6-5=Apakah Automatic Behaviour?[PerintisMinda]

Amaran: This page was attacked by virus or DPK enemies or……… on 11 february 2016 while I want to edit it but the search box never show this page and this force me to exit from my wordpress administrator page. After that I click 6-5=Apakah Automatic Behaviour{perintis minda}. After that I click edit link below this article so that I go back to my wordprss administrator page. While I here, I direct try to type for edit but look there has virus attack because no exist any word I type and this for I type again several time till exist what I type for edit. There also exist several other problem to edit:

 

AUTOMATIC BEHAVIOUR? Tak perlu gali lubang, tak perlu buka peti usang, tak perlu Tanya burung kakak tua, tak perlu Tanya ulamak, tak perlu Tanya saintis ,tak perlu kembara dengan mesin zaman, tak perlu Tanya CIA, FBI, James Bond,………….

Kerana tiada kamus yang mencetak perkataan “AUTOMATIC BEHAVIOUR”. Kerana ini ialah istilah yang dicipta oleh saya sendiri. Anda biasa. Orang lain tidak biasa. Tetapi kebiasaan itu anda dapat dengan bersusah-payah, menderita dalam jangka masa yang lama, terpaksa berkerapkali sehingga akhirnya menjadi akhlak anda. Yang ini bukan automatic behaviour.

Sekarang, perhatikan si dia yang tidak biasa itu. Anda tidak pernah melihat dia dirotan. Anda tidak pernah melihat dia dipaksai. Tidak pernah dia dileteri, dinasihati berulangan. Kemudian, anda melihat keteguhan yang bersinar pada dirinya, memancar pada gerakan tubuh , jasmani dia. Sinaran keteguhan yang menjadi akhlak dia.

Siapa yang membentuknya? Anda melihat tidak ada latihan dilakukan oleh dia untuk membentuk keperibadian yang gemilang cahayanya. Berkilauan. Mari kita Tanya dia:

Wahai diri, anda begitu mudah menentang kehendak nafsumu yang jahat padahal kami tidak pernah melihat anda berlatih atau dinasihati atau dihukumi. Bagaimanakah anda mendapatkannya?  Wah! kita telah tanyai dia.

Bagaimana saya dapat menerangkan? Saya merasa seolah-olah ada tangan ghaib yang menarik saya melakukannya. Seolah-olah ada daya magnet yang menarik saya ke arah jalan yang lurus dan saya rasa selesa dan senang hati dengan tarikan ini. Ya, ini ialah automatic behaviour!!!

Bukti? Tidak akan wujud apa yang diistilahkan sebagai automatic behaviour? Mari kita mengembara ke alam silam. Dan lihat seorang lelaki. Di sana itu dia berada. Dalam keadaan mabuk. Arak yang menggoda. Eh kenapa dia berhenti berjalan. Oh ada sesuatu di hadapan dia. Atas tanahlah. Apakah benda itu? Kelihatan berbentuk 4 segi. Wah! simabuk itu mengambil benda itu. Nampak seperti dia cuba membersihkannya . Dia bergerak lagi sambil membawa benda itu. Ehh ke mana dia?

Lalu bulan keluar dari persembunyiannya. Matahari pula lari ketakutan. Kerana apabila Allah telah memerintahkan matahari harus lari kerana tiba giliran bulan pula bekerja. Menerangi alam. Maka kuyu kita. Mata pun ………….mimpi.

Kokokan yang merdu. Siulan dari yang terbang. Matahari senyum semula. Inilah masa kita mencari simabuk tadi. Lalu denai kita ikuti. Lembah dan lurah kita turuni. Ke puncak gunung. Bebola mata kita di satu arah . Kita mengikuti bebola ini. Di hadapan , seorang lelaki yang sangat aneh.

“Semalam” kami lihat dia seolah-olah jasadnya telah keluar dan diganti dengan maharaja syaitan. Hari ini, disaksikan oleh matahari, kami melihat dia seperti “orang dengan jubah, serban, tasbih dan linangan airmata”. Alangkah mudah atau cepat dia berubah? Wahai pemabuk. Apakah yang menimpa kamu sehingga jadi hebat seperti itu. Nah inilah satu bukti wujud keadaan yang dipanggil sebagai automatic behaviour.

Berdasarkan pembacaan saya terhadap kitab yang menceritakan kisah-kisah sejarah hidup wali-wali ALLAH, maka saya membuat kesimpulan seperti berikut:

1=Ramai wali Allah yang asalnya ialah orang biasa, yang banyak dosa, sesetengahnya sangat jahat tetapi mereka kemudian menjadi orang soleh dengan jalan berusaha memperbaiki diri. Sesetengahnya sukar untuk berubah tetapi kerana satu atau sedikit peristiwa tertentu, mereka seolah-olah mendapat tenaga automatic yang menarik mereka ke arah jalan yang diredhai oleh Allah seperti kisah seorang wali Allah yang lepas minum arak, terjumpa kitab al-Quran yang berada di atas Tanah. Si peminum arak itu mengambil al-Quran itu untuk membersihkannya dan memeliharanya. Peristiwa ini telah menyebabkan Allah melimpahkan rahmatNYA kepada peminum arak itu kerana dia memelihara kitabNYA itu. Allah beri rahmat dengan menggerakkan keinginan bertaubat nasuha dan keinginan menjadi alim dan soleh.

2. Walaubagaimanapun, DI SANA ada lagi pengertian automatic behaviour yang lebih tinggi “Nilainya”. Hal ini dapat terjadi tanpa peristiwa unik yang menarikinya. Seperti pendapat yang mengatakan bahawa seseorang itu menjadi wali Allah dengan satu daripada dua cara iaitu salah-satu daripada keadaan ini:

i> Berusaha dengan susah-payah, menderita, harus berlatih. Dalam usahanya, ada masanya mereka tewas dengan godaan nafsu, ada masanya menang tetapi akhirnya sentiasa menang. Hal ini mungkin berlanjutan bertahun-tahun atau berbelas tahun atau berpuluh tahun, baru Berjaya menjadi orang soleh , solehah atau wali Allah.

ii> Tanpa perlu berusaha dengan susah-payah. Mereka sentiasa dapat meningkatkan kualiti keimanan dan selalu menang melawan godaan sehingga akhirnya menjadi orang soleh atau solehah  hingga akhirnya Berjaya menjadi wali Allah. Hal seperti ini ialah biasanya terjadi kepada orang yang Allah ingin lantik menjadi nabi. Ada juga terjadi kepada orang yang tidak dilantik menjadi nabi seperti Rabiatul Adawiyah. Dikatakan, bapa Rabiatul Adawiyah bermimpi . Dalam mimpinya, nabi Muhammad berkata bahawa anak perempuannya itu akan menjadi seorang WALI ALLAH. Terdapat sumber yang mengatakan bahawa Rabiatul Adawiyah dapat duduk di atas angin. Ini ialah salah-satu keramat Rabiatul Adawiyah yang memang tinggi kedudukan maqam kewalian beliau. Hal ii ini ialah satu lagi keadaan automatic behaviour.

I ever went here. I love Habib NOH (Gambar ini ialah maqam seorang Wali Allah , Habib Noh nama beliau. Saya pernah melawat maqam ini di Singapura)

I ever went here. I love Habib NOH (Gambar ini ialah maqam seorang Wali Allah , Habib Noh nama beliau. Saya pernah melawat maqam ini di Singapura)

Namun di sana ada satu lagi pengertian Automatic Behaviour yang paling hebat:

Iaitu kedatangan ilmu dalam bentuk rasa sebelum datang ilmu itu sendiri.    Ada rasa yang luarbiasa . Rasa ini telah menjadi daya magnet yang kuat menarik ke arah jalan yang diredhai oleh Allah. Kemudian yang memiliki rasa itu mendapat pula ilmunya. Ilmu yang menghasilkan rasa keinginan itu tetapi dalam kes ini keinginan datang dahulu sebelum ILMU. Hal ini memang pelik. Kalau dalam ilmu sufi, hal berkaitan seperti ini, sebagai contoh, ialah seperti warid atau nur. Lebih tinggi lagi wahdatul wujud TETAPI wahdatul wujud ini ialah  automatic behaviour dalam bentuk rasa luarbiasa selepas ilmu datang kerana ilmu tentang KETUHANAN[seperti tentang 99 nama Allah] telah ada, dan baru datang rasa luarbiasa ini.

 

*************——********———************————–**********—–

TEORI “NulTema”

This article in Perintis Minda category

This article in Perintis Minda category. Written by The Symbol of U’zlah.

Ini satu lagi istilah yang dicipta oleh saya.

Theory of NulTema help you remove unuseful mind at your brain

Theory of NulTema help you remove unuseful mind at your brain

 

Artikel ini telah dikarangi oleh saya pada 29 April 2011 tetapi baru dimasukkan ke internet melalui web DPK ini pada 21 Disember 2013:

Ilmu pengetahuan adalah bersifat:

> Kajian sebab-akibat-musabab-natijah

>Dapat diterangkan secara munasabah

>Dapat diselidiki menggunakan peralatan untuk mencari hakikatnya

>Mempunyai perkaitan dengan bidang ilmu yang lain

>Sesuatu yang dapat membiakkan pengetahuan baru

 

MANAKALA NulTema pula adalah istilah yang saya cipta sendiri dan ini bersifat:

> sesuatu “hujung” ilmu iaitu sesuatu pertanyaan yang tidak mungkin ada sesiapa pun dapat memberikan jawapan

>Sesuatu yang sia-sia dikaji secara saintifik

>Sesuatu yang dapat mendorong kepada rasa rendah diri sebagai makhluk dan membuktikan wujudnya kuasa yang sempurna, yang dipanggil sebagai TUHAN.

Sesuatu hal yang tidak dapat dijawab, maka ini sama dengan set nul = zero =sifar =kosong =tiada. Tema yang bersifat nultema bicara atau jawapannya.

Contoh nultema ini memang banyak, antaranya ialah:

1= Tidak ada orang dapat atau boleh  jawab bila ada orang bertanya “Kenapa Tuhan tiada tarikh permulaan [harijadi]?” Perkara ini adalah di luar ilmu pengetahuan. Keadaan nultema ini hanya Tuhan yang tahu. Sesiapa beri jawapan, maka dapat jatuh murtad. Tema “Kenapa Tuhan tiada harijadi” ialah sesuatu yang sia-sia ditanyai atau dikaji. Manusia akan rasa rendah diri jika percaya Tuhan tiada harijadi dan betapa agung dan sempurna Tuhan kerana tiada harijadi.

2= Di sebalik dunia, ada alam akhirat. Apa dan bagaimana keadaan di sebalik kedua-dua alam ini? Pertanyaan ini adalah nultema.

3= Pertanyaan tentang ruh. Di dalam al-Quran dinyatakan bahawa manusia hanya diberikan sedikit sahaja pengetahuan tentang ruh.

4= Tindakbalas kimia: manusia menyatakan tindakbalas ini adalah kerana bahan kimia ini bertemu atau berpadu atau bercampur atau menyentuh zarah-zarah kimia jenis lain [dinyatakan nama kimianya] dan dicirikan kesan-kesan tindak-balas dan pengaruhnya terhadap alam sekitar. Tetapi jika ada orang terus menyatakan seterusnya tentang kenapa natijahnya begitu dan begini, akhirnya manusia akan bertemu dengan nultema. Nultema dapat terjadi kerana Allah berkuasa membuat apa sahaja, hanya dengan berfirman: “Jadilah!”, maka terjadilah sesuatu itu, walaupun yang terjadi itu telah terkeluar dari garis-garis peraturan biasa alam dan kehidupan sehingga ketika itu ilmu atau kemantikan tidak dapat berikan jawapan!!

Apa yang dimaksudkan dengan nultema lebih baik daripada ilmu pengetahuan? Ini dimaksudkan dengan:

1= Seseorang yang telah capai hujung ilmu sesuatu bidang ilmu dan kemudian kesedaran dirinya tentang nultema itu memberi impak yang baik kepada dirinya dan mendorong kepada dorongan kebaikan seterusnya

2= Seseorang yang telah dibuka “tembok penghalang” mata dalam: mata dalam ialah mata ruh. Mata yang ini dapat melihat keadaan di alam akhirat. Walaubagaimanapun memang sesetengah manusia biasa, mata dalamnya dapat melihat sesuatu yang tidak dapat dikesan oleh x-ray atau sensor seperti melihat jin-syaitan tetapi yang saya maksudkan di sini adalah seseorang yang dapat melihat sesuatu nultema yang dilihatnya di alam akhirat semasa seseorang itu masih hidup di dunia iaitu biasanya orang yang dapat melihat ini ialah mereka yang Berjaya mencuci saki-baki kotoran [sifat/akhlak] di hati mereka melalui jalan tarekat atau kesufian.

Tidak ada orang patut bermegah-megah dengan ijazah Phdnya atau yang lebih tinggi daripada phd . Ini kerana:

1=Maksud “pandai” di dalam Islam sebenarnya adalah berbeza daripada apa yang kebanyakan manusia mentafsirkannya

2=Phd yang dia dapat itu bukan hujung ilmu. Kadang-kala datang teori dan teknologi yang terbaru yang tidak pernah menjadi teks. Malah yang tidak ternama, menjadi rahsia kepada saintis dan orang yang tertentu sahaja sehingga banyak yang tidak diketahui siapa yang mencipta peralatan itu dan ini. Malah sejarah juga ada kepalsuan.

3= Allah tiada melihat rupa kamu tetapi hati kamu

Apa terjadi apabila manusia tidak bertemu dengan nultema? Manusia yang tidak bertemu dengan nul-tema, bermakna dia tidak bertemu dengan hujung ilmu. Kedudukan nultema adalah berada selepas hujung ilmu. Pelbagai impak buruk akan terjadi jika manusia tidak bertemu dengan nultema. Contohnya:

1= Pembinaan teknologi dan peralatan untuk peperangan angkasa-lepas dibangunkan kerana percaya ada kemungkinan serangan makhluk asing dari planet lain . Maka wujud projek sia-sia.

2=Manusia akan menjadi pemarah, pendendam, hasad-dengki, pembunuh, perogol bersiri, perasuah, dictator dan lain-lain. Sebabnya tidak bertemu dengan hujung penyelesaian masalah hati dan sebagainya.

One thought on “6-5=Apakah Automatic Behaviour?[PerintisMinda]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s