perniagaan dijual kepada kerajaan jika perniagaan bermasalah dan jika tidak mahu diberikan atau dijual kepada keluarga atau tidak diwarisi secara faraid. Perundangan DPK melarang penjualan syarikat orang Islam kepada orang yang bukan Islam. Begitu juga, hal seperti rumah dan kenderaan tidak boleh dijual kepada orang bukan Islam. Mereka yang jadi jutawan ini termasuklah suri rumah, orang kurang upaya,  pernah jadi penganggur, pernah hilang tetapi kemudian ditemui semula, Jutawan baru Negara DPK ini tidak pernah lakukan jenayah berat dalam kategori tertentu, tidak pernah gila atau sakit jiwa, tidak pernah menghidap syndrome down, tidak pernah sakaratul-maut, tidak pernah diistiharkan oleh doctor bahawa mereka akan mati segera. Jutawan lama tidak mendapat peluang kekayaan seperti jutawan-jutawan baru. Jutawan lama itu ialah mereka yang memang sejak lama dahulu telah menjadi jutawan dan sehingga sekarang iaitu ketika masih wujud peluang kejutawanan baru, mereka masih jutawan. Ramai jutawan baru tidak dapat meninggalkan pekerjaan yang dianggap dalam kategori “miskin” kerana sebab-sebab tertentu tetapi ramai juga yang dapat meninggalkan pekerjaan miskin itu kerana pelbagai sebab. Walaubagaimanapun, semua jutawan baru seperti  yang memang berasal dari kalangan peniaga miskin dapat menjalankan perniagaan yang lain juga atau terus meninggalkan perniagaan lama atau perniagaan yang miskin itu. Mari ikut pakcik ke hospital”. “Terimakasih kerana pakcik rawat sakit kaki saya dan kerana penerangan pakcik dan juga kerana pakcik halang saya menceroboh Arkib DPK. Kenapa kita hendak ke hospital yang di sana itu?”. “Kita jalan kaki sahaja ke hospital. Sudah jadi budaya dan adat masyarakat DPK suka melawat orang sakit yang berada di wad hospital walaupun pesakit itu bukan keluarga mereka”. “Oooh begitu. Sungguh baik tingkahlaku orang DPK. Di Negara saya, budaya seperti ini tak wujud. Memang unik budaya ini.”http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7CTEmsyKnTI

hospital putrajaya

Di hospital itu, ada beberapa orang bayi lelaki dan kanak-kanak di wad itu. Budak yang di kiri itu lahir pada 1 Januari 2006, bayi yang di sebelah katil dia itu  lahir pada 31 Disember 2012, yang di sebelah bayi itu pula, lahir pada 1 Januari 2013,BUDAK itu pula lahir pada 31 disember 2005, berikutnya  lahir pada 29 Ogos 2005. Ajib , tiba-tiba rasa sangat kecil diri dan sangat miskin hina bila pakcik itu menerangkan tentang pesakit-pesakit itu: ” Budak yang di kiri itu ada beberapa juta berliana. Bayi yang di sebelah dia itu pula, juga ada beberapa juta berliana. Yang lain itu bukan jutawan. Mengenai bayi jutawan itu, wang simpanan akaun bayi itu tidak boleh dikeluarkan kecuali setelah bayi itu akil-baligh dan harus dikeluarkan sendiri oleh bayi itu bila telah akil-baligh atau oleh orang yang dia beri keizinan.

jutawanbayibayijutawanbayikayajutawan

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7AXbcinEZdo

Mari kita keluar dari hospital ini. Ajib hairan pakcik itu cepat sangat . Baru masuk hospital dan bercakap sedikit dengan penjaga bayi dan budak itu dan menerangkan sedikit tentang mereka, tiba-tiba pakcik itu ajak keluar dari hospital pula. Di luar hospital , pakcik itu mengatakan dia sangat berharap jika Ajib menjadi anak angkat dia. Kata dia, dia tak ada anak. Isteri dia telah mati. Pakcik itu beri satu kad yang memaparkan alamat rumah dia. “Bila Ajib senang, datanglah ke alamat ini. Lihat di belakang Ajib”, kata pakcik itu . Ajib pun pandang ke belakang. Tiada apa-apa yang menarik pun lalu Ajib kembali menoleh ke hadapan tetapi Ajib terjerit kuat kerana terperanjat sebab pakcik yang berada di hadapan dia sudah tiada, ke mana dia pergi. Takkanlah dalam masa beberapa saat pakcik itu dapat meninggalkan dia di situ. Ajib pun memanggil-manggil pakcik itu. “Pakcik! Pakcik! Di mana Pakcik!?”. Lelaki misteri itu membuat Ajib terhairan-hairan.

BEBERAPA BULAN KEMUDIAN:

Ajib dan Jongang sudah bersedia untuk kembali ke negara mereka. Hingga sekarang masih banyak misteri yang mereka belum menemui jawapan. Antara misteri yang Ajib sudah dapat tahu jawapan  ialah yang dimaksudkan perempuan di bawah kereta dia ialah ada dunia bawah tanah yang khas untuk wanita sahaja. Di tempat lain ada pula dunia lelaki bawah tanah dan di situlah perempuan berada atas tanah, di sesetengah tempat lain pula di DPK , lelaki dan wanita berada di atas tanah tetapi ada laluan dan blok banggunan dan tempat yang khas untuk lelaki sahaja dan yang khas untuk wanita sahaja. Kerajaan DPK sangat menghalang ikhtilat. Mengenai binatang-binatang di hutan yang tidak serang manusia kecuali yang bukan rakyat DPK ialah kerana ada wali Allah DPK yang berdoa agar rakyat DPK dikasihi oleh binatang-binatang yang hidup di hutan DPK.  Tetapi mengenai misteri kekayaan jutawan DPK, hingga sekarang , Ajib & Jongang belum berjaya mendapat jawapannya.  Ajib tidak sabar untuk memberitahu bapa dia. Hal pemberitahuan itu dianggap sebagai hadiah harijadi Ajib untuk bapa dia. Hal itu ialah tiga syarikat DPK bersetuju untuk jadi rakan kongsi atau sekurang-kurangnya menjalin hubungan kerjasama perniagaan dengan Rintis Edar Heli, setelah Ajib berbincang dengan pemilik-pemilik syarikat-syarikat itu. Ajib akan beritahu bapa dia bahawa saintis & jurutera DPK telah mendahului dalam rekacipta kahelip, crazy hole dan roda harapan. Kahelip ialah kereta yang ada butang “Change to helicopter”.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=V7gcT3zJMBw

KAHELIP

Roda harapan ialah kerusi beroda elektrik yang dapat menjalankan fungsi dan ada faedah seperti berikut:

1> Kerusi mengurut pesakit

2>Ada fungsi meja makan, bekas tempat memasak air (guna kuasa bateri atau tidak) dan makanan yang mudah, ada bekas tempat simpanan makanan & ubat , ada peti ais mini yang juga mesin penapis air pada kerusi beroda itu. Jadi kerusi beroda ini dapat diubah sistem dan bentuknya dengan menekan butang-butang tertentu untuk menjalankan pelbagai fungsi dan untuk mendapat pelbagai faedah

3> Ada tempat letak bahan bacaan, ada fungsi pengecas telefon saku, laptop, ipad dan sebagainya

4>Ada fungsi peta , gprs, kamera, teropong jauh, peti penyimpanan wang

5>Ada fungsi untuk kencing dan berak dalam keadaan masih duduk di kerusi roda itu termasuk fungsi membasuh selepas kencing dan berak.

Mengenai crazy hole ialah sejenis mesin yang dapat memproses kertas khas menjadi wang:

1> Mesin ini harus dibeli di bank negara DPK atau melalui ejen-ejen rasmi yang dilantik oleh bank negara DPK.

2>Mesin ini memerlukan kata laluan untuk menggunakannya. Kata laluan boleh diubahhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WFg_sKoZ5CI

3>Kertas khas hanya boleh diproses jadi wang sebanyak wang yang ada disimpan di bank atau di akaun bank yang mempunyai perhubungan akses dengan mesin crazy hole ini. Wang adalah sesuatu yang jadi kegilaan atau kesukaan . Mesin ini akan menghantar isyarat kepada mesin Bank. Contohnya, jika mesin ini memproses seribu berliana, isyarat berkenaan maklumat ini dihantar ke mesin bank. Secara automatik, mesin bank akan membakar hangus seribu berliana dan akaun pemegang mesin crazy hole ini akan dikemaskini secara auto iaitu baki terkini wang di akaun dia akan diproses secara auto. Selepas mesin bank menghantar isyarat yang menunjukkan maklumat pembakaran boleh dilakukan dan mesin crazy hole boleh memproses wang tersebut di rumah, maka mesin crazy hole ini akan mengeluarkan wang dari satu lubang khas , tempat pengeluaran. Selepas itu , mesin ini akan menghantar isyarat telah memproses wang ke mesin bank. Lalu mesin bank membakar sejumlah wang iaitu sebanyak yang diproses oleh mesin crazy hole. Maklumat akaun terkini akan dihantar oleh mesin bank ke mesin crazy hole setelah pembakaran selesai. Sesetengah mesin bank menggunakan teknik penghancur wang kertas dan bukan teknik pembakaran. Walaubagaimanapun, wang yang boleh diproses oleh mesin crazy hole bergantung kepada jenis not wang kertas yang ada di mesin bank. Jika pemprosesan tidak boleh dilakukan atas pelbagai sebab, mesin bank akan hantar isyarat “tidak boleh atau tidak dapat diproses”.

4>Mesin crazy hole juga ialah mesin wang di rumah yang dapat digunakan untuk menyimpan wang  termasuk wang syiling. Kaedahnya ialah, jika ingin simpan wang sebanyak sejuta berliana, tekan butang pertanyaan. Mesin crazy hole akan hantar isyarat pertanyaan ke mesin bank , iaitu adakah boleh dan dapat simpan wang sebanyak sejuta berliana ke akaun melalui mesin crazy hole. Jika boleh, masukkan sebanyak sejuta berliana ke lubang khas yang untuk kemasukan wang , lubang khas masuk wang di mesin crazy hole. Mesin crazy hole ini akan menunggu isyarat daripada mesin bank. Bila mesin bank telah memproses kertas khas sebanyak sejuta berliana, isyarat telah selesai proses itu dihantar ke mesin crazy hole lalu mesin crazy hole menghancurkan wang kertas dan wang syiling yang jumlahnya sejuta berliana yang telah dimasukkan ke mesin crazy hole.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xlaHKnJ-5F0

5>Mesin crazy hole tidak dapat berfungsi jika tiada kertas khas (kertas yang dapat dicetak oleh mesin menjadi wang. Mesin ini hanya boleh cipta wang kertas, bukan wang syiling). Dengan kemudahan canggih ini, rakyat DPK tidak perlu pergi ke bank untuk menyimpan atau mengeluarkan wang. Hanya guna mesin crazy hole yang terletak dalam bilik tidur, di rumah.

Helikopter itu kini sedang turun perlahan-lahan di hadapan Ajib dan Jongang, helikopter pengangkut kenderaan. Encik Bar-rack , encik Hamzah, encik Teheran yang ada dalam helikopter itu. Bugatti kini masuk ke helikopter itu , bersama Ajib dan Jongang. “Apa khabar Rintis dan ayah, pakcik Teheran?”  Teheran tidak jawab, hanya senyuman pahit terpapar. Yang lain, nampak sedih sahaja. Ajib merasa hairan. Tetapi mulutnya berat untuk bertanya. Helikopter itu kini makin tinggi dan makin jauh meninggalkan Di Persimpangan Kutub. Beberapa jam kemudian, helikopter itu terbang dekat kawasan perkuburan. “Eh , kenapa mendarat dekat sini, pakcik Bar-rack?” ” Pakcik nak lawat kubur anak pakcik…?”  Ajib dan Jongang melihat mata Teheran dan Hamzah bergenang air mata tetapi encik Bar-rack tidak pula padahal yang mati itu anak encik Bar-rack. Apa sebenar terjadi?

kubur

SAMBUNGAN PADA AHAD 3 MAC 2013:

http://www.youtube.com/user/khairol01

Mereka berjalan menuju ke kawasan perkuburan. Ajib bertanya, ”Bagaimana tentang Tan Haniff, Raja Bokassa,………..?” ” Tan Haniff dijumpai mati berdekatan kereta dia. Mayat dia disiat-siat termasuk dubur dia. Kami membuat laporan polis dan menyalahkan Raja Bokassa Fiji. Polis datang dan mendapati dia bukan Raja Bokassa Fiji. Sebenarnya Raja Bokassa telah ubah wajah melalui pembedahan. Alat pengintipan yang dipasang oleh Jems Bon di rumah Fiji didapati tidak berfungsi.  Tetapi beberapa minggu kemudian alat pengintipan itu menghantar isyarat bunyi suara Fiji yang mengatakan , “Pembedahan plastik!”. Kami minta polis mendengar isyarat rakaman ini. Polis datang dan mengambil sampel DNA Fiji. Tetapi bukti DNA itu tidak boleh digunakan kerana tiada sampel DNA Fiji sebelum dia menukar wajah. DNA itu hanya untuk disimpan. Mungkin berguna pada masa akan datang. Jems Bon berjaya menceroboh rumah Fiji dan menemui dokumen pembedahan plastik di muka. Pada dokumen itu mengatakan nama penerima khidmat pembedahan itu ialah Raja Bokassa Fiji, nombor kad pengenalan dia dan lain-lain. Nama samaran yang digunakan oleh Raja Bokassa Fiji ialah Farty Amno. Fiji mengatakan kepada polis , Haniff datang berjumpa dia kerana Farty sahabat lama dia. Doktor pembedahan yang membedah wajah Fiji mengaku Amno itulah Bokassa yang dia bedah.Akhirnya, Bokassa terpaksa mengaku bahawa nama dia bukan Farty Amno tetapi Raja Bokassa Fiji. Bokassa telah dihukum gantung sampai mati. Mayat dia telah dikuburkan di kawasan perkuburan ini. Mengenai Mahader dan orang-orang dia, orang-orang Mahader telah mati ditembak oleh polis Di Persimpangan Kutub. Hanya Mahader masih hidup dan terus menjadi buruan polis DPK di DPK hingga kini.  Panjang betul umur “syaitan manusia ” yang bernama Mahader ini. Sekarang , ceritakan pula pengalaman kamu di DPK”. “Baiklah encik Teheran. Orang yang saya lihat miskin, berkoyak baju dan bertampal baju tetapi ramai yang berjabat tangan, mengucap salam dan peluk dia itu sebenarnya ialah pemerintah tertinggi DPK iaitu Khalifah Maarooobbukaaa Ar Rasyidin, khalifah yang ada masanya berpakaian pengemis, ada masanya berpakaian orang kaya. Tujuan dia berpakaian miskin itu agar diri beliau dan rakyat dia selalu mengingati kematian dan bahawa akhirat itulah kehidupan yang sebenar.Khalifah Maarooobbukaaa selalu menghafal soalan malaikat penyoal mayat dalam kubur dan hafal jawapan yang patut diberikan kepada malaikat.” Ajib tidak dapat meneruskan cerita kerana kini kubur di hadapan dia itu kelihatan bukan kubur anak Bar-rack. “Eh, kubur anak Bar-rack dah diubahsuaikah?” . Tiba-tiba encik Teheran menangis-nangis sambil menjabat tangan AJIB, “maafkan pakcik, kami tak nak beritahu semasa kamu DI DPK sebab tak mahu kamu kelam-kabut dan itu membahayakan kamu tapi sekarang kamu di hadapan dia sekarang” “Apa nii pakcik?”. Jongang tiada di situ. Dia tunggu dalam helikopter. Hamzah dan Bar-rack juga kelihatan menangis. Mereka lap air mata dengan sapu tangan.  Ajib pergi perlahan-lahan ke arah kubur itu . Akhirnya jelas apa yang kelihatan pada batu nesan itu. Catatan di batu nesan itu ialah “Semoga dilimpahi rahmat daripada Allah: Osaymaladen…..”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ifrxUGwh7tI

Beberapa minggu kemudian:

“Sahabatku, tiada lagi kebahagiaan ku di sini. Aku merasa bersalah kepada ayahku. Kalaulah aku mendengar kata dia, terus membatalkan cuti di DPK dan membantu dia menguruskan syarikat, mungkin akan membantu mengurangkan tekanan sedih beliau. Ku tak sangka Tan Haniff, orang yang dipercayai oleh bapaku itu ialah pengkhianat syarikat. Kini Rintis Edar Heli telah dijual kepada kerajaan. Kerajaan mengubah Rintis Edar Heli menjadi pusat servis helikopter. Sebahagian helikopter dijadikan ambulan, bomba, helikopter polis, helikopter jabatan tertentu. Bina Heli pula semakin maju dengan ada rakan-rakan kongsi baru. Ramai staf dan pegawai Rintis Edar Heli yang bekerja di syarikat lain, yang menganggur pun ada. Tetapi orang seperti Bar-rack dapat jadi pemandu helikopter kerajaan. Teheran pula dapat jadi penasihat jabatan pusat servis helikopter. Semua harta ayahku telah dijual untuk selesai membayar hutang bank, membayar pampasan perberhentian pekerja secara paksa, membayar gaji terakhir mereka. Rintis Edar Heli telah bangkrap. Hanya banglo ayahku sahaja selamat. Aku mewarisi rumah itu yang berharga 300 ribu ringgate. Namun aku tidak bahagia. Ayahku tertekan dengan masalah syarikat hingga makan pil tidur dan pil penenang jiwa secara berlebihan, mengakibatkan kematian beliau. Aku telah jual rumahku ini kepada Pertubuhan Islam ….. Sebahagian besar wang hasil jualan telah kusedekahkan . Dengan sejumlah kecil wang, aku akan pergi ke DPK , untuk menemui orang yang akan jadi bapa angkatku. Harap kita akan bertemu di sana , DPK. Sekian. Asalamualaikum.

DARIPADA SAHABAT KARIBMU,

Ajib bin Osaymaladen.

Menitis airmata Jongang membaca surat daripada Ajib.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oSjEORYg0FI

10 Tahun Kemudian:

Jongang,Ibu bapa Jongang, Encik Hamzah, Teheran, Jems Bond, Unwar Ibrashe & anak dia No role Izzah, Alltanktoya dan beberapa orang lagi di dalam helikopter yang dipandu oleh Bar-rack. Helikopter itu turun di satu tempat berdekatan, sebuah bukit yang tinggi. Di situ mereka berkhemah . Ramai penduduk dekat situ dan yang datang dari jauh juga berkhemah dekat bukit itu. Mereka yang berkhemah, menunggu hari malam dan akan menyaksikan sesuatu dipuncak bukit itu, BUKIT HIRA’. Malam kini menjelma. Satu cahaya indah kelihatan. Cahaya ini terpancar dari tubuh seorang manusia. Burung helang datang dari bukit itu menuju ke kawasan perkhemahan. Orang ramai berebut-rebut hendak beri surat kepada burung helang itu. “sabar, sabar,ikut giliran aturan huruf nama atau biarkan helang itu memilih giliran siapa”, seorang tua beri nasihat. “Biar helang , biar helang tentukan….” ramai yang berkata seperti itu. “Helang ini beri surat kepada siapa pakcik?”, Unwar Ibrashe bertanya. “Kepada yang terpancar cahaya. Cahaya yang di atas bukit itu ialah cahaya seorang Kekasih Tuhan, seorang wali yang berjaya mencapai maqam mardiah. Ramai Wali Allah Di Persimpangan Kutub yang cemburu ghibtah kerana mereka telah berpuluh-puluh tahun cuba untuk mencapai maqam ini tetapi gagal. Wali-wali DPK bermaqam mulhamah, mutmainnah dan beberapa orang mencapai maqam radiah. Tiada capai maqam yang lebih tinggi seperti wali yang ada di atas bukit itu. Wali Allah yang di atas bukit itu dulu seorang yang lalai, selalu tinggalkan solat . Selepas dia bertaubat, dia jual kereta mewah dia DAN wang hasil jualan itu disedekahkah kepada Pertubuhan Tarekat DPK”.

HELANGuzlah2uzlah3

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0odjytXAVqo

“Wah!!! Burung HELANG ITU PILIH JONGANG”, ramai yang mengucapkan tahniah kepada Jongang.  Burung Helang itu menghantar surat kepada wali Allah itu. Surat itu bertaip ” Asalamualaikum, wahai wali Allah. Doakan untuk  saya agar saya dapat bertemu dengan sahabat karib saya, Ajib Kasanova. Terimakasih”.  Burung helang itu kembali kepada Jongang untuk  menghantar surat balasan. Surat balasan itu bertaip tanpa menggunakan alat. Wali Allah itu hanya menunjuk jari telunjuk dia ke arah kertas dengan memusing jari itu beberapa kali lalu secara automatik tertaip apa yang ingin wali itu taip. Surat balasan itu bertaip: ” Jika engkau ingin jumpa sahabat karib mu, naiklah ke puncak bukit ini. Bertemulah dengan seorang yang bernama AL-MAHDI FIRDAUS. Nama ini ialah namaku. Nama lamaku ialah Ajib Kasanova”.

MAKA  TAMATLAH CERPEN “SELAMAT DATANG KE MODEL KERAJAAN DI PERSIMPANGAN KUTUB”.http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Luwb0_-pe5Q

*******************************************************************

Ditaip pada Ahad 3 Mac 2013 dan tarikh selepas 3 Mac 2013:

<9>PRINSIP TERAKHIR DPK: PRINSIP KE 9: MEYAKINI BAHAWA AJARAN TAREKAT DAN KESUFIAN MEMANG WUJUD DALAM ISLAM TULIN DAN MEYAKINI [APA YANG TENTU BENAR] APA-APA KESIMPULAN DAN TAMBAHAN YANG DIANGGAP JUGA SEBAGAI KANDUNGAN PRINSIP TERAKHIR DPK:

********************************************************************

Contoh sumber yang digunakan untuk menulis intipati prinsip terakhir ini ialah seperti kitab “Mengenal Diri & Wali Allah ” yang ditulis oleh ustaz Mustapha Muhammad Al-Jiasi Al-Ahmadi. Sila beli kitab ini untuk keterangan lanjut. Imej kulit kitab ini ialah:

kulitKitabmengenaldiridanwaliAllah-1

 Adakah anda menghidap penyakit gila seperti:

1=JAHIL…..?

2=MALAS…..?

3=GILA MAKAN-MINUM, TIDUR, SEKS……,KETAGIH MASTURBASI(melancap/onani)?

4=GILA SUKAN, NYANYI, TARI, BERMAIN……?

5=GILA BERHIAS, MEKAP, MELARAM…..?

6=GILA TUNJUK KUAT , SAMSENG,…….PANAS-BARAN?

7=GILA TUNJUK NASIHAT, PEMIMPIN YANG DIKTATOR DAN BODOH SOMBONG,…..GILA MELETER,……….?

8=GILA LIHAT VIDEO LUCAH, GILA BACA ARTIKEL LUCAH, GILA  IMEJ LUCAH….? GILA MUATNAIK VIDEO PERZINAAN DIRI SENDIRI DAN PASANGAN???

9=GILA BERAKTIVITI, GILA BERSOSIAL, GILA BERPARTI, GILA BERDEBAT…?

10=KETAGIH JADI GAY, LESBIAN, PEROGOL BERSIRI, GILA RAKAM AKSI MANGSA ROGOL (ANDA YANG MEROGOL?)? 

11=DEGIL, KERAS HATI, KERAS KEPALA, SOMBONG, ………?

12=GILA SENYUM, GILA KETAWA, GILA BERGURAU,…………?

13=GILA TONTON TV, DENGAR RADIO….?

14=GILA  BERSIAR-SIAR, MELANCUNG,……….?

15=………………….DAN PELBAGAI GILA LAIN, SAKIT JIWA, ROH HATI YANG HITAM DENGAN AKHLAK HARAM………………?

Untuk memusnahkan penyakit GILA seperti di atas, menghilangkan dosa, menjadi insan yang siuman , baik dan dicintai oleh Tuhan, menjadi kekasih Tuhan atau Wali Allah, maka, hendaklah anda baca kitab ini dan amalkannya jika anda mahu berubah dari insan biasa yang banyak dosa kepada Wali Allah. Ya, buku ini akan menunjukkan bagaimana anda dapat menjadi kekasih Tuhan atau wali Allah. Semua penyakit gila dan dosa seperti menjadi gay, lesbian dan lain-lain perlakuan yang tidak taat kepada Tuhan, sudah tentu akan menyebabkan penderitaan di alam akhirat iaitu orang-orang gila ini akan dimasukkan ke dalam neraka oleh Tuhan. Ada dikatakan bahawa orang-orang di syurga akan mentertawakan penderitaan orang-orang yang disiksa di neraka.

https://www.google.com.my/#hl=ms&biw=1024&bih=515&tbm=vid&q=

cara+baiki+mesin+jahit&oq=cara+baiki+mesin+jahit&gs_

l=serp.12…0.0.2.11799.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0…0.0…1c..6.s

erp.lHaEy9tTaCc&bav=on.2,or.&fp=99911df056562ed8

 
DoYouStillNotCleanYetThisWaterFilter?

DoYouStillNotCleanYetThisWaterFilter?

ADAKAH ANDA KENAL DIRI ANDA ATAU TIDAK PERNAH KENAL DIRI ANDA? Untuk tahu jawapan sebenar, marilah anda jawab soalan di bawah ini. Jika jawapan anda betul, bermakna anda pernah kenal diri anda sendiri:  Apakah yang dimaksudkan dengan  “orang yang baik” ?

KAHELIP ialah istilah saya.Perkataan ini berasal dari Car Helicopter, diringkaskan menjadi CarHelip atau melayunya Kahelip!!!

KAHELIP ialah istilah saya.Perkataan ini berasal dari Car Helicopter, diringkaskan menjadi CarHelip atau melayunya Kahelip!!!

Seorang wanita cantik kayuh basikal. Tiba-tiba tayar basikal dia termasuk ke dalam lubang lalu dia dan basikalnya terjatuh. Datang seorang lelaki membantu dia, merawat luka dia. Adakah lelaki ini orang yang baik? Anda miskin melarat, nak beli seluar dalam , tak ada duit, terpaksa pinjam seluar dalam orang . Adakah orang yang beri pinjam seluar dalam itu orang yang baik? Tiba-tiba datang seorang lelaki memandu lori buruk, belakang lori itu tiba-tiba memuntahkan beratus bilion ringgit untuk diberikan kepada anda secara percuma. Adakah pemandu lori ini orang yang baik?  aaaa haaa, itu pak haji, ustaz Soleh bin Takwa bin Warak. Tentulah dia seorang yang baik? Sebab dia ustaz dan selalu berdoa untuk kebahagiaan anda dan selalu menasihati anda?

 

 

SAAAAAAAAAAAAAAAAAALAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHH!!!Jawapan anda salah!!! MEREKA BUKAN ORANG YANG BAIK!!! ANDA TIDAK PERNAH KENAL DIRI ANDA!!!    ANDA MARAH & TIDAK SETUJU TERHADAP KATA-KATA SAYA???  Nanti, nanti, sabar, sabar, biar saya terangkan , dengar dengan baik:   KEBAIKAN ATAU ORANG YANG BAIK  BOLEH DIBERIKAN DENGAN PELBAGAI MAKSUD YANG BETUL SEPERTI DI BAWAH:

OHHHH….Minta maaf, saya belum mahu berikan jawapan. Dalam filem lakonan, watak utama selalu dianggap sebagai orang yang baik seperti lelaki beri bunga kepada wanita yang dikasihi, lelaki dan wanita berjumpa, berbincang, bergurau, beri nasihat, berjabat tangan……… Dan lain-lain perlakuan. Dahulu ada sebuah rancangan tv yang tujuannya ialah untuk mengajar lelaki cara keperibadian lelaki yang dianggap baik. Contohnya sebelum jumpa kekasih, lelaki itu mestilah potong bulu hidung yang panjang, yang terkeluar dari lubang hidung. Bila jumpa kekasih di kedai makan, disebutkan pula cara melayan kekasih , yang dianggap cara terhormat. Semua ini adalah gila! Sesat. Bidaah haram. Watak dalam filem banyak menyesatkan manusia, menunjuk  amalan hidup yang diikuti oleh penonton padahal amalan itu bidaah sesat haram!!!   Kalau lelaki dan wanita itu baik, mereka tidak akan berjumpa. Kerana dalam Islam, lelaki tidak boleh pandang wanita yang bukan muhrim. Begitulah juga sebaliknya. Adakah beri bunga kepada kekasih sudah cukup menjadi bukti lelaki yang beri bunga itu baik? Adakah kehidupan ini hanya tentang bunga? Semua ini tidak siuman. Alangkah lemah akal manusia itu. Hingga beri bunga itu menjadi simbol baik yang jadi anggapan ramai manusia!!! Gila. Ini gila. Tidak dapat diterima oleh akal yang sihat dan waras!!!

SEKARANG, bacalah ringkasan terpilih kitab Mengenal Diri DAN Wali Allah yang dibuat oleh saya (Pengasas Gerakan Revolusi DPK). Terdapat informasi tambahan yang tiada dalam kitab tersebut dalam ringkasan ini. Rujukan Ekspress terpilih akan dipaparkan selepas ringkasan terpilih . Informasi dan Ulasan terpilih berkaitan blog dan prinsip-prinsip DPK juga akan dinyatakan di akhir prinsip ke 9 ini. Anda digalakkan dapatkan keterangan dan info tambahan dari kitab Mengenal Diri & Wali Allah:

 DARI MANA KITA DATANG?

**************************************

>1<Firman Allah: “Orang-orang yang bermujahadah (=berjuang melawan godaan nafsu syahwat) pada jalan kami, nescaya kami tunjukkan mereka jalan kami”

>2<Hadis nabi Muhammad dalam Shahih Bukhari & Muslim: “Telah bertanya Jibril kepada nabi, khabar oleh mu kepadaku berkenaan ihsan”. Berkata nabi; “Ialah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Jika engkau tidak melihatNya, maka Dia (ALLAH) melihat engkau”.

>3<Penulis kitab ini (Mustapha Mohamed Al-Jiasi (Al-Ahmadi), guru beliau ialah seorang ulamak iaitu Tuan Guru  Al-Haji Daud bin Al-Haji Umar Al-Libadi. Penulis berkata, beliau menulis kitab ini dengan bahasa yang paling mudah difahami.

WhenYouReading,doNotforgetAboutINTRUSION.

WhenYouReading,doNotforgetAboutINTRUSION.

>4<Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari & Muslim:”Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging, bila ia baik nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat ia, nescaya jahatlah seluruh angguta tubuhnya. Ketahuilah! iaitulah kalbu (hati).”

>5<Hati ialah gantinama bagi ruh atau kalbu, Dialah sebenarnya hakikat insan. Dialah yang akan dinilai sama ada menerima hukuman daripada ALLAH atau tidak. Hati umpama raja yang menggerakkan angguta tubuh atau perlakuan. Contohnya jika hati itu hendak menampar, maka tangan menampar. Tangan patuh kepada kehendak hati.

>6<Sebelum Allah jadikan alam kasar/syahadah (kenyataan), alam ghaib/alam amr/alam ruhaniah yang tidak binasa selama-lamanya dan hati telah lebih dahulu wujud. Hati itu telah mengenali Allah sebelum apa-apa benda lain dijadikan oleh Allah. Hati itu digelarkan sebagai Fitrah Allah yang sudah mengenali dan mengetahui agama Islam dengan tidak perlu belajar. Fitrah Allah ialah tabiat semulajadi penerimaan dan makrifat kepada Allah. Sebelum hati itu dimasukkan ke dalam jasadnya, Allah bertanya seperti yang dinyatakan dalam al-Quran:

“Tidakkah aku ini Tuhan kamu? Mereka menjawab: Bahkan”. Apabila hati (ruh) itu dimasukkan ke jasad  bayi dalam rahim seseorang ibu, maka ruh (hati) itu terlupa segala-galanya seperti terlupa siapakah Tuhannya. 

Firman Allah: “Dialah fitrah yang Allah jadikan sesuai pada manusia. Tidak dapat diubah-ubah lagi pada kejadian Allah. Itulah agama Allah yang betul.”

>7< Hati itu dihantar ke alam syahadah (dengan masuk ke jasad bayi) kerana ada hikmat ubudiyyah iaitu beribadat dan berbakti kepada Allah. Firman Tuhan: “Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia melainkan supaya beribadat kepada Aku”. Allah tidak berfirman: “Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia melainkan supaya mereka bermain-main, berhibur-hiburan, berseronok-seronok”.

** PERBEZAAN KALBU, RUH, NAFSU, AKAL**

***************************************************

Perkataan kalbu, ruh, nafsu dan akal  itu tetap berbeza pada sebutan dan bentuk tetapi pada hakikatnya adalah satu pada tujuan dan maksudnya:

KALBU ADA DUA PENGERTIAN:

——————————————–

(1)=Kalbu lahir atau hati kasar iaitu seketul daging besar segempal tangan terletak dalam dada sebelah kiri. Hati jenis ini berongga dan jadi tempat mengisi dan mengepam darah.

(2)=Hati batin atau hati seni yang tak dapat dilihat dengan mata kasar, tak dapat disentuh tetapi ia dapat dirasa oleh pengakuan batin sendiri tentang wujudnya . Hati ini ialah suatu kejadian latifah rabbaniyyah atau hati seni kejadian ruhani. Hati ini yang berhubung rapat dengan kerja-kerja hati kasar. Hati seni ini terletak dalam hati kasar (=jantung). Hati seni ialah makhluk ghaib atau sebahagian daripada ruh atau dikatakan sebagai ruh . Dengan ada ruh ini (hati seni), maka jantung dapat hidup dan berdenyut. Hati seni ini mempunyai sifat ta’aqul DAN juga sifat ma’ani dari sejak ia dijadikan di alam aruah iaitu sebelum ia bercantum dengan alam kasar ini. Ahli-ahli falsafah dan tasauf bersependapat bahawa hati seni ini tidak dari jenis benda, jirim atau aradh. Hati jenis seni inilah sebenarnya hakikat kejadian manusia yang mempunyai tanggunjawab kepada Tuhan.

Home Page

 3-2 IAITU:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/

3-3 IAITU:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/sambungan-blog-dpk-versi-pengasas-dpk/

MAKNA RUH ADA DUA PENGERTIAN:

—————————————————–

(1) Ruh tabi’i iaitu suatu kejadian wap atau gas yang keluar dari dalam jantung yang berisi darah hitam. Gas ini berjalan dengan lancarnya ke seluruh bahagian urat-saraf . Ruh inilah yang dikatakan oleh doktor-doktor dunia sebagai ruh tetapi penulis lebih cenderung memadankan makna ruh itu dengan nyawa . Jika begini, pengertian nyawa ini sama dengan pengertian nyawa yang ada pada haiwan iaitu wap atau gas yang terjadi dari angin keluar masuk dari udara ke dalam jantung dan paru-paru padahal ruh yang sebenar ialah ruh dari kejadian ghaib, bukan dari jenis benda angin atau sebagainya.

(2) Ruh pada makna kedua ialah suatu kejadian dari alam keanehan Tuhan yang dibahasakan kepada latifah rabbaniyyah iaitu serupalah dengan pengertian kalbu pada makna yang kedua tadi. Jadi, ruh dan kalbu masing-masing dengan pengertian yang kedua adalah sama pada hakikat dalam erti yang satu iaitu suatu kejadian Tuhan yang seni (latifah rabbaniyyah). Malah ia berbadan halus dan seni dan berupa bagaimana bentuk badan kasar kita masing-masing.

Ruh pengertian kedua ini tiada dapat diketahui dari apa ia dijadikan:

Firman Allah: “Dan mereka lagi akan bertanya kepada engkau wahai Muhammad, berkenaan ruh hendaklah engkau jawab kepada mereka bahawa ruh itu adalah daripada urusan pekerjaan Tuhan”.

NAFSU ADA DUA PENGERTIAN

——————————————–

(1) Nafsu makna yang pertama ialah suatu pengertian yang meliputi segala tabiat: Marah, nafsu berahi dan syahwat dan termasuk juga sifat-sifat yang keji . Sifat keji ini tiada pada malaikat. Hadis : ” Sejahat-jahat musuh engkau ialah nafsu engkau yang terletak di antara dua lambung engkau.”

Maksudnya hati engkau yang berhawa nafsu jahat .

(2) Nafsu dengan makna yang kedua ialah suatu kejadian  “latifah rabbaniyyah” seperti huraian dalam pengertian kedua pada ruh atau kalbu tadi. Justeru, nafsu, kalbu dan ruh bolehlah dipakai kepada satu hakikat latifah yang sama pada jenis kejadian manusia dan sangatlah jauh berbeza dengan makhluk lain yang umpama binatang.  Jika diitlaqkan (diertikan secara umum), maka maksud nafsu itu ialah nafsu yang jahat.

PERKATAAN AKAL JUGA ADA DUA PENGERTIAN

_________________________________________

(1) Akal dengan makna pertama ialah akal dengan tabiatnya dapat memikir dan mengetahui segala hakikat sesuatu

(2)Akal dengan makna kedua ialah akal yang alim dengan ilmunya dan ilmunya ialah sebagai sifat bagi akal dan ia adalah latifah rabbaniyyah juga dan termasuk sebagai bahagian ruh juga atau akal dengan pengertian kedua ini ialah sama dengan pengertian yang kedua pada perkataan kalbu dan ruh.

Sabda nabi Muhammad s.a.w: ” Awal-awal benda dijadikan oleh Allah Taala ialah akal, kemudian berkata Allah kepada akal: Berhadap olehmu. Maka berhadap ia, kemudian berkata Allah kepadanya: Pergi olehmu, maka jauh ia”.

Akal, ruh, kalbu dan nafsu pada pengertian kedua ialah satu erti jua pada hakikatnya iaitu latifah rabbaniyyah yang dibahasakan kepada ruhani. Cuma yang berlainan ialah bentuk dan sebutan kalimah-kalimah jua kerana mengikut pandangan dan iktibar dari segi-segi perkembangan jua: Iaitu bila ia kekal di dalam zulmah syahwat nafsu dan maksiat, maka pada ketika itu dinamakan “nafsu”. Apabila ia berasa gerun dan takut hendak melakukan maksiat dengan sebab terfikir bahawa perbuatan umpamanya itu suatu hal yang dibenci Allah , maka pada waktu itu dinamakan “akal”. Apabila ia tenang di bawah peraturan cahaya taat tetapi perasaannya sentiasa berbalik-balik dalam hal perkara tadbir kehidupan dunia, maka ketika itu dinamakan “kalbu” yang ertinya berbalik-balik, dan apabila ia tenang dan tetap jelira dengan Allah serta dibukakan mata ruhnya basirah dan disyuhudkan nur aslinya , maka ketika itu ia dinamakan “ruh”. Terdapat pula istilah “sirr” IAITU BILA nafsu sudah bersih dari tarikan tabiat jahat hingga terjadi ia sebagai rahsia dan sirr semata-mata , maka pada waktu itu dinamakan “sirr” TETAPI semua nama-nama istilah itu sebenarnya satu hakikat jua iaitu latifah rabbaniyyah.

Firman Allah: “Katakanlah wahai Muhammad, ruh itu satu daripada urusan rahsia-rahsia alam Tuhan yang ghaib”.

##############################################

PERBEZAAN NAFSU ORANG AWAM DENGAN ORANG WALI

##############################################

Akibat kemalangan yang sangat mengerikan (kereta perintis berlanggar dengan lori besar), sehingga sekarang (jam 4.21am Khamis 4 APRIL 2013), ADA masanya berlaku pantulan cahaya dari dalam mata kiri , ada masanya berlaku pantulan dekat atau di belakang bola mata hitam (mata kiri saya) yang menghalang pandangan. Kemungkinan serpihan kaca yang halus seperti tepung telah larut meresap ke dalam sel putih mata kiri. Sekarang marilah baca sambungan blog ini:

1=Orang Yang Bernafsu Ammarah

============================

Tabiat hati nafsu ini selalu terdedah kepada godaan hawa-nafsu dan syaitan. Baik atau jahat adalah sama di hatinya. Tidak berduka dan tidak menyesal darihal dosanya, malah kadang-kadang merasa lega dan gembira tentang dosanya. Contoh: Jika tertinggal solat, tidak kesal tetapi kadang-kadang meninggalkan solat itu lebih beri rasa gembira.

Firman ALLAH: “Sesungguhnya nafsu (amma-rah) itu sangat menyuruh berbuat jahat”

Sesetengah sifat garisan kasar yang timbul dari nafsu amma-rah ialah:

Bakhil, tamak dan lobakan harta dunia, panjang angan-angan, sombong, takabbur, ingin dan kasihkan kemegahan, ingin namanya terkenal , hasad dengki, dendam-kesumat, khianat dan berniat jahat, bertabiat lalai kepada Allah dan lain-lain sifat buruk lagi.

Sesiapa berasa meletup di hati atau merasa berdegup dikalbu dengan salah-satu daripada sifat-sifat yang dinyatakan di atas, maka itulah tandanya mereka termasuk dalam golongan amma-rah. Kebanyakan orang awam, tidak kecuali jahil atau berilmu tidak terlepas dari golongan nafsu ini kerana dengan semata-mata banyak ilmu tidaklah menukar orang itu menjadi orang sufi yang bersih hati. Syurga tetap tidak terjamin untuk orang nafsu amma-rah ini kerana ia ibarat tembaga atau besi berkarat yang perlu dibakar lebih dahulu sehingga suci bersih.

Jika mahu terkikis sifat kotor   nafsu amma-rah hendaklah masuk ke dalam golongan sufi serta mengikut cara peraturan orang sufi meleburkan nafsu jahat. Tiada jalan lain daripada jalan ini kerana jalan lain sudah dicubai oleh orang sufi dan jalan lain itu tidak dapat membersihkan hati.

Mungkin anda tertanya-tanya bila masa anda pernah menjadi orang yang bernafsu amma-rah???  Sekurang-kurangnya setiap orang pernah menjadi golongan amma-rah ialah ketika mereka masih bayi. Lihatlah bayi itu. Apa yang dia ingin sentuh, dia sentuh. Apa yang dia ingin telan, dia telan walaupun itu tahi kambing. Kalau dia berak dan rasa tak selesa, dia hanya tahu marah dan menangis. Apa yang nafsu dia hendak, dia akan mengikutnya. Akalnya lemah dan seperti tidak berfungsi. Jika bayi itu hendak memukul seseorang, dia akan pukul tanpa rasa bersalah, tanpa menyesal, malah dia rasa seronok.

Allah Maha Penyayang dan Pengampun. Bayi, walaubagaimana jahat pun, tidak ada dosa. Begitu juga kanak-kanak yang belum akil baligh tetapi ada pendapat mengatakan orang yang belum akil baligh , dosa dan pahalanya ditimpakan kepada ibubapanya. Benarkah?

Walaubagaimanapun, membentuk keperibadian bayi dan kanak-kanak yang masih kecil adalah waktu yang paling mudah. Jika mereka dah berbulu atas bawah…. susahlah nak bentuk. Jika diberi nasihat, mungkin penasihat kena makian. Jika dicuci hati mereka dengan cara tarekat, mungkin juga mengambil tempoh bertahun-tahun , malah mungkin berpuluh tahun, barulah bersih hati dari akhlak buruk.

Orang yang bernafsu ammarah sangat terdedah kepada kemungkinan menjadi samseng, panas-baran, perompak, penzina, perogol, pembunuh dan lain-lain sifat yang sangat keji, hina dan jahat.

Negara Amerika atau USA boleh dianggap  sebagai negara manusia iblis/syaitan/vampire. Kerana di USAlah segala atau pelbagai jenis kegilaan wujud seperti gusti lesbian, gusti seks, permainan hamba seks, mesin melancap yang moden, budaya perzinaan, arak dipuja, judi dipuja, ………………..????  Bukankah makna USA yang sebenar ialah:

USA = United States of  Abase?

USA= United States of  Abbey?

USA= United States of Aberrant?

USA= United States of Abet?

USA= United States of Aberration?

USA= United States of Abhorrent?

USA= United States of Abominable?

USA= United States of Abort?

USA=United States of Absinte?

USA=United States of Absurd?

USA= United States of Abuse?

USA= United States of Accuse?

USA=United States of ACE?

USA=United States of Addict?

USA=United States of Addle?

USA=United States of ADULTERATE?

USA=United States of Adulterer?

USA=United States of Adulteress?

USA=United States of Adversary?

USA=United States of Afflict?

USA=United States of Aggravate?

USA=United States of Aggression?

USA=United States of Aggressive?

USA=United States of AGITATE?

USA=United States of Agnostic?

USA=United States of Aids?

USA=United States of ALCOHOL?

USA=United States of  Anthropomorphic

USA=United States of Antic?

USA=United States of Aphrodisiac?

USA=United States of Apostate?

USA=United States of April fool?

USA=United States of Ark?

USA=United States of Arrogant?

USA=United States of ARTIFICIALITY?

USA=United States of ASS?

USA=United States of Assassin?

USA=United States of ASSERTIVE?

USA=United States of Asylum?

USA=United States of Atheist?

USA=United States of ATROCIOUS?

USA=United States of A…………….?

SiapaKataAkuAdaBuluBawah??KurangAjar!AkuHari-HariGuntingBuluDUBURaku. DijaminBersih!!!

 
SiapaKataAkuAdaBuluBawah??KurangAjar!AkuHari-HariGuntingBuluDUBURaku. DijaminBersih!!!

2=Ahli Nafsu Lawwa-mah

=====================

Ini ialah nafsu yang selalu mengkritik diri sendiri atau mencela diri sendiri bila berbuat dosa. Nafsu ini lebih elok dan lebih tinggi sedikit darjahnya daripada nafsu amma-rah kerana ia menyesal tentang dosanya tetapi tabiatnya sekali-sekala melakukan dosa juga . Iman orang lawwamah seperti air laut, ada masanya air laut naik) , ada masanya surut. Iman turun-naik atau naik-turun ini memang nafsu orang biasa/awam. Jika menyesal, dia bertaubat tetapi pada masa hadapan melakukan semula dosa itu atau dengan dosa lain pula.

Allah berfirman: “Aku bersumpah dengan nafsu lawwa-mah (pencerca dan pengkritik diri)”.

Contoh : Kalau tertinggal solat, dia rasa kecut hati dan menyesal lalu terus qadha solat dengan segera sambil memohon keampunan kepada Allah . Di antara sifat kasar yang timbul dari benih nafsu lawwa-mah itu ialah:

Mencela kepada kesalahan diri sendiri, bertabiat berfikir (bertafakur), terdapat perasaan kecut hati bila bersalah, terdapat perasaan mengkritik terhadap apa jua yang dikatakan kejahatan, hairan kepada diri sendiri kerana disangka dirinya lebih baik (ajub), membuat suatu kebajikan kerana hendak memperlihatkan kepada orang (ria’), memperdengar kepada orang suatu kebajikan yang dibuatnya supaya mendapat pujian orang (suma’ah) dan lain-lain daripada sifat-sifat keaipan hati.

Sesiapa berasa meletup di hati atau berasa berdegup di hati dengan sifat-sifat umpama itu, maka itulah tandanya ia termasuk dalam golongan nafsu lawwa-mah. Martabat nafsu lawwa-mah ini terletak pada kebanyakan orang awam yang kelas istimewa dari martabat amma-rah tadi. Syurga untuk orang lawwa-mah ini masih tidak terjamin kecuali dengan mendapat keampunan Tuhan dan rahmatNYA kerana ia masih tertinggal melekat di hati lagi sisa-sisa sifat kotor yang perlu dikikis habis. Ibarat perak bercampur tembaga, dan nilaiannya tinggi dari tembaga berkarat tadi.

Firman Allah: “Orang-orang yang bermujahadah pada jalan Kami akan Kami tunjukkan mereka jalan Kami”.

Saya harap saya akan memasukkan intipati kajian “Kitaran Personaliti” dalam prinsip terakhir ini. Jika diluar prinsip DPK, saya akan gunakan nama pena SINARAN IFFAH untuk memperkatakan Kitaran Personaliti.

Jika merujuk takrifan istilah Di Persimpangan Kutub, rasanya tiada atau hampir tiada orang amma-rah yang mampu mencapai sifat Di Persimpangan Kutub???  Kalau seseorang itu meyakini semua prinsip DPK tetapi tiada suka bersifat uzlah, tiada mencintai kebenaran dan tidak mengharapkan kemuliaan terjadi di hatinya, maka mereka bukanlah golongan DPK. Orang lawwa-mah, ada yang kadangkala dapat melakukan sesuatu kebaikan itu, adakala malas melakukannya. Kejap imannya kuat, kejap turun pula kekuatannya, macam biskut chipsmore, kejap ada, kejap tak ada. Iman biskut chipsmore ini banyak berlaku pada orang lawwamah. Falsafah yang terkandung dalam Kitaran Personaliti sebenarnya hanya berkaitan golongan manusia yang imannya pasang-surut (lawwamah). Jika hendak menilai keteguhan orang lawwamah secara keseluruhan, maka mereka tidak layak untuk dikatakan memiliki keteguhan keperibadian yang baik tetapi jika mengkhususkan penilaian, maka timbullah apa yang dikatakan kebiasaan-kebiasaan yang baik yang tertentu. Jika orang lawwamah itu bersifat di persimpangan kutub, maka salah-satu kebiasaan baiknya ialah suka beruzlah, mencintai kebenaran dan selalu mengharapkan kemuliaan terjadi di hatinya iaitu sentiasa mengharapkan sisa-sisa atau saki-baki akhlak jahat yang masih ada dihatinya dapat dibersihkan/dilenyapkan.

Berdasarkan kajian terhadap stat di akaun wordpress saya, cahaya revolusi DPK telah pun sampai ke USA, Puerto Rico, Hong Kong, Thailand, Arab Saudi, Mexico, Indonesia dan beberapa negara lagi.Alhamdulillah. Pelawat web saya yang paling ramai ialah Malaysia. USA tempat ke 2 ramai . Saya juga menerima pujian daripada beberapa orang putih , lelaki dan wanita, yang amat tinggi pujiannya sehingga menyebabkan saya rasa malu dan rasa rendah diri.  Pujian-pujian tersebut ialah seperti kenyataan memuji bahawa laman web saya menarik bentuknya, isi kandungan sangat menarik dan hebat, saya dianggap sangat berani, ….

3= Ahli Nafsu Mulhamah

==================

Apabila sifat keji yang ada dalam nafsu amma-rah dan lawwa-mah berjaya dihapuskan mengikut cara orang sufi, maka bertukarlah darjah nafsu yang tak berbau surga tadi beralih corak menjadi nafsu mulhamah iaitu nafsu yang sudah menerima latihan proses kesucian melalui tarikat sufiah. Kerana kesucian hati, hilanglah lintasan fikiran kotor atau khuatir-khuatir syaitan dan mengambil alih di tempat itu oleh khuatir-khuatir dari malaikat atau dari Allah yang dinamakan sebagai “ilham”. Firman Allah: “Demi nafsu (manusia) dan yang menjadikannya (Allah) lalu diilhamkan Allah kepadanya mana yang buruk dan mana yang baik, sesungguhnya dapat kemenanganlah orang yang menyucinya (nafsu) dan rugilah (celakalah) orang yang mengotorkannya (nafsu)”.

Di antara sifat-sifat kasar nafsu mulhamah yang baik ini ialah:

1=Tak sayangkan harta sakhawah

2=Berasa cukup dengan kurniaan harta yang ada (qana’ah)

3=Berilmu laduni atau ilham

4=Timbul perasaan merendah diri kepada Allah (tawadhuk)

5=Taubat yang benar-benar (hakiki)

6=Sabar yang hakiki

7=Tahan menanggung kesusahan

8=Dan lain-lain daripada sifat-sifat yang terpuji

Barangsiapa benar-benar teguh merasa di hatinya dengan sifat-sifat tersebut maka itulah tandanya ia termasuk dalam golongan nafsu terpuji ini (mulhamah). Kebanyakan orang sufiah daripada orang awam yang dahulu adalah terdiri dari golongan mulhamah. Mereka boleh dinilai atau disifat dengan ahli syurga kerana mereka diibarat sebagai “tuasa” yang tetap tahan dan tidak boleh berkarat lagi.

Mereka dalam martabat ini boleh dikatakan baru mulai masuk ke sempadan maqam wali iaitu mereka kerapkali baru mulai mencapai fana yang menghasilkan rasa makrifat dan hakikat (syuhud) tetapi belum begitu teguh dan kejap kerana mereka dalam martabat ini masih ada kemungkinan akan lenyapnya kembali segala sifat terpuji seperti yang dinyatakan tadi dan kemungkinan hilang pula rasa makrifat dan hakikat dari hati.

Orang mulhamah ialah golongan yang benar-benar layak dipanggil sebagai orang baik/soleh/solehah/mukmin/mukminat. Mereka bukan insan biasa. Mereka tidak mempunyai kebiasaan buruk. Jika mereka melakukan dosa, itu terjadi secara tidak sengaja. Jika sengaja pun, bukanlah sampai ke tahap kerap/biasa berlaku, bahkan jarang berlaku. Jika berlaku dosa, mereka selalu bertaubat dengan sempurna (biasanya taubat mereka diterima oleh Allah) iaitu taubat yang benar-benar berkesan atau dinamakan sebagai taubat nasuha. Walaubagaimanapun jika tidak terus menjaga keimanan atau tidak menambah subur kekuatan keimanan, nafsu mereka mungkin berubah menjadi nafsu lawwamah semula atau lebih hina, amma-rah. Salah-satu cara menambah subur keimanan ialah dengan mengerjakan ibadat-ibadat sunat seperti solat sunat tahajud, taubat, solat hajat.

4=Ahli Nafsu Mutmainnah

=====================

IfMouseBiteThis,YourHomeWillEXPLODE!!!

IfMouseBiteThis,YourHomeWillEXPLODE!!!makesureSwitchOffThis

Nafsu mulhamah walaupun bersih dan suci tetapi belum ia sampai kepada kejernihan yang teguh tetapi jika nafsu itu teguh dan tetap dalam proses mencapai makrifat dan hakikat dan melekat di hatinya sifat-sifat terpuji itu jua dan tetap pula terkikis dari kalbunya sifat-sifat yang tercela jua, maka pada waktu itu berhak ia mendapat gelaran MAQAM NAFSU MUTMA-INNAH. Nafsu mutma-innah adalah permulaan mendapat darjat WALI KECIL . Firman Allah: ” Wahai nafsu mutma-innah kembalilah kepada Tuhan engkau sambil berhati suka-ria serta diredhai Tuhan maka masuklah olehmu dalam golongan hamba-hambaKu yang soleh dan masuklah syurgaKu”.  Dapat dirasa dalam hati sendiri oleh orang yang bermaqam nafsu mutma-innah itu tentang sifat di antaranya :

1=Murah hati dan tak lekat wang di tangan kerana bersedekah

2=Tawakkal yang benar

3=Bersifat arif dan bijaksana

4=Kuat beribadat

5=Syukur yang benar

6=Redha pada segala hukuman Allah

7=Taqwa yang benar

8=Dan lain-lain lagi daripada sifat-sifat hati yang waja lagi terpuji

Biasanya orang mutmainnah tetapi tidak termesti, akan zahir padanya keramat-keramat yang luarbiasa, mendapat ilmu dengan tidak perlu belajar (ilham) kerana ia dapat mengesan rahsia-rahsia dari Lohmahfuz. Syurga untuk golongan mutmainnah ini TERJAMIN kerana mereka ibarat emas tujuh yang bermutu. Apakah Lohmahfuz? Lohmahfuz ialah satu tempat di alam ghaib (alam akhirat) iaitu tempat segala catatan takdir yang akan terjadi kepada sesuatu dan manusia sejak diciptakanNYA. Berdasarkan bacaan saya berkenaan Takdir dan Nasib yang saya pernah baca: ” Takdir itu biasa dipakai untuk sesuatu yang belum terjadi. Nasib ialah takdir yang telah terjadi berdasarkan ketentuan yang telah ditulis di Lohmahfuz. Takdir dan nasib dapat diubah dengan doa dan berusaha dan bertawakal. Bermakna, ada catatan di Lohmahfuz yang mungkin dipadamkan oleh malaikat dan mencatat perkara baru/perubahannya dengan keizinan daripada ALLAH S.W.T. Allah memberikan kebebasan memilih kepada manusia dan jin. Justeru, jika mereka memilih untuk menjadi penderhakaNYA, maka memanglah patut dibalas dengan akibat yang buruk seperti neraka. Allah memberikan tenaga pemilihan dan menjadikan sebab menyebabkan terjadi akibat, akibat menyebabkan terjadi musabab dan musabab menyebabkan terjadi natijah. Begitulah seterusnya. Inilah peraturan alam. Matahari , bulan , bumi, bintang beredar berdasarkan takdir/ketentuan/hukum alam yang Allah jadikan tetapi  bukan  bermakna tidak dapat berlaku takdir pelik dan nasib yang luarbiasa. Terdapat takdir dan nasib yang tidak dapat diubah dengan apapun. Contohnya , Allah menakdirkan bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. Jadi, jangan ada yang berdoa ; ” Ya Allah, kekallah aku hidup didunia”. Catatan di Lohmahfuz juga dapat berubah tanpa diminta oleh manusia dan jin. Contohnya jika ada catatan mengatakan umur si Mahathir  hingga 90 tahun sahaja tetapi sebab Mahathir seorang yang kejam, maka Allah berfirman kepada malaikat agar mengubah catatan 90 tahun menjadi 85 tahun sahaja. Sebenarnya dosa dapat menyebabkan umur seseorang menjadi lebih pendek dan lebih cepat mati. Lagi banyak dosa dan lagi kerap dia buat dosa, maka lagi cepatlah tarikh matinya sampai padahal catatan asal di Lohmahfuz ialah umurnya lebih panjang!!! ”  Astaghfirullah!!!

KeepItSoonBeforeChildEtcTouchIt!

KeepItSoonBeforeChildEtcTouchIt!

5=AHLI NAFSU  RADHIAH

======================

Ini nafsu yang memang wali maqamnya, malah nafsu ini lebih tinggi dari maqam wali mutma-innah. Dengan lain perkataan orang radhiah lebih baik, lebih soleh, lebih solehah, lebih kuat keimanannya daripada orang mutma-innah. Maqam nafsu ini dinamakan rahiah kerana selain daripada ia berjaya mencapai kejernihan hati yang teguh itu, nafsu ini terpocok kejap di dalamnya dengan perasaan keredhaan pada segala hukuman Allah. Kerana itu, tabiat orang maqam ini adalah luarbiasa, mereka tidak takut pada bala Allah dan tak tahu gembira pada nikmat Allah, yang ia tahu hanya keredaan pada Allah dan hukumanNya. Gentar gembira atau bala nikmat adalah sama jua di sisinya. Malah segala masalah keduniaan sama saja di sisi orang-orang wali martabat ini. Wang ringgit sama dengan daun kayu, emas sama dengan tanah kering, segala kesusahan biasa mengenai hal kehidupan dunia bagaimana tak tahan dirasa oleh manusia awam jauh sekali melekat di hati nafsu radhiah . Berkenaan ini, Allah berfirman:

“Sesungguhnya orang-orang wali Allah itu tak pernah rasa ketakutan dan tak pernah rasa kerungsingan di atas mereka itu”.

Mengapa hati mereka sampai begini sekali? Jawabnya: Kerana nafsu mereka sudah terkikis dari akar umbi kesemua sekali karat yang cemar dan sinaran nur syuhud yang membawa mereka kepada makrifat datang bertalu-talu ke dalam hati mereka. Alam di sekeliling mereka laksana cermin yang dapat mereka nampak Allah di dalamnya setiap ketika seperti maqam musyahadah terdapat dalam “al-ihsan” seperti yang disabdakan oleh Nabi.

Maqam ini digelarkan wali Allah dalam martabat orang khawas dan diibaratkan emas bermutu lapan. Contoh sifat/akhlak/kebiasaan/keteguhan orang radhiah:

1=Zahid

2=Ikhlas

3=Warak

4=Tinggal perkara yang bukan kerjanya

5=Tunai dan tepatkan hukum-hukum Allah

6=Dan lain-lain lagi daripada sifat-sifat keruhanian yang tinggi-tinggi

6=Ahli Nafsu Mardhiyyah

=====================

Nafsu ini lebih tinggi (lebih baik) dari maqam radhiah kerana nafsu mereka dan segala hal baik percakapan atau lakonan yang keluar dari mereka adalah diredhai Allah dan diakui Allah. Kerana itu, jiwa mereka, perasaan mereka, lintasan atau khuatir hati mereka, gerak-geri mereka, penglihatan mereka, pendengaran mereka, percakapan mereka, pancaindera mereka, penumbuk tangan mereka, penendang kaki mereka, peludah air liur mereka dan seterusnya kesemuanya ADALAH DIREDHAI ALLAH BELAKA!!!

TimeToChangingTheseWaterFilters?

TimeToChangingTheseWaterFilters?

Sabda Nabi s.a.w dalam hadis Qudsi:

“Sentiasalah hambaKu berdamping diri kepadaKu dengan mengerjakan ibadat sunat hingga Aku kasihkan dia maka apabila Aku kasihkan dia nescaya adalah Aku pendengarannya yang ia mendengar dengan dia, penglihatannya yang ia melihat dengan dia, pertuturan lidahnya yang ia bertutur dengan dia, penampar tangannya yang ia menampar dengan dia, berjalan kakinya yang ia  berjalan dengan dia dan fikiran hatinya yang ia berfikir dengan dia”.

Maksudnya ialah segala perbuatan atau lakonan yang terbit dari wali umpama ini adalah kesemuanya berlaku dengan keredhaan Allah dan keizinan ALLAH belaka. Kerana itu timbullah disisinya perkara ganjil ajaib dan luarbiasa pada pandangan orang ramai umpama BERJALAN DI ATAS AIR, TERBANG DI UDARA, PERGI KE MEKAH DALAM SEKELIP MATA DAN LAIN-LAINNYA. Dan kerapkali setengah daripada tingkah-lakunya terjadi sebagai tanda kenyataan Allah atau takdir Allah.

Ketika Nabi ISA a.s  melawat sebuah kubur orang mati, nabi Isa berkata kepada mayat dalam kubur itu dan diisyaratkan kepada mayat itu iaitu nabi Isa berkata ; “Berdirilah engkau dengan izin Allah!” Maka mayat dalam kubur itu pun hidup dan bangun berdiri dan berjalan hidup-hidup.

Cerita umpama itu juga pernah berlaku pada Syeikh Ahmad bin Idris (Imam Tariqat Ahmadiah) iaitu pada suatu hari, datang kepadanya  seorang suami mengadu hal  kematian isterinya akibat ia memukulnya dengan tiada kesedaran dan menyebabkan dia menyesal. Syeikh Ahmad merasa kasihan lalu beliau pergi ke tempat isteri yang mati itu dan beliau berkata:” Bangunlah engkau dengan izin Allah” , maka bangunlah mayat itu berjalan hidup-hidup.

Ketika Syeikh Abdul Qadir al-Jalani selesai makan dan di hadapannya sisa-sisa tulang ayam, lalu ia menyeru kepada tulang-tulang ayam itu dengan katanya: ” Hai tulang…! jadilah engkau ayam kembali!” Maka tulang-tulang itu menjadi seekor ayam kembali, berlari hidup-hidup.

Mengapa kekeramatan demikian terjadi? Terjadi kerana pengucapan-pengucapan orang maqam mardhiyyah telah diredhai dan diizini oleh Allah s.w.t  .  Di hadapan orang mardhiyyah, janganlah mengatakan sesuatu yang menyinggungkan hatinya, takut-takut terkeluar dari mulutnya pengucapan yang diredhai Allah , maka jadi celakalah orang itu.

Berkata Imam Tarikat Ahmadiah Sidi Syeikh Ahmad bin Idris Rahmatullah Taala yang masyur keramatnya (wafat 21hb. rejab 1253 Hijrah):

“Permulaan tarikatku ialah “gila” diperkatakan orang. Di pertengahan jalan datang bermacam-macam ilmu pemberian Tuhan dengan tidak payah belajar. Dan di akhir tarikatku ialah “…………..” (tulisan jawi, kun fayakun?) – maksudnya datang pelbagai keramat/karamah jika dikehendaki.

Dengan huraian di atas, maka dapatlah difahami maksud kata-kata hadis qudsi yang mengandungi cerita-cerita keramat tadi. Orang bernafsu mardhiyyah ini digelar wali Allah dalam martabat Khawas al-khawadh iaitu wali Allah dalam martabat  yang istimewa daripada wali-wali yang tertentu. Ibarat emas bermutu sembilan.

Contoh sifat orang mardhiyyah:

1=Elok dan tingginya budi atau kesusilaan, umpama nabi-nabi

2=Lemah-lembut dalam pergaulan masyarakat sebagaimana perangai nabi-nabi

3=Sentiasa rasa selera perdampingan dengan Allah

4=Sentiasa berfikir pada kebesaran Allah

5=Redha dan rela dengan apa-apa pemberian Allah

6=Dan lain-lain lagi daripada sifat-sifat budi kesusilaan yang terpuji

7=Ahli Nafsu Kamil

================

Untuk mencapai nafsu kamil, mestilah lalui dahulu proses perjalanan nafsu-nafsu satu demi satu iaitu dimulai dari nafsu amma-rah, kemudian lawwa-mah, kemudian mulhamah, kemudian seterusnya. Ini jika ia menurut jalan adab tarbiah cara teratur, berlainan orang majdzub, ia mungkin terlipat atau melangkah jalan dengan cara cepat tetapi orang majdzub ini dibimbangi tidak akan mencapai nafsu kamil kerana ia tidak ada istiqamah dalam perjalanannya. Jalan lebih baik dan lebih teratur dari itu ialah jalan adab tarbiah guru melalui suluk campur jazbah. Inilah jalan terbaik sekali dalam dunia suluk dan tarbiah, seperti yang ada pada Tarikat Ahmadiah, Naqsyabandiah dan lain-lain lagi. Penting diingatkan bahawa sesuatu tarikat yang silsilah pengasasnya tidak bersambung kepada Nabi Muhammad (sebagai perintis tarikat paling awal), maka itu bermakna tarikat itu sesat/bidaah, bukan dari ajaran nabi Muhammad s.a.w!!! Haram  mengamalkan tarikat sesat. Syeikh Abdul Qadir al-Jailani mengambil masa selama 30 tahun untuk berjaya mencapai maqam nafsu kamil. Orang lain ada yang berjaya dalam masa yang singkat, ada yang lama.

TutupRapatPili.Keluarsikit-sikit,lama-lamaBilAirNAIKlebihdaribiasa.

TutupRapatPili.Keluarsikit-sikit,lama-lamaBilAirNAIKlebihdaribiasa.

Maqam nafsu al-kamil adalah tertinggi dan teristimewa sekali dari segala maqam wali yang lain kerana ia dapat menghimpunkan antara batin dengan zahir atau antara hakikat dengan syariat. Kerana itu ia digelarkan maqam baqa billah atau al-insan al-kamil iaitu ruh atau hatinya kekal dengan Allah tetapi zahir tubuh kasarnya bersama-sama dalam pergaulan orangramai, jadi pemimpin membentuk masyarakat ke arah  jalan yang diredhai Allah seperti yang ada pada khulafa ar-Rasyidin. Hati mereka umpama ini adalah kekal dengan Allah, sama ada masa tidur atau jaga kerana mereka dapat musyahadah dengan Allah pada setiap ketika. Maqam kamil ini tidak dapat dinilai dengan apa juga benda di dunia ini walaupun dengan harga emas sebesar dunia kerana ia maqam khawas al-khawas. Ketika itu , jadilah gerak-geri mereka, tutur kata mereka, tidur jaga mereka, makan-minum mereka, berak kencing mereka dan kelakuan mereka adalah ibadat semata-mata.

Rasul dan nabi serta wali besar adalah terdiri dari golongan insan kamil tetapi pangkat rasul lebih tinggi dari nabi kerana rasul maqam risalah ibarat berlian dan maqam nubuwwah ibarat intan.

Sifat budi utama yang ada pada nafsu al-Kamil ialah sifat keruhanian murni dan juga perangai terpuji sebagaimana yang ada dalam segala maqam nafsu baik yang lain yang lebih rendah dari nafsu kamil. Maqam ini ibarat emas bermutu sepuluh.

Setiap Rasul adalah nabi, setiap nabi adalah wali, setiap wali adalah orang sufi. Ahli surga boleh dikatakan mengikut maqam beribarat seperti berikut:

1=Maqam berlian = Rasul

2=Maqam intan= Nabi

3=Maqam emas sepuluh = Wali besar maqam al- insan kamil

4=Maqam emas sembilan = Wali bermaqam mardiah

5=Maqam emas lapan = Wali bermaqam radiah

6=Maqam emas tujuh = Wali bermaqam mutmainnah

7=Maqam suasa (tuasa) =  bermaqam mulhamah= orang soleh/solehah/mukmin/mukminat

8=Maqam PERAK = Insan biasa/awam seperti kita ini= maqam lawwa-mah

NOTA: penulis kitab mengenal diri dan wali Allah lebih cenderung tidak menggunakan perkataan wali untuk golongan mulhamah??  Anda biasa dengar perkataan “belum sah jawatan, masih dalam tempoh percubaan”?  Jika mengikut pemahaman saya terhadap kitab mengenal diri dan wali Allah ini,  orang mulhamah itu ialah wali Allah juga tetapi surga untuk mereka belum terjamin tetapi sudah hampir sangat dengan terjamin kerana jika mereka tidak memelihara keteguhan keimanan mereka, sifat-sifat terpuji mereka dapat jadi lenyap/hapus. Saya menamakan golongan mulhamah ini sebagai “Wali Allah dalam tempoh percubaan”, belum “sah jawatan”. Mungkin tidak keterlaluan , menamakan begini. Justeru, perkataan soleh/solehah lebih sesuai ditujukan kepada golongan mulhamah, bukan perkataan wali atau wali Allah yang lebih sesuai???

Selain daripada 8 maqam yang dinyatakan di atas , semuanya dinilai ahli neraka kecuali orang-orang yang mendapat rahmat besar dan keampunan dari Allah ‘Azzawajalla.  Mengenai orang kafir pula, mereka serupalah seperti telur busuk temelar yang tidak boleh hendak dibaiki kembali lagi. Hendak digadai tak laku, jika hendak disedekah, tak dipeduli orang bahkan dijerkah dan dilaknatnya kembali. Maka tempat yang wajar untuk orang demikian ialah dilontar sejauh-jauh ke datar kawah neraka jahanam buat selama-lamanya. Allah jadikan syurga berlapis-lapis mengikut kadar darjah maqam-maqam nafsu dan begitu juga sebaliknya Allah jadikan neraka.

Menjadikan orang kafir sebagai sahabat, menjadikan orang kafir sebagai sebahagian daripada pemimpin negara adalah salah-satu perkara paling gila, paling tidak logik , paling tidak menasabah kerana tindakan seperti itu sudah tentu akan memusnahkan kesucian, kedaulatan agama Islam dan umat Islam!!! Bagaimana orang yang memakan babi sehingga sebahagian daripada daging babi yang dimakannya itu menjadi sel kulitnya, sel darahnya, mempengaruhi ruh hati dan kalbunya, minda dan nafsunya boleh dianggap akan menjadi sahabat yang dipercayai dan teguh setia dengan jaminan!!!???!!!!  Justeru, tidak keterlaluan jika dikatakan orang yang memakan babi itu adalah bangsa/manusia jelmaan babi?????!!!!

Islam mengharamkan memakan dan meminum benda yang haram kerana hal yang haram itu dapat merosakkan kesihatan tubuh , latifah rabbaniah ruh, ruh akal, ruh hati dan menyuburkan nafsu jahat. Menyebabkan lahir jiwa yang tidak tenteram, panas-baran, pemarah, degil, kekal jahil, fasik, sifat malas dan lain-lain kebiasaan buruk.

SIFAT ASAS DPK ialah beruzlah, mencintai kebenaran, mengharapkan terjadi kesucian di hatinya. Sifat asas ini ialah pendorong kelahiran kaedah DPK. Kaedah DPK pula ialah faktor kelahiran prinsip bersifat DPK dan siratannya. Prinsip DPK pula ialah pendorong terhadap amalan yang mulia terpuji. Amalan yang mulia terpuji pula ialah cara kita “mengawal” catatan di Loh Mahfuz iaitu menghapuskan catatan buruk, menggantikan catatan yang baik dengan catatan yang lebih baik!!!  INILAH SALAH-SATU RAHSIA KEHIDUPAN YANG UTAMA!!!

PastikanAnakLipasTidakDapatMasukKeCelahPenutupMakanan

PastikanAnakLipasTidakDapatMasukKeCelahPenutupMakanan

IKHTISAR TERPILIH KITAB MENGENAL DIRI DAN WALI ALLAH  YANG SETERUSNYA(TERMASUK TAMBAHAN YANG DIPERBUAT OLEH SAYA SENDIRI):

#1#Peringkat Kitab Tasauf:

=1.1=Tasauf  Dzawahir: Yang boleh difahami secara persendirian jika memahami bahasa Arab tetapi jika berguru adalah lebih baik. Contoh kitab begini ialah Ihya Ulumiddin , karangan Al-Ghazali

=1.2=Tasauf  sederhana: Isi karangan yang tidak lahir sangat dan tidak melampau tinggi. Kitab begini mustahak berguru kerana jika dirasa faham pun, mungkin menyeleweng.

=1.3=Tasauf bawatin: yang sukar difahami dan kebanyakannya hanya  dapat difahami dengan setelah mengalami sendiri dzauq sufiah. Sesetengah syeikh sufiah yang arif mengharamkan diajar kitab jenis ini. Contoh kitab tasauf bawatin ialah kitab al-Insan al-Kamil karangan Syeikh Abdul Karim bin Ibrahim al-Jaili. Sesetengah kitab yang dikeluarkan oleh negeri umpama Timur Tengah banyak menyeleweng dari maksud yang benar. Penyelewengan juga tidak mustahil juga ada pada kitab-kitab lain, umpama terjemahan dari Arab ke bahasa Inggeris.

#2# Ramai ulamak feqah yang kuat beribadat tetapi hati mereka masih kotor dengan akhlak buruk. Ilmu feqah, sivik, moral hanya menerangkan apa yang jadi sifat baik, dan bukan menerangkan bagaimana mensucikan hati agar mendapat sifat baik.

#3#Kesufian ialah bidang tasauf Islam yang berkaitan tarekat. Tarekat ialah proses perubahan/perkembangan hati dari kotor menjadi suci yang dilakukan dengan bermujahadah [ =berlatih dan berjuang/berjihad melawan nafsu dengan berharap & agar terhapus kekotoran(akhlak buruk) di hati , berwirid (=zikir,salawat,istigfar), bersuluk(=segala daya usaha ikhtiar yang sedang berjalan untuk mencapai makrifat.Salik=Orang yang bersuluk) dengan mendapat didikan daripada syeikh/guru tarekat iaitu guru tasauf yang arif, mursyid dan yang kuat pula bermujahadah]. Tarekat yang palsu, sesat dan berbidaah haram, salah-satu puncanya ialah kerana orang yang tidak cukup kelayakan menjadi syeikh tarekat mengajar tarekat. Tarekat yang tidak bersilsilah dengan nabi Muhammad sebagai pelopor terawal, bermakna tarekat itu palsu atau berbidaah sesat haram. Aktiviti  seperti menari-nari, menghiling-hiling kepala dan menghayung-hayungkan punggung pada masa menjalani ibadat zikir adalah rekaan baru yang mungkin bertujuan tertentu tetapi itu bukanlah maksud/erti tarekat. Suluk seperti contoh berikut tidak termasuk dalam ertikata suluk dalam bidang tasauf/tarekat:

=3.1= Suluk pertapaan iaitu suluk secara bertapa di gua-gua dan lain-lain iaitu mengamalkan amalan yang bertujuan dunia seperti  menuntut ilmu kebal, ilmu pengasih dan sebagainya. Suluk pertapaan banyak terdapat di Jawa (Indonesia) & Malaysia.

=3.2= Suluk Khadam iaitu amalan yang dibuat untuk menuntut perjumpaan khadam. Apabila berjaya bersahabat dengan khadam, segala hajat tuannya dapat ditunaikan  oleh khadam bila ia kehendaki.

#4#Wirid biasa yang bertujuan mendapat pahala tidak dapat mensucikan hati. Hanya wirid yang diajar oleh guru tarekat dapat mensucikan.

#5#Setiap manusia tentu berasal dari am-marah (sekurang-kurangnya semasa bayi), kemudian dapat berubah menjadi lawwamah dan seterusnya dapat meningkat ke nafsu-nafsu yang lebih baik dengan syarat menggunakan kesufian. Hanya dengan keazaman yang kuat, rajin, kuat & kekal beribadat & menerima didikan daripada guru tarekat, barulah dapat mensucikan hati.

#6#Nur/warid/waridah/hal/sirr/lain-lain istilah yang semaksud ialah perasaan/rasa di hati yang terhasil akibat rajin berwirid tarekat . Kedatangan nur di hati pelatih/pelajar tarekat itu bermakna segala kekotoran hati (=akhlak buruk) terhapus secara automatik dan diganti dengan sifat yang baik(al-akhlak al-mahmudah). Hati yang telah suci berpeluang mendapat zauk hakikat . Secara kasar, nur itu ada 99 macam/rasa , ibarat buah yang pelbagai rasa tetapi sebenarnya lebih 99 macam. Nur tidak kekal di hati. Ada yang dapat nur dengan cepat, ada yang lambat, berbulan/bertahun/berbelas atau berpuluh tahun.Seseorang yang belum mencapai martabat “al-maqam” atau “al-istiqamah” (=tetap dan kejap), nur itu mungkin ada di hati sesaat saja atau sebulan atau setahun, nur itu pergi dan datang kembali.Apabila nur datang, seseorang itu merasakan dirinya luarbiasa tiba-tiba seperti hatinya merasa lapang, rasa hilang sifat buruknya, fikiran penuh dengan hal yang bersih (otak cerah), sihat jiwanya, berseri-seri cahaya mukanya, lazat dan seronok berzikir kepada Allah.Nur yang dirasa dengan perasaan gembira dinamakan “al-bast, ditajallikan Allah kepada hambaNya dengan sifat  jamil. Jika dengan perasaan sedih atau kecut hati  dinamakan warid al-qabadh, ditajallikan dengan sifat jalal.

#7#Yang dimaksudkan dalam hadis : “Tiap-tiap bidaah itu sesat dan tiap-tiap sesat itu dalam neraka”, ialah bidaah yang haram, bukan semua bidaah itu haram. Bidaah yang bertujuan hasanah(=baik), halal.

NabiMuhammadSelaluBantuIsteri-IsteriBeliau.

NabiMuhammadSelaluBantuIsteri-IsteriBeliauBuatKerja-KerjaSuriRumah!!!

Halaman blog DPK versi Pengasas Gagasan DPK ini bersambung ke halaman “3-5=[RECOVERY PAGE]BLOGDPK[SUFI&DPK]: “

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/3-5recovery-page-blogdpksufidpk/

yang merupakan halaman terakhir BLOG DPK yang mengandungi sambungan intipati prinsip DPK yang terakhir.

 The pioneer OF DPK  injured in terrible accident . The big lorry  collide Pioneer’s car and pioneer almost die & almost blind. Pioneer’s car get terrible damage. At 9.47 am  on 4 march 2013 & NEXT DAYS Pioneer still sick. Back to 3-3 OR:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/sambungan-blog-dpk-versi-pengasas-dpk/

 or

3-2 OR:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/

or home page:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/2012/12/05/9-alarm-to-you-world-9-dpk-principles/

 

DOAKANLAH SAYA PANJANG UMUR. Terimakasih.

 
DOAKANLAH SAYA PANJANG UMUR. Terimakasih.

Pautan-pautan seperti berikut hendaklah juga dianggap sebagai kandungan prinsip terakhir DPK:

1=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/

4-1keikhlasan-itu-terletak-di-antara-syurga-neraka-by-sinaran-iffah/

2=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-2antihoroskopbysinaraniffah/

3=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-3psikologikaunselingbysinaraniffah/

4=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-4teorikitaranpersonaliti-in-dpk-in-perintisminda/

5=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-5dpk-sifatrantingbysinaraniffah/

6=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-6prosesdialamghaibbysinaraniffah/

7=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/4-9dpkbytintaemas7samudra/

8=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/6-5apakahautomaticbehaviourperintisminda/

9=https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com

/7memfalsafahkan-peraturan/

to be continue / akan disambungkan/ halaman ini bersambung…….

I have many other works to do, very busy you know………….oh GOD ,PLEASE FORGIVE ME……excuse me….excuse me….excuse me…excuse me………………………….

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s