3-3=SAMBUNGAN BLOG DPK VERSI PENGASAS DPK

SAMBUNGAN INI TELAH DIMULAKAN JUGA PADA JAM 1.15 PAGI MALAM PADA 25 DISEMBER 2012. Very Important Reminder [=VIR]: Newest edit action for this page is 1 APRIL 2014 :

Pengasas menghadapi masalah luarbiasa, tidak dapat edit melalui halaman post, terpaksa buka halaman baru ini untuk sambung blog. Lebih mengerikan ada timbul symbol mata masa menaip password akaun WordPress perintis . Ini selalu terjadi!!! Adakah itu spyware? Malah terbukti ada tajuk halaman pengasas yang berubah yang bukan ditaip oleh pengasas tetapi tajuk itu tiba-tiba berubah kepada yang asal , yang ditaip oleh pengasas!!! Kelihatan ada yang lebih bahaya daripada virus spy iaitu pemberi perkhidmatan menyalahgunakan perkhidmatannya?? Sebab itu antivirus spyware tidak berkesan dan tidak membantu menyelesaikan masalah ini????

NOTA; Lihat semula kenyataan peringatan sambungan jika perlu .Dinyatakan pada 146am 2 Mei 2013: “Halaman ini ialah bahagian/halaman pembawa DPK yang ke 3  untuk blog DPK selepas halaman pembawa DPK yang ke 2 (=3-2=blog dpk = contoh misi DPK) untuk Blog DPK. Bersambung ke bahagian ke 4=3-4DPK blog (=Cerpen DPK) yang juga mengandungi pelajaran tasauf dan kesufian”. Anda boleh juga klik link berikut untuk melihat 3-3=sambungan blog DPK versi pengasas DPK:

3-3 

atau:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/sambungan-blog-dpk-versi-pengasas-dpk/

Mute this video before watch it:http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=98h086DWLaY

[>>>>>>………….<<<<<<] BECOME SIRATAN AWAL FOR SIXTH DPK PRINCIPLE:

************************************************************************* [>>>>>>Apakah keistimewaan orang DPK? ADAKAH mereka itu kekasih Tuhan? Kebanyakan mereka ialah orang biasa, yang juga ada akhlak buruk tetapi  keunikan mereka ialah mereka ada sifat yang teguh yang dinyatakan dalam istilah DPK yang paling asas atau mereka mempunyai sifat asas DPK yang teguh. Sejauh manakah keteguhan mereka? Keteguhan mereka tidak sama. Sesetengah orang DPK lebih teguh daripada orang DPK yang lain. Sebagai contoh, jika kamu, wahai manusia seantero dunia, bertemu dengan 3 orang DPK iaitu seorang wali Allah, seorang lagi ulamak dan seorang insan biasa. Maka, utamakanlah atau pilihlah wali Allah itu. Jika tiada wali Allah itu, pilihlah ulamak itu. Jika tiada ulamak itu, barulah pilih insan biasa itu. Sesetengah orang DPK sanggup letak jawatan kerana tidak rela menjadi alat propaganda sesebuah kerajaan yang bersifat fitnah atau palsu. Mereka sanggup demikian, tidak mahu jadi wartawan propaganda fitnah dan berita palsu walaupun ditawarkan rasuah wang dan rasuah kemaluan wanita cantik (seks). Jika seseorang DPK telah hilang sifat DPK atau hilang keteguhannya, sila keluarkan mereka dari kategori orang DPK. Akan adakah orang DPK palsu???

DPK  boleh juga digambarkan kesimbolikan dan maksudnya seperti berikut:

“Bila kamu berada di satu persimpangan, pilihlah arah ke kutub utara. Bila kamu telah tiba di kutub utara, bergeraklah ke persimpangan kutub utara. Di situ kamu dapat melihat semua arah jalan lain di dunia(=juga bermaksud sentiasa berkebolehan & berkemahiran menilai sesuatu perkembangan peristiwa sepanjang masa dengan menggunakan kaedah DPK). Di persimpangan inilah tempat yang ghaib untukmu beru’zlah dan bahagia, tempat wali Allah yang halimunan. Tempat yang tidak dapat dikesan oleh satelit dan alat pengintip.  Jika kamu pasti ada arah lain itu ialah tempat yang diredai oleh Tuhan, anda boleh ke sana ATAU TETAP tinggal di persimpangan kutub saja. Jika tempat yang anda pergi itu telah berubah menjadi tempat yang dibenci oleh Tuhan, kembalilah ke persimpangan kutub (juga bermakna kembali merujuk al-Quran dan Kutub al-Sittah ATAU menggunakan kaedah DPK yang ke 21 dan ke 22)”.

Wahai rakyat Malaysia, telah datang bintang indah berkelipan cahayanya kepada kamu, menerangi kegelapan kejahilan , menunjuki arah jalan yang lurus. Lihatlah bagaimana kamu melayan kehadiran bintang ini. Sesungguhnya, pada bintang itu tersirat banyak perkara ghaib (yang perlu diselidiki oleh orang yang berakal waras dan siuman). Bintang yang menunjuki kamu apa yang kamu dapat buat untuk mengurangi tekanan sedih kamu apabila parti politik yang kamu puja telah kamu anggap sesat atau ketika kamu tidak menyokong parti apapun juga……. Bintang ini menunjuki kepada kamu jalan terbaik untuk menyelesaikan segala permasalahan hidup manusia di dunia………Lihatlah bagaimana kamu melayan kehadiran cahayanya………Apabila malaikat-malaikat menangis kerana manusia di dunia menderhaka kepada Tuhannya, maka Tuhan telah menurunkan bintang ini sebagai jalan penyelesaian dan negara kecil ini telah dipilih untuk tempat pertama kehadiran bintang ini…. negara MALAYSIA………. maka berubahlah kamu segera…………. dari negara ini, terpancar cahayanya ke serata dunia…. Lihatlah bagaimana penduduk dunia melayan cahaya indahnya. Adakah mereka benci atau suka………… Kemudian akan datang satu lagi bintang yang lebih indah dan terang kepada kamu , wahai penduduk bumi……..  bintang yang kedua ini dinamakan bintang pengakhiran kerana bintang ini akan mengakhirkan atau menyelesaikan misi-misi bintang yang pertama yang gagal disempurnakan oleh bintang pertama. Bintang pertama itu ialah GAGASAN DI PERSIMPANGAN KUTUB. Bintang yang kedua itu ialah Golongan Pengakhiran atau Golongan Panji-Panji Hitam. Saya sangat mengharapkan MALAYSIA akan menjadi negara pertama di dunia yang menjadi negara Di Persimpangan Kutub!!!! ALLAAHUAKBAR!!!!<<<<<<]

JanganLupaKadTemujanjiHospital.

JanganLupaKadTemujanjiHospital.

kawatCegahKemasukanNyamuk

kawatCegahKemasukanNyamuk

Sambungan prinsip ke 6 DPK: (DITAIP PADA 30 DISEMBER 2012): APAKAH SUFUR, TABARUJ, IKHTILAT, HUKUM WANITA BERJABAT TANGAN DENGAN LELAKI YANG BUKAN MUHRIM, KHALWAT, AURAT WANITA KETIKA BERSOLAT DAN…………………?

SUFUR = mendedahkan wajah oleh wanita kepada lelaki.

Hijab= Menutup wajah dan seluruh tubuh (wanita wajib berhijab).

Tidak ada nas yang sahih dan terang mengharuskan membuka wajah ini setelah disyariatkan memakai hijab melainkan ketika ihram haji atau umrah. Bahkan, wanita dikehendaki menutup wajah walaupun ketika ihram jika mereka terpaksa bercampur-baur dengan lelaki ajnabi (=lelaki yang bukan muhrim/lelaki asing) di mana mereka dapat saling memandang.Wanita wajib menutup muka walaupun kepada orang buta, dan bahawa wanita tidak boleh melihat lelaki dan sebaliknya melainkan dalam keadaan terpaksa yang dibenarkan oleh Allah seperti memandang ketika peminangan (untuk berkahwin), penyaksian (menjadi saksi) atau ketika berubat yang tiada jalan lain kecuali itu –  dengan syarat dihadiri mahram  wanita tersebut. Imam Qurtubi berkata bahawa seluruh tubuh wanita adalah aurat termasuk suara mereka kecuali kerana keperluan yang tidak dapat dielakkan seperti menjadi saksi atau kerana hendak mengubati penyakit yang ada di badannya.

Firman Allah: “Tiada dosa atas isteri-isteri nabi (untuk berjumpa tanpa tabir) dengan ayah-ayah mereka, anak-anak lelaki mereka, saudara lelaki mereka, anak lelaki dari saudara lelaki mereka, anak-anak lelaki dari saudara perempuan mereka.” (surah al-Ahzab, ayat 55).

SYEKH ABDULLAH BIN SYEKH MUHAMMAD BIN ABDUL WAHAB RA menyatakan bahawa wanita dibenarkan keluar rumah jika terpaksa tetapi hendaklah berhijab apabila keluar rumah menjadi kebiasaan di tempat itu tetapi jangan sampai bercampur-baur dengan lelaki yang ajnabi (lelaki yang bukan muhrim) dan wanita hendaklah sentiasa menutup dada, kedua-dua tangan dan seluruh badan. Syekh itu juga berkata bahawa wanita boleh BUKA WAJAH KETIKA BERSOLAT. *******************************************

evidence project

     ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

TABARUJ = “Apabila seseorang wanita mendedahkan kepada lelaki lain yang bukan muhrimnya barang yang wajib atasnya menutupnya menurut  syarak, seperti perhiasannya & kecantikannya”. Abul A’la al-Maududi berkata bahawa tabaruj ialah wanita menunjukkan wajahnya, daya tarik tubuhnya, kecantikan pakaiannya, perhiasannya, memperlihatkan dirinya, sisirannya, gerak-geri & kemegahannya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.

Firman Allah :”….kecuali yang biasa Nampak daripada perhiasannya (iaitu pakaian luar). Allah tidak berfirman:….” kecuali yang sengaja dinampakkan oleh wanita daripadanya”. Maksud “yang biasa Nampak” ialah juga tidak sengaja memakainya (perhiasan), jika padanya ada perhiasan, maka tidak boleh memakainya.

Firman Allah pada surah Al-Ahzab ayat 33:”Dan hendaklah kamu tetap di rumah kamu, dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang jahiliah”.

Wanita juga dilarang bercakap dilembut-lembutkan kepada lelaki tetapi wanita boleh berbicara dengan yang makruf (yang baik & sopan). Qurtubi berkata bahawa pengertian “janganlah kamu berhias-hias seperti orang jahiliah ialah supaya tidak membanyakkan keluar rumah, berhias-hias dan memakai pakaian yang bagus seperti kebiasaan wanita jahiliah.

FIRMAN ALLAH PADA SURAH AN-NUR AYAT 31:

“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, melainkan yang (biasa) Nampak daripadanya”. Perhiasan itu ialah pakaian yang cantik,warna pakaian yang menyolok mata, perhiasan dan solekan. Semua ini adalah perhiasan yang Allah perintah wanita agar tidak menunjukkan kepada kaum lelaki melainkan yang biasa Nampak daripadanya, maksudnya bahagian yang zahir dan tidak mungkin menyembunyikannya daripada pandangan orang lain, seperti bahagian luar pakaian, mantel serta yang zahir tanpa ada disengaja dan diusahakan.

Hadis riwayat Bukhari & Muslim: Rasulullah bersabda:

” Tidak kutinggalkan sesudahku fitnah (godaan) yang lebih dahsyat ke atas kaum lelaki selain daripada perempuan”

Hadis riwayat Muslim:

“Takutlah kepada dunia dan kepada kaum wanita, kerana fitnah yang mula-mula melanda Bani Israil adalah fitnah wanita”

IBLIS PULA PERNAH BERKATA:

“ANAK PANAHKU YANG TIDAK PERNAH LARI DARI SASARANNYA IALAH WANITA”

AMARAN KERAS KEPADA WANITA YANG TABARUJ: NERAKA, TIDAK AKAN MASUK SURGA:

“ADA dua jenis manusia pengisi neraka yang belum pernah ku lihat kedua-duanya: pertama, segolongan manusia yang mempunyai cambuk seperti ekor lembu, dan mereka memukul manusia dengannya; kedua, wanita yang berpakaian tetapi telanjang, melenggang-lenggok, kepala mereka seperti ponok unta yang condong. Mereka tidak akan masuk surga dan tidak dapat mencium baunya. Sesungguhnya bau surga itu boleh tercium dari jarak sekian sekian”.(Sahih Muslim, Jilid VI, hal:168).

Hadis di atas beri amaran kepada wanita yang tabaruj, sufur, memakai pakaian yang tipis dan singkat. Maksud perkataan nabi “aku belum pernah melihat kedua-duanya” telah berlaku sekarang iaitu ramai wanita sekarang yang berpakaian yang berfesyen singkat seolah-olah telanjang, menampakkan bentuk tubuh.

Tabaruj haram bagi wanita muda dan tua, yang cantik dan tidak cantik. Berpakaian yang menampakkan bentuk tubuh wanita seperti baju dan seluar ketat juga termasuk tabaruj yang diharamkan.

Wanita juga haram memakai wewangian atau sesuatu bau yang boleh merangsang nafsu lelaki, berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang dikeluarkan oleh Ashabus Sunan, dan menurut Tirmizi, ia adalah hadis hasan sahih: “Sesungguhnya wanita yang memakai wewangian, kemudian lalu disuatu majlis, maka ia adalah orang begini dan begini (penzina, pelacur)”

Menurut riwayat lain pula mengatakan:”Sesungguhnya apabila seorang wanita memakai wewangian, kemudian lalu di dekat manusia dengan maksud supaya mereka dapat mencium baunya, maka ia adalah penzina (pelacur)”

Wanita juga haram berpakaian yang membuatnya menyerupai lelaki, berdasarkan hadis yang diriwayatkan Abu Daud dan Nasa’i daripada Abu Hurairah:”Nabi SAW mengutuk lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki.”

Dan menurut hadis yang dikeluarkan oleh Bukhari: “Allah melaknat (mengutuk) lelaki yang berperangai kewanita-wanitaan dan wanita yang berperangai kelelakian”.

Pengertian wanita yang kelelakian di sini  yang menyerupai lelaki di segi pakaian atau model dan pengertian lelaki yang menyerupai wanita  ialah yang menyerupai di segi pakaian, percakapan dan lain sebagainya.

Ali RA bertanya kepada isterinya, Fatimah: “Wahai Fatimah, apakah yang paling baik bagi seorang wanita?”. Fatimah menjawab:” Bahawa ia tidak dapat melihat lelaki, dan lelaki pun tidak dapat melihatnya”

CONTOH-CONTOH DALIL YANG MENGHARAMKAN LELAKI MEMANDANG WANITA ATAU SEBALIKNYA YANG BUKAN MUHRIM MEREKA:

ALLAH berfirman di dalam surah an-Nur, ayat 30:

“Katakanlah kepada lelaki-lelaki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memeliharakan kemaluannya: yang demikian adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.”

Firman Allah dalam surah an-Nur , ayat 31:

” Katakanlah kepada wanita mukminah, agar mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka, kecuali yang (biasa) Nampak daripadanya.”

Hadis nabi yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim:

” Telah dituliskan atas manusia bahagiannya daripada zina, yang tidak mustahil mencapainya. Zina kedua-dua mata ialah pandangan.”

Hadis yang diriwayatkan daripada Jarir bin Abdullah RA, katanya:”Aku bertanya kepada Rasulullah SAW tentang pandangan tanpa di sengaja, lalu beliau bersabda: Alihkanlah pandanganmu.” (HR.MUSLIM)

Lelaki dan wanita dilarang saling-pandang memandang KECUALI kerana KEMESTIAN ATAU DARURAT. Alasan lelaki dan wanita boleh pandang dan bergaul atas sebab belajar di sekolah dan sebagainya tidak boleh jadi tiket atau lesen menghalalkan pandangan, ikhtilat, sufur, khalwat, tabaruj,…..kerana sesebuah kerajaan itu haruslah menyediakan pusat pengajian yang khas untuk pelajar lelaki dan tenaga pengajar yang juga lelaki. Jika sesebuah kerajaan itu sanggup membazir wang rakyat berbilion ringgit untuk bina yang bukan keperluan dan tidak pula kecemasan rakyat seperti stadium, mengapa tidak sanggup sediakan pusat pengajian yang khas seperti itu padahal ini  melibatkan keselamatan akhirat. Jika tidak buat demikian, usahakan agar ada laluan dan tempat serta blok banggunan yang khas untuk pelajar wanita saja (yang mengajar mereka haruslah wanita sahaja) dan ada laluan dan tempat serta blok banggunan yang khas untuk pelajar lelaki saja (yang mengajar mereka harus lelaki saja). TIADA ALASAN TIMBUL MASALAH UNTUK BUAT BEGINI KECUALI ORANG YANG SENGAJA MENCARI HUJAH DAN ALASAN SERTA BUKTI YANG KARUT, BIDAAH SESAT DAN SEBAGAINYA KERANA BERTUHANKAN NAFSU SEKSNYA DAN SEBAGAINYA!!!

Tabaruj, ikhtilat, sufur, khalwat adalah pintu perzinaan. Mengikut ajaran Islam, penzina lelaki dan wanita yang belum berkahwin, wajib dipukul 100 kali & dibuang negeri selama setahun, penzina yang pernah berkahwin wajib dilempar dengan batu sehingga mati. Dalam AL-QURAN, Allah berfirman yang bermaksud janganlah  ada rasa kasihan terhadap penzina yang sedang dihukum. Adakah wanita yang di pusat perlindungan wanita itu termasuk penzina. Jika termasuk dan hukuman yang diwajibkan oleh Allah tidak dijalankan, maka berdosalah umat Islam seluruhnya dan bala bencana akan datang berterusan kerana tidak menjalankan hukuman itu, malah penzina diberi makan-minum percuma, tempat tidur selesa, malah bayi (anak haram) juga diberi macam-macam percuma menggunakan wang rakyat?? Malah perogol (penzina) atau penzina yang dipenjarakan, dapat juga makan-minum, tidur selesa, semua percuma guna wang rakyat. Tiada perlu bayar bil api dan air. Malah banduan diberikan pekerjaan yang diberi upah agar boleh berdikari bila dibebaskan dari penjara??? Jika begini, bukankah ini bidaah sesat?? Iaitu tidak dihukum secara hukuman Allah, kalau rotan pun, adalah beberapa kali, bukan didera 100 kali, yang pernah kahwin (penzina) tidak pula dibunuh. Alasan, hokum Allah ketinggalan zaman dan tidak sesuai?? Alasan begini, menghina Allah yang cipta hukum. Maka, hina Allah, samalah menganggap Allah itu ada kelemahan (bodoh dan tak adil),  maka, jatuh murtad, kekal di neraka sesiapa yang menganggap demikian. Keadaan tidak ikut Islam di atas dan hal percuma di atas menggalakkan kewujudan perogol dan penzina. Wanita yang melahirkan anak haram, tak rasa ada akibat yang buruk, kerana anak haram dan dirinya akan dibela di pusat perlindungan wanita?? Perogol pula rasa masa hadapannya cerah kerana dapat bekerja di penjara??? 

youropinionisvital??????????????????

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VPHFzHRyZ1k

***************************************************************** IKHTILAT?? APAKAH IKHTILAT ITU? APAKAH KHALWAT? ***************************************************************** IKHTILAT ialah ” bercampur-baur antara lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim/mahram”. Hukum ikhtilat ialah HARAM!! Percampur-bauran yang dimaksudkan ialah apabila mereka mendapat peluang dalam percampur-bauran itu untuk saling memandang, bercakap atau saling beri isyarat antara yang satu dengan yang lain. Percampur-bauran yang berlaku antara wanita dengan lelaki ajnabi dalam bentuk dan hal bagaimana juga adalah dinamakan ikhtilat yang diharamkan.

DEFINISI KHALWAT: APABILA SEORANG LELAKI BERSUNYI-SUNYIAN DENGAN SEORANG WANITA DAN TIDAK DILIHAT OLEH MANUSIA. CONTOH-CONTOH DALIL YANG MENGHARAMKAN KHALWAT: Nabi bersabda: “Tidak bersunyi-sunyi seorang lelaki dengan seorang perempuan, melainkan yang ketiganya syaitan”. (HR. Ahmad, Tirmizi & Hakim) “Apabila kamu meminta sesuatu (keperluan) kepada mereka (isteri-isteri Nabi), MAKA mintalah dari belakang tabir. Cara yang demikian lebih suci bagi hati kamu dan hati mereka.”

(Firman Allah pada surah AL-AHZAB, ayat 53) Hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan Bukhari Dan Muslim:”Hindarilah masuk ke tempat perempuan.” Maka seorang lelaki Ansar berkata, “Bagaimana dengan pihak keluarga suami?” Baginda menjawab, “Itu adalah maut,”

Yang dimaksud dengan pihak keluarga suami termasuklah: adik-beradik suami, anak saudaranya, pakcik (bapa saudara) dan anak pakciknya. Bahaya yang mungkin timbul adalah lebih besar daripada yang selainnya, kerana kejahatan tidak mustahil berlaku walaupun mereka kerabat suami, dan fitnahnya lebih besar kerana mereka lebih mudah berhubungan dengan si wanita tanpa disalah-ertikan orang yang memandang dibandingkan dengan lelaki yang ajnabi (yang bukan kerabat).

Hadis Rasulullah SAW yang juga diriwayatkan oleh Bukhari & Muslim:” Tidak dibenarkan seorang lelaki bersunyi-sunyi dengan seorang wanita tanpa dihadiri muhrim.” Berkhalwat hampir ada terjadi di setiap rumah yang mempunyai pembantu rumah wanita. Larangan berkhalwat meliputi semua, meskipun lelaki yang soleh, orang yang sudah tua, perempuan yang soleh dan yang sudah tua. Bahaya yang tidak kurang besarnya, iaitu mengambil lelaki sebagai pembantu rumah dan drebar keluarga mereka. Terjadinya khalwat antara drebar dengan isteri atau anak gadis mereka tanpa mahram. Salah-satu ikhtilat yang diharamkan itu ialah apabila seorang wanita musafir (bepergian) tanpa diikuti mahramnya.

Tentang ini Nabi telah bersabda:”Tidak dibenarkan musafir seorang wanita, melainkan diikuti oleh muhrimnya” (HR.Bukhari & MUSLIM).

Termasuk ke dalam ikhtilat yang diharamkan ialah percampur-bauran antara anak-anak lelaki dengan anak-anak perempuan di bilik tidur jika mereka sudah mumayiz, meskipun mereka bersaudara. Di dalam hadis yang diriwayatkan oleh  Abu Daud ada disebutkan bahawa nabi SAW menyuruh mengasing-asingkan tempat tidur antara anak-anak lelaki dari tempat tidur anak-anak wanita apabila mereka telah mumayiz.

ALLAH berfirman dalam surah AN-NUR, ayat 27:

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumah kamu, sehinggalah kamu minta izin dan beri salam kepada ahlinya”. Cara meminta izin yang dimaksudkan ialah mengucapkan “asalamualaikum”, bolehkah saya masuk?” Ucapan salam itu tidak boleh diulangi lebih daripada 3 kali. Sesudah diucapkan 3 kali tetapi tiada jawapan, maka hendaklah ia pulang.

HUKUM BERSALAMAN DI ANTARA WANITA DAN LELAKI:

Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari di dalam sahihnya:”Diriwayatkan daripada Aishah RA, katanya: Rasulullah SAW tidak menyentuh tangan wanita, melainkan wanita yang beliau miliki (memiliki nikahnya atau telah mengahwininya)”. Kerana itu, janganlah anda menyentuh tangan kaum lelaki yang bukan muhrim anda.

BEBERAPA FATWA TENTANG SISTEM PEMBELAJARAN BERCAMPUR-BAUR LELAKI & WANITA:

Sebuah organisasi yang bergiat dalam masalah kemasyarakatan di Kuwait menujukan pelbagai pertanyaan kepada 14 orang illmuan, ahli fiqah serta ulama-ulama Islam di pelbagai Negara Islam. Para ilmuan, ahli Fiqah serta ulama tersebut, masing-masing dengan tegas menyatakan bahawa system pembelajaran itu adalah haram.

Pendapat-pendapat mereka dikuatkan oleh nas-nas al-Quran yang dipetik daripada surah an-Nur, surah ah-Ahzab yang dengan terang menyatakan haramnya ikhtilat, sufur, tabaruj dan wajibnya memakai hijab dan menetap di dalam rumah atas kaum wanita.

Diriwayatkan dalam satu hadis, pada waktu Rasulullah keluar dari masjid, dilihatnya beberapa orang wanita dan lelaki ada bercampur-baur di tengah-tengah jalan, maka berkatalah Rasulullah SAW:”Sesungguhnya jalan ini bukan tempat bercampur-baur antara lelaki dan wanita, tetapi hendaklah kaum wanita berada jauh di belakang sana dan jangan bercampur dekat kaum lelaki.”

Maka serta-mertalah kaum wanita pergi ke tepi jalan menjauh daripada bercampur-baur dengan kaum lelaki. Hal ini telah disebutkan oleh Ibnu Kasir dalam tafsirnya pada surah An-Nuur:31. Walaupun wanita dibenarkan solat di masjid, tetapi dengan syarat mereka mesti berada di belakang sekali, lelaki berada di hadapan sekali. Selain itu, wanita juga dilarang memakai wangian, bersolek dan berhias untuk tujuan solat ke masjid. Sebaliknya, mereka digalakkan solat di rumah saja kerana solat di rumah lebih baik daripada solat mereka di masjid. Percampur-bauran yang berlaku antara lelaki dengan wanita ketika haji atau umrah adalah kerana darurat syar’iy dan disyaratkan ditemani oleh salah seorang mahram mereka. Kerana itu tiada hujah atau alasan yang boleh diterima daripada mereka yang membolehkan ikhtilat.

KUTUKAN ATAS WANITA YANG MENZIARAHI KUBUR DAN PENJELASAN BAHAWA TIDAK ADA BEZA KUTUKAN MENZIARAHI KUBUR NABI SAW DAN KUBUR YANG SELAINNYA.

Kitab “Wanita Wajib Berpurdah” menyatakan pekerjaan wanita yang paling baik ialah jadi suri rumah, tidak bekerja di luar rumah kerana banyak impak buruk kepada wanita seperti kesihatannya (haid, nifas dan lain-lain), bahaya bercampur dengan lelaki ajnabi, urusan rumahtangga seperti masakan dan didikan untuk anak tak sempurna dan sebagainya jika bekerja di luar.

AWAS KERANA ADA KITAB-KITAB DAN USTAZ-USTAZ DAN USTAZAH-USTAZAH YANG CACAT PINCANG PENDIDIKANNYA MENYOKONG SUFUR, TABARUJ, IKHTILAT DAN SEBAGAINYA.

PERINGATAN : Jika kamu, wahai wanita  di seluruh dunia, tidak percaya kebenaran kitab “Wanita wajib berpurdah”, maka bacalah kitab itu dari bab satu hingga akhir secara tertib babnya agar mudah faham dan mudah percaya. Jika tak percaya juga selepas habis baca, maka itu adalah kerana hitamnya hati ruh kamu dengan dosa seumpama ponggong kuali yang makin tebal hitamnya , sukar dicuci kehitamannya. KEDEGILAN KAMU HANYA AKAN MEMBAWA KAMU KE NERAKA DUNIA DAN NERAKA AKHIRAT!!! SUAMI YANG MEMBIARKAN ISTERINYA TIDAK BERHIJAB, ADALAH DAYUS, Lelaki  yang dayus tidak masuk surga!!!

ALLAH berfirman: ” Dan tidaklah patut bagi lelaki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasulnya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada lagi bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan sesiapa menderhakai Allah & Rasulnya, maka sesungguhnya dia telah sesat, sesat yang nyata”.

JUSTERU, JANGAN LANGGAR KETETAPAN ALLAH IAITU JANGAN BERDEGIL TIDAK MAHU PAKAI JILBAB ATAU BERHIJAB.

nokhalwatnovalentine

 

SEVENTH DPK PRINCIPLE IS:

*********************************

***********************************************************************

[>>>>>>> ALSO BE SIRATAN AWAL OR CONTENT FOR SEVENT DPK PRINCIPLE <<<<<<<] =

<7>PRINSIP KE 7 DPK= MEYAKINI BAHAWA KECINTAAN TERHADAP HIBURAN TELAH MENJADIKAN MANUSIA GILA, BERPENYAKIT MENTAL DAN SAKIT JIWA, LAHIR BIDAAH SESAT, MENYUBURKAN NAFSU BERAHI, BERGELORA DAN NAFSU AMARAH YANG BERTUHANKAN NAFSU. MEYAKINI BAHAWA MUSUH-MUSUH ISLAM TELAH MENGGUNAKAN KAEDAH “DESTROY WITH PLUS” & PELBAGAI KAEDAH DESTROY YANG LAIN.  MEYAKINI BAHAWA WUJUD BIDAAH SESAT DALAM BUDAYA WARGA PERKHIDMATAN AWAM, SYARIKAT, ORGANISASI SWASTA, KEKELUARGAAN, BUDAYA ADAT, ADAT RASMI, PERNIAGAAN DAN SEBAGAINYA. ****************************************************************************** Dalam kitab “Kisah Iblis (Azazil) Mengadap (Bertemu dengan) Nabi Muhammad, terbitan Haji Hasyim bin Haji Abdullah, versi kitab lama, versi jawi, tidak dinyatakan tarikh terbitan atau cetakan: sambungan di bawah ditaipkan pada 07 & 08 Januari 2013:

IBLIS(=AZAZIL=bekas ketua malaikat yang dihukum murtad oleh Allah SWT kerana menderhaka kepadaNya kerana Enggan sujud (sebagai tanda hormat) kepada Nabi Adam) pernah berkata kepada Nabi Muhammad iaitu:”….Umat tuanhamba keadaannya seperti Firaun, terlampau sangat tamak dengan harta dunia. Dihilangkan amal akhirat, maka sukacitalah hamba kepadanya lalu hamba masuk ke dalam tubuhnya. Hamba putar hatinya menuju ke lautan derhaka. Apabila telah tetap pada jalan kejahatan, hamba…..sentiasa ia bimbang kepada dunia dan tiada suka menuntut ilmu, dijadikannya dirinya tiada kelapangan pada beramal, tiada mengeluarkan zakat hartanya dan setengah yang miskin (kitab ini kitab lama,ejaan pun banyak tak betul dan tatabahasa pun banyak salah jika dikaitkan dengan tatabahasa melayu sekarang?) hendak beribadat, hamba goda ia minta biar kaya dahulu, maka apabila disampaikan Tuhan akan cita-citanya mendapat kesenangan, maka dilupakannya berbuat amal, tiada mahu mengeluarkan zakat hartanya seperti Firaun dengan mahligainya dan dirinya serta hartabendanya habis terbenam ke dalam bumi kerana ianya tiada mahu membelanjakan pada tiap-tiap jalan yang beri kebajikan dan jika kena sakit tiada sabar, ia sentiasa berbimbang hatinya akan hartanya dan setengahnya yang kaya asyik dengan berbuat dunianya, cakap besar kepada sesama Islam dan benci kepada yang miskin dan menghinakan kepada mereka itu dan gemar mengeluarkan hartanya kepada berbagai-bagai jalan yang maksiat dan menaburkan hartanya kepada perempuan-perempuan jahat dan tempat-tempat judi dan….(rasanya perkataan jawi ini bermakna dancing atau menari).

SOALAN NABI YANG KE 24:”Hai Iblis! Siapa pula yang sekutu dan sekedudukan dengan engkau?”

Maka sembahnya(=Maka iblis menjawab):”Iaitu apabila bertemu antara lelaki dengan perempuan-perempuan muda, maka hamba duduk pada leher perempuan-perempuan  muda itu. Hamba hiaskan mukanya dengan jeling dan senyum yang menarik hati di antaranya dan apabila dipandang belakangnya, maka terpandang lehernya yang halus dengan pinggang dan ponggong yang bergerak-gerak yang membangkitkan nafsu  baginya dan manakala dipandang hadapannya, hamba hiaskan dadanya dengan bergerak-gerak kedua kuntum yang melekap pada dadanya lalu hamba panah berbetulan pada jantung hati keduanya atau salah-satu daripadanya hingga bergerak-gerak keinginan nafsu syahwatnya. (Bermula)Orang yang tiada memeliharakan hatinya, nescaya tiadalah terpelihara akan farajnya (kemaluannya) dan apabila tiada memelihara akan farajnya, nescaya tiadalah ia akan terpelihara imannya.”

NOTA: Kisah di atas adalah contoh bukti dan dalil bahawa hiburan (seperti perkenalan, seks….) punca kerosakan!!

SOALAN nabi yang ke 26=”Hai iblis! Dimanakah tempat perhimpunan engkau?”

Maka sembah iblis:”Iaitu suara orang yang menyanyi-nyanyi dan berpantun seloka dan suara sebagai bunyi-bunyian kecuali orang yang menyanyi, berpantun, ber….. memuji-muji Tuhan kerana berlagu-lagu membaca nasyid dan selawatkan nabi.”

[>>>>>>> GEMPAR SUARA P.RAMLEE DARI LUBANG KUBUR <<<<<<<]:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/2013/05/11

/gempar-suara-p-ramlee-dari-lubang-kubur-penyaring-nostalgia/

OR CLICK:

KENA SIKSA DALAM KUBUR?

(NOTA: Ada hadis yang melarang penggunaan alat muzik tertentu. Jika di tempat persembahan nasyid itu berlaku ikhtilat, sufur dan tabaruj, tentulah haram diadakan persembahan itu walaupun itu nasyid. Jawatan artis, penyanyi, pemuzik, pelakon dan sebagainya yang wujud sejak berabad lalu hingga sekarang adalah pekerjaan orang jahil, karut, haram, bodoh dan berbidaah sesat…..)

SOALAN NABI YANG KE 30:”Hai iblis! Engkau gelapkan hati manusia itu dengan sebab apa?”

Maka sembahnya: iaitu dengan sebab mereka itu makan dan minum dengan pencarian yang haram kerana mereka itu gelap mata pada mencari harta yang halal dan mereka yang membanyakkan tidur meninggi hari meninggalkan sembahyang subuh dan yang memenuhkan perutnya sekenyang-kenyangnya.”

NOTA: Hal di atas ialah contoh bukti bahawa hiburan punca kegilaan (hiburan makan-minum, tidur, harta).

Soalan nabi yang ke 39:”Siapakah yang menyokong engkau?”

Maka sembah Iblis:”Iaitu orang yang tiada bertaubat dari dosanya dan suka ketawa ketika berbuat dosa itu. Ya nabi Allah! Telah hamba binasakan sekalian manusia dengan mengerjakan dosa daripada pelbagai maksiat, maka sukalah hamba. Tiba-tiba mereka itu mengucapkan kalimah LAILAHAILLALLAH dan istighfar, maka binasalah hamba dengan sebab ucapannya itu, dan lagi satu keuntungan yang besar kepada hamba iaitu orang-orang tua dan kanak-kanak yang bersiul-siul itulah anak buah hamba kerana pada masa hamba dibuangkan ke dalam dunia, hamba mengembara dengan bersiul-siul dan orang-orang yang bersiul itu penghibur iblis syaitan, tetapi orang-orang yang bang (azan) itu penghambat iblis syaitan kerana malaikat-malaikat akan hadir sembahyang bersama-sama mereka.”

SOALAN NABI YANG KE 40:”Hai iblis! Sekarang apakah kesudahan ikhtiar engkau di atas umatku kerana aku telah dibangkitkan ole Tuhan ke alam dunia ini bagi menyelamatkan sekalian bani Adam daripada kafir kepada iman, daripada gelap-gelita kepada terang-benderang?”

MAKA iblis pun mengangkat kepalanya ke hadrat Tuhan, katanya:”Ya Tuhan! Demi kemuliaan engkau, sentiasalah hamba akan berusaha dengan bersungguh-sungguh pada menarik sekalian anak adam kepada berbagai-bagai jalan maksiat selama ada nyawa di dalam batang tubuh mereka itu. Hamba jadikan pemuda-pemudi bercampur berkenalan, senanglah hamba mencelah di dalamnya.”

NOTA:Kenyataan iblis di atas ialah contoh bukti bahawa wanita haram berkenalan dengan lelaki yang bukan muhrimnya. Begitulah sebaliknya. Juga haram bercampur. Justeru, amalan yang lazim sekarang seperti majlis suai-kenal antara pelajar yang baru mendaftar untuk belajar di sesebuah kolej dan lain-lain, antara pelajar lelaki dan wanita yang berikhtilat, adalah bidaah sesat dan haram. Bahkan orang yang bertunang pun tidak dibenarkan berjumpa, berbual dan sebagainya kerana masih belum jadi muhrim/berkahwin. Mengenali bukan boleh dalam masa yang singkat. Orang yang telah lama berkahwin pun, ramai yang masih tidak kenal dan tidak faham semua yang terkandung dalam minda dan hati pasangan masing-masing (suami atau isteri) walaupun perkahwinan mereka telah berlaku selama berpuluh-puluh tahun!!! Aktiviti majlis suaikenal pelajar itu , malah majlis suai kenal antara staf lelaki & staf wanita seperti yang berlaku di jabatan kerajaan adalah aktiviti orang jahil, bodoh, sesat, karut-marut dan bidaah haram. Musuh-musuh Islam telah mempopularkan budaya percampuran lelaki dan wanita kerana itu akan melemahkan keimanan orang Islam lalu mudahlah umat Islam dijajah dan dikuasai.

Umat Islam menjadikan budaya orang kafir sebagai model dan idola secara membuta-tuli padahal ALLAH TELAH JADIKAN NABI MUHAMMAD SEBAGAI MODEL TERBAIK SAMPAI HARI KIAMAT UNTUK SEGALA HAL!!!

Jika hendak menyenaraikan semua bidaah sesat, Perintis yakin tidak mustahil jika sampai mati penyenarai itu, masih ada yang tidak dapat disenaraikan kerana terlalu banyak bidaah sesat yang telah terjadi , bahkan setiap bidaah sesat itu tidak mustahil melahirkan bidaah sesat yang baru dan bidaah sesat yang baru ini melahirkan pula jenis/model/bentuk bidaah sesat yang lebih baharu. Begitulah seterusnya. Back to DPK Home Page?

setanpakaikomputer

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=poj_-vDaAHI

Dalam blog ini, perintis hanya akan menunjukkan contoh bidaah sesat sebagai contoh panduan kepada pembaca untuk mengesan apa yang jadi bidaah sesat:

CONTOH BIDAAH SESAT PERSEORANGAN: *************************************************

Yang ini, barangkali sukar diketahui kerana hal ini mungkin unik. Mungkin seseorang itu beranggapan bahawa Allah menjadikan mahkluk kerana DIA sunyi . Inilah anggapan yang gila dan bidaah sesat. Kesunyian adalah juga sifat mahkluk , bahkan mungkin juga kesunyian itu sesuatu kelemahan padahal  ALLAH TIDAK BERSIFAT SEPERTI MANUSIA DAN TIADA KELEMAHAN. Ada orang beranggapan jika dah sampai sebanyak………..(ribu ringgit), barulah wang yang dimiliki perlu dizakatkan padahal yang sebenarnya bila telah cukup haul, barulah dizakatkan sebanyak nisab yang ditentukan. Ada orang beranggapan bunuh serangga tidak berdosa. Adakah Allah mencipta serangga supaya dibunuh???

CONTOH BIDAAH  SESAT DALAM KEKELUARGAAN: ***********************************************************

Yang ini, mungkin juga unik, mungkin juga menjadi bidaah  masyarakat setempat. Kalau sesebuah keluarga itu beranggapan kebiasaan yang baik yang jadi amalan masyarakat itu sesat, maka anggapan mereka itulah yang jadi bidaah sesat.

CONTOH BIDAAH  SESAT DALAM MASYARAKAT: *******************************************************

1=Pernah berlaku di sebuah kampong(nama kampong dan lokasinya dirahsiakan kerana perintis tidak mahu mengaibkan mereka) ,bila hari raya, ada kumpulan orang dewasa yang menggunakan motorsikal-motorsikal pergi ke rumah-rumah sesiapa juga yang diingini. Kalau, kumpulan kanak-kanak pun tidak baik, kerana walaupun memang hari raya, saudara-mara tidak datang tanpa menelefon dahulu tuan rumah kerana mungkin tuan rumah sibuk pergi menziarahi keluarga yang lain. Kedatangan kumpulan orang dewasa ini yang sesetengah orang di kampong itu menyebutnya sebagai “baraan” (kalau perintis tidak silap) secara mendadak dan tidak diundang tentu dapat menyebabkan kesusahan kepada tuan rumah dan keluarganya. Mungkin penghuni rumah itu perlu berehat atau menguruskan sesuatu yang penting dan terdesak. Bahkan Allah pernah berfirman di dalam al-Quran yang melarang sahabat-sahabat nabi agar jangan terlalu kerap datang ke rumah nabi Muhammad kerana itu dapat mengganggu urusan dan keselesaan nabi Muhammad. Ada mufti yang menganggap budaya kanak-kanak pergi ke rumah-rumah untuk mendapatkan duit hari raya adalah budaya yang tidak baik. Perintis setuju pendapat mufti ini kerana, budak-budak itu sebenarnya boleh dianggap pengemis atau peminta sedekah padahal mereka tidak perlu demikian. Bahkan Islam melarang umatnya tidak berusaha bekerja untuk  mendapatkan wang. Sengaja suka jadi peminta sedekah ialah haram.

2=Pergi bersolat hari raya atau bersolat Jemaah kerana takut masyarakat mengumpat . Tidak mustahil ramai yang begini. Jadi, mereka pergi bersolat bukan kerana Allah semata-mata. Jadi di manakah keikhlasan?

3=Imam lantikan cuit: Seseorang sedang solat, tiba-tiba ada orang mencuit bahunya dari arah belakang sebagai tanda dia mahu orang yang solat itu jadi imam dan dia jadi makmum lalu orang itu segera solat untuk jadi makmum. Hadis atau kitab manakah yang membenarkan semua ini? Perintis hairan dari mana bermula budaya ini. Seseorang yang hendak jadi imam perlu ada syarat-syaratnya. Orang yang mencuit seolah-olah telah tahu sama ada orang yang dicuit itu layak atau tidak layak padahal orang itu tidak pernah kenal orang yang dicuitnya

4=Ada masjid yang bilalnya dah banyak berganti tetapi bang yang dilaungkan oleh kebanyakan daripada bilal itu ada yang tidak betul. Yang tidak patut dipanjangkan, dipanjangkan azannya, yang tidak patut didengungkan, didengungkan dan macam-macam lagi yang tidak sepatutnya ada. Kalau bilal tak betul, Imamnya entah bagaimana pula. Mungkin sebenarnya kurang atau tidak layak jadi imam. Sebab tiada orang yang layak, maka yang kurang layak jadi imam?

touchshoulderhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=18YDNrahyek

5=Ada kitab yang perintis baca mengatakan telah jadi amalan pembaca khutbah menceritakan bahawa anak syaidina Umar telah berzina padahal yang sebenarnya anak syaidina Umar tidak berzina. Jika benar kitab ini, maka pembaca khutbah Jumaat telah membuat fitnah (pembohongan sejarah)

6=Membiarkan orang Islam bekerja dengan majikan yang bukan Islam padahal majikan itu tidak membenarkan pekerjanya bersolat. Hal seperti ini selalu terjadi di tempat-tempat seperti kedai runcit (pembantu kedai ), kilang (pekerja kilang), pasaraya dan lain-lain. Malah di kaunter bayaran, berlaku pekerja Islam yang menjual arak. Orang Islam terutama sesebuah kerajaan atau pihak yang berkuasa seharusnya menghalang orang Islam bekerja dengan majikan yang seperti ini. Sengaja tidak solat tanpa sebab yang dibenarkan Islam menyebabkan murtad. Ramai pekerja Islam yang jadi mangsa ketidakadilan ini. Tidak solat sebab bekerja dan belajar  adalah haram. Bahkan orang yang sakit pun masih wajib bersolat fardu termasuk ketika berperang (lihat kitab yang menerangkan solat ketika berperang). Maka tidak hairanlah jika umat Islam, ramai yang murtad setiap hari kerana tidak solat. Mereka menyangka mereka masih ISLAM. Di dalam ISLAM, terdapat banyak  sebab yang menyebabkan murtad.

7=Polis meminta pengguna jalan-raya ke tepi sebab menteri nak lalu tetapi nabi Muhammad pula meminta para sahabatnya agar  duduk dan tidak  perlu berdiri (sebagai tanda hormat) bila nabi datang . Jika menteri itu terkejar -kejar sebab nak rasmikan banggunan atau apa yang lain  tidak perlu sombong dengan meminta polis melakukan demikian (menyuruh pengguna jalan raya ke tepi) sebab ramai rakyat yang kecemasan tetapi masih ikut peraturan jalan-raya. Kalau ambulan, bolehlah tetapi ada masanya atau keadaannya ambulan terpaksa berhenti dan tidak boleh meminta orang ke tepi. Jalan raya bukan milik menteri.Malah budaya merasmikan sesuatu itu banyak membazirkan wang rakyat. Ada baiknya dihantar notis atau surat rasmi yang membenarkan sesuatu banggunan itu mula beroperasi atau apa yang lain. Kenapa perlu membazirkan wang rakyat dengan adakan pukulan kompang, permaidani merah di Tanah untuk menteri lalu dan lain-lain bidaah sesat. Kenapa mesti hidupkan jiwa bermegah-megah yang dilarang oleh Allah. Membazir itu haram.

wastemoneycartoonwastetimecartoon

8= Semakin menjadi-jadi kakitangan kerajaan dipaksa berkursus padahal ada di antara kursus-kursus itu tidak berkaitan bidang pekerjaan mereka. Mengapa mesti membazirkan wang rakyat untuk mengadakan makan-minum peserta kursus, penggunaan api, air , membayar penceramah kursus dan lain-lain. Malah banyak kursus yang diulang-ulang! Malah terdapat ramai penceramah yang tidak berkualiti seperti tidak berkesempatan menerangkan semua teks kursus. Ada pula staf/kakitangan kerajaan yang terpaksa datang pada hari sabtu atau ahad kerana untuk mencukupkan jumlah kursus setahun yang diwajibkan sehingga terpaksa keluar duit sendiri untuk belanja petrol dan lain-lain tetapi tidak dibenarkan tuntut gantirugi wang belanja. Malah ada dikatakan jika tidak dituntut semula wang caj berkursus(untuk kursus pendek) sehingga …..(dalam tempoh yang singkat), maka tidak boleh tuntut lagi.Bukan boleh tuntut dahulu wang caj kursus atau lainnya (seperti petrol ).Kalau staf itu ada masalah wang, bagaimana?  Malah terjadi sufur, ikhtilat, tabaruj ketika berkursus.

nokhalwatnowomennovalentine

Bahkan tidak mustahil teks yang cacat pincang diajarkan seperti tafsiran tentang aurat wanita yang merupakan tafsiran yang sesat. Mengapa mesti paksa orang berkursus padahal dalam Islam, ilmu dunia itu fardu kifayah. Agama Islam itu fardu ain dipelajari tetapi amat sedikit atau jarang hal agama Islam dijadikan isi kursus. Pemaksaan begini ialah seperti menafikan hak kebebasan yang dijamin oleh Islam. Seseorang kakitangan kerajaan itu pula mungkin ada pelbagai cara mempelajari sesuatu seperti pembelajaran kendiri  tetapi terpaksa belajar semula hal itu dalam kursus yang dipaksakan ke atasnya. Maka, ini membazirkan masa, wang , tenaga dan mendatangkan pelbagai impak buruk yang lain. Pemaksa seolah-olah buruk sangka kerana menganggap peserta kursus tidak pernah belajar sesuatu itu. Mungkin dalam dunia ini, kakitangan kerajaanlah yang paling banyak memiliki sijil kursus. Bayangkan, mula-mula, jumlah kursus setahun yang diwajibkan ialah 7 tetapi sekarang telah jadi  10. Jika tempoh perkhidmatan kakitangan kerajaan itu masih ada 15 tahun lagi, maka 10 kali dengan 15=150 sijil kursus. Kabinet-kabinet dan almari besi perintis, di rumah telah penuh dengan fail dan sebagainya. Fail yang menyimpan sijil kursus hampir penuh dengan sijil kursus. 150 sijil kursus, di mana nak letak?? 

certificatecartoonhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=W3MIKFPdVVc

Yang jadi penceramah kursus itu pula mungkin kroni kerajaan. Macam dapat tender terus atau tertutup pula.Di sesetengah jabatan kerajaan, staf(kakitangan kerajaan) dipaksa memilih 10 kursus untuk setahun , sama ada memilih kursus yang disenaraikan dalam kategori kursus dalaman (yang diadakan pada hari bekerja di jabatan staf itu) atau/dan memilih kursus yang disenaraikan dalam kategori kursus jangka pendek/kursus pendek (yang diadakan pada hari sabtu atau ahad atau sabtu hingga ahad). Kursus yang diadakan pada sabtu atau ahad terbukti telah banyak mengganggu urusan penting yang lazim dilakukan oleh staf seperti membeli-belah. Malah menghalang berlaku pengurusan itu. Jika selepas kursus, terpaksa pula membeli-belah dalam keadaan yang amat letih kerana berkursus. Pemanduan dalam keadaan letih amatlah merbahaya. Kemalangan di jalan raya mungkin terjadi.

trelerlanggarkereta

shycartoon

Senarai tajuk-tajuk kursus pula sampai termasuk kursus yang kebudak-budakan , melucukan,…… Inilah akibat  otak pemimpin tertinggi yang tak betul memaksa segala jabatan yang di bawah kementeriannya menganjurkan kursus setiap tahun sehingga unit-unit dalam  sesuatu jabatan boleh jadi seolah-olah bingung, tidak tahu kursus apa yang nak dianjurkan!!!! Menyebabkan menganjurkan  kursus yang tiada berkaitan dengan bidang  akademik atau diploma atau ijazah pensyarah di unit tersebut.

Ramai Pemimpin Organisasi/jabatan DAH GILA. Diktator,....

 
Ramai Pemimpin Organisasi/jabatan DAH GILA. Diktator,….

Taat membuta-tuli kepada pemimpin yang gila adalah gila juga. Ada banyak terjadi, pemimpin jabatan atau lainnya yang mengkritik atau memperkatakan sesuatu yang tidak elok didengari (tentang orang perseorangan atau lebih daripada seorang) di dewan perhimpunan staf pada hari -hari perhimpunan . Walaupun tidak menyebutkan nama orang yang diperkatakan itu, tetapi ini mengaibkan , malah orang yang jadi mangsa kritikan atau mangsa “yang diperkatakan” itu mungkin difitnah tetapi tidak mahu untuk membela diri dalam dewan itu. Sebaik-baiknya, berbincang di bilik tertentu secara rahsia, seperti berdua iaitu antara pengkritik (mungkin salah faham sebenarnya kerana percaya berita fitnah) dengan mangsa yang diperkatakan. Ini tidak elok jadi budaya, “memukul ” orang di dewan secara tidak baik.

kartunsamsenggreedyfoodkartunpemalas

Berbahagialah orang yang tidak sibuk mencari aib orang lain tetapi sibuk mencari aib diri sendiri untuk memperbaiki diri.

9=Harta awam diperniagakan. Hal ini makin menjadi-jadi juga. Contohnya memang telah ada banyak computer milik jabatan kerajaan yang dihantar ke jabatan kerajaan yang lain untuk disewakan . Jabatan kerajaan yang guna computer itu membayar sewa penggunaan computer itu kepada jabatan kerajaan yang menghantarkan. Inilah pembaziran wang rakyat. Sesuatu yang tidak amanah kepada rakyat. Sepatutnya peruntukan diberi kepada jabatan itu untuk membeli computer sendiri (computer untuk dimiliki oleh jabatan itu).

setanpakaikomputerillicitAudio

10=Semakin menjadi-jadi di jabatan kerajaan program yang membazirkan wang rakyat seperti majlis makan-minum yang sering diadakan, program yang dilakukan ala perarakan, sukan, hiburan muzik haram, kembara , melancung dan sebagainya padahal bukan keperluan, tidak pula kecemasan. Ada sahaja hujah dan bukti tidak menasabah untuk menghalalkan semua itu.

crocodilelovecartoonkempensenyum

11=Kempen senyum selalu dipromosikan padahal perempuan tidak boleh senyum kepada lelaki yang bukan muhrim. Itu haram.

12=Amalan 5S yang merupakan aktiviti kebersihan, kekemasan, sisih barang tak perlu, keceriaan…. di jabatan-jabatan tetapi hal yang lebih mustahak iaitu mensucikan hati tidak pula dipedulikan . Contohnya jika wanita itu wajib berjilbab, pakailah jilbab. Setiap jabatan disuruh pula buat label di lantai sebagai tanda letak sesuatu barang, melabelkan barangan di rak terbuka, menampalkan pelan kipas, suis dan lain-lain padahal jika tidak buat begini tidak pula mendatangkan masalah(tetapi jika mendatangkan masalah, eloklah buat begitu). Rak yang terbuka, banyak barang telah kelihatan dan banyak yang memang ada nama pada kotaknya (dicetak kilang) atau pada bendanya. Jadi,  mungkin tidak perlu label. Semua ini berkaitan aktiviti 5S.

SAMBUNGAN DI BAWAH DITAIPKAN JUGA PADA 8 JANUARI 2013, JAM 5.09 ANTE MERIDIEN:

13=Pemaksaan jadi ahli kelab staf di jabatan-jabatan kerajaan. Tidak ada hadis yang bermaksud: “Sesiapa di antara kamu yang tidak menjadi ahli kelab staf, maka di akhirat, tempatnya di neraka yang terbawah”. Pemaksaan ini menafikan hak kebebasan tidak berkelab yang dijamin oleh Islam. Staf dipaksa bayar yuran kelab, kemudian memang telah berlaku wang kelab itu digunakan untuk perkara yang membazir dan haram seperti aktiviti majlis makan-minum, membeli akhbar yang jadi alat propaganda kerajaan, akhbar tersebut terbukti  dibenci oleh ramai rakyat kerana syarikat akhbar tersebut dianggap sering memberi berita fitnah dan palsu. Dahulu, kakitangan kerajaan diwajibkan berpakaian bercorak tertentu (dah macam kain batik) pada hari tertentu. Tiada ALLAH berfirman: “Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu berbaju batik pada hari khamis supaya kroni kerajaan yang berniaga kain batik boleh jadi gila sambil ketawa macam pontianak kerana terlalu seronok jadi jutawan batik. Sesiapa yang menderhakai Allah & rasulnya, sesungguhnya sesatlah ia di dalam kesesatan yang nyata.” Walaubagaimanapun, ramai kakitangan kerajaan yang berdegil (degil jenis baik) kerana enggan pakai baju batik. Daripada membazir beli baju batik, lebih baik belikan baju dalam extra-special untuk isteri  tersayang pada hari jadi isteri? Maka, arahan pakai baju batik hanya tinggal arahan sahaja kerana tidak dapat dikuatkuasakan kerana terlalu ramai yang berdegil baik!!! Inilah bidaah gila (paksa orang berbaju batik). ORANG YANG SIUMAN AKALNYA, TIDAK AKAN MEMAKSA BEGITU!! Ada pula ketua unit dalam jabatan kerajaan yang meminta staf unitnya agar mengukur badan untuk buat baju seragam unit. Ini bukan keperluan, tidak pula kecemasan. Lainlah macam polis, memang perlu berbaju seragam agar masyarakat kenal siapa yang jadi polis untuk minta bantuan , aduan dan lain-lain. Malah, ada polis yang tak boleh pakai baju seragam polis sebab perlu menyiasat dan menyamar. Justeru, ada masanya berbaju seragam dapat menimbulkan pelbagai masalah. Dalam Islam, hukum asal hal seperti berjalan, duduk, berdiri, makan-minum, berbaju dan lain-lain,………bukankah mubah (boleh dibuat dan boleh juga tak buat) atau harus? Mengapa mesti buat bidaah dengan mewajibkan sesuatu (seperti mengarah orang berbaju seragam padahal tidak perlu) yang Allah tidak wajibkan?

MUSTuseThis?

MUSTuseThis?

Nabi bersabda:” Tiap-tiap bidaah itu  sesat & tiap-tiap yang sesat itu di neraka”. Mengapa hendak jadi tukang reka bidaah yang menyebabkan masuk ke neraka? Ada pendapat mengatakan sesiapa yang mengambil wanita jadi pemimpin , binasalah …?? Kalau tidak silap, ada hadis yang melarang ambil wanita jadi ketua atau pemimpin. 

14=Budaya gila ambil gambar dengan kamera semakin menjadi-jadi dalam perkhidmatan awam. Tiap kali ada kursus, akan datanglah secara tiba-tiba orang gila tangkap gambar , ambil gambar foto orang yang sedang berkursus. Kerja membuang masa. Entah apa tujuannya? Kalau foto itu untuk jadi bukti kehadiran peserta kursus, buat apa sijil kursus (bukti kuat kehadiran bersaksi) diberikan??? Gambar orang bersufur, berikhtilat , bertabaruj diambil. Halalkah lihat foto ini?

15=Kalau engkau jadi pengarah, kena pakai kereta mewah seperti Ferrari, Honda mewah, Mercedes, BWM versi terkini. Kalau tidak, jatuh maruah kamu sebagai Pengarah!!! Kamu lihat semua VIP yang jadi pemimpin atau ketua jabatan , pakai kereta mewah. Nabi Muhammad tidak pernah bersabda:” Sesiapa VIP yang tidak beli kereta mewah, tidak akan dapat mencium bau surga”. Budaya vip pakai kereta mewah telah lama jadi adat yang dianggap wajib!!! Gila jenis apa ini?!!!

16=Kakitangan kerajaan ramai yang selalu menggunakan kemudahan awam seperti bekalan letrik untuk tujuan peribadi yang tidak ada kaitan dengan tugas rasmi mereka. Bukankah ini haram kerana menyalahgunakan kemudahan di jabatan mereka?  Bukankah ini bermakna membazir wang rakyat? Bukankah kerajaan dapat wang dari cukai dan cukai dari rakyat? Bukan senang hendak  jadi orang yang adil kerana keadilan itu mestilah ada dua serentak iaitu adil kepada makhluk lain & adil kepada diri sendiri(CONTOHNYA: tidak berbuat dosa yang berkaitan dengan diri sendiri seperti melambat-lambatkan solat fardu). Tiada orang yang dapat adil dengan 2 hal itu ada padanya melainkan wali Allah sahaja. Menyalahgunakan kemudahan jabatan bermakna tidak adil kepada diri sendiri dan juga kepada orang lain (rakyat atau jabatan) . Ada kakitangan kerajaan yang guna komputer jabatan untuk melihat gambar lucah di internet!!!

My Mum MANY times prohibit me use internet in long period at night because this cause drowse when driving a car.

My Mum MANY times prohibit me use internet in long period at night because this cause drowse when driving a car.

Penyalahgunaan ini seolah-olah tidak dianggap haram kerana telah menjadi kebiasaan ramai kakitangan kerajaan  di pelbagai jabatan dan kementerian. Kalau hendak senaraikan kesemua bidaah sesat dalam perkhidmatan awam, sampai mati pun, penyenarai masih belum selesai menyenaraikan kesemuanya!!!!

DestroyWithPlus

DestroyWithPlus

Destroy ALL matter that exist with change. This About Destroy With Change!!!

Destroy ALL matter that exist with change. This About Destroy With Change!!!

SEKARANG PERINTIS INGIN MENERANGKAN TENTANG KAEDAH DESTROY WITH PLUS (DWP):

Sebenarnya ada banyak kaedah lain, bukan DWP saja digunakan oleh musuh-musuh Islam(Zionis, orang jahil, orang kafir yang mendatangkan masalah, orientalis, orang Islam yang khianat seperti pemimpin yang ZALIM, …….dan lain-lain).Di sini hanya sebagai contoh kerana jika hendak memperincikan semuanya, perintis yakin mungkin sampai perintis mati , senarai masih tidak selesai, tidak semua dapat ditulis kerana terlalu banyak , bahkan musuh-musuh Islam ada cara-cara baru juga:

Agama Islam Tulin umpama air suci jernih yang berada di dalam gelas suci yang jernih. Musuh Islam menitiskan setitis racun yang jernih ke dalam gelas yang ada air suci jernih itu. Sinaran mata yang dapat menembusi gelas kaca jernih itu lalu menembusi zarah-zarah cecair dalam gelas itu lalu dapat melihat di mana bergerak zarah racun dan di mana ada zarah air yang masih belum bercampur dengan racun ialah sinaran mata apa?  Ialah sinaran mata apa? Wahai pembaca blog ini…………. ialah sinaran mata siapa? 

SALAH JAWAPAN ANDA!!! Sinaran mata yang dapat melihat racun yang tersembunyi dalam air jernih itu ialah SINARAN MATA DI PERSIMPANGAN KUTUB. Ya, hanya orang yang berada di persimpangan kutub dapat mengesannya. Kerana golongan ini istimewa dan akan menjadi favourite manusia sedunia kerana golongan DPK is the best true general references untuk masa kini dan akan datang sehingga datang golongan panji-panji hitam!!

SAMBUNGAN berikut DITAIPKAN  PADA 9 JANUARI 2013:

Apakah yang dimaksudkan dengan “Destroy” itu? Destroy bermaksud mengubah ajaran Islam Tulin untuk merosakkan keasliannya atau memusnahkan atau mengurangi kedaulatan atau perkembangan Islam dan umat Islam. With Plus bermaksud memasukkan perkara seperti bidaah sesat yang haram ke dalam ajaran Islam supaya ajaran Islam itu ada bercampur dengan perkara yang sebenarnya bukan dari ajaran ISLAM TULIN(=AJARAN ISLAM YANG SEBENAR) atau menggunakan keadaan “bercampur, bergabung dan sebagainya”  supaya berlaku “destroy” itu.  

Contoh teknik yang digunakan untuk Destroy With Plus:

1=Kewujudan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pertubuhan yang “mencampurkan” atau menggabungkan umat Islam dengan bangsa kafir telah digunakan untuk membuli dan menakluki Negara-Negara Islam secara terang-terangan dengan menggunakan suara majoriti untuk menentukan keputusan muktamad tetapi jika suara majoriti itu tidak sesuai dengan jiwa musuh-musuh Islam yang menguasai PBB itu, maka kuasa veto digunakan. Contoh sikap atau keputusan PBB yang tidak adil ialah Negara Islam tidak boleh membina senjata nuclear tetapi Negara syaitan gila seperti USA dan Israel boleh pula.

bomatomhttp://www.facebook.com/notes/berita-mengenai-islam/subhanallah-kisah-neil-armstrong-masuk-islam-setelah-mendengar-adzan-di-bulan/156893087662422?ref=nf

Semua Negara Islam hendaklah keluar dari PBB (TIDAK JADI AHLI PBB LAGI) dan memperbaiki kualiti OIC. Bukan bermakna , bila keluar dari PBB, tidak boleh langsung mengadakan perbincangan dengan Negara kafir untuk menentukan perundangan antarabangsa yang dipersetujui bersama (dengan syarat tidak bertentangan dengan kehendak ISLAM). Perintis setuju dengan pendapat presiden SADDAM HUSSEIN yang berpendapat bahawa umat Islam perlu ada satu pertubuhan ala NATO iaitu pertubuhan tentera udara Islam antarabangsa yang berfungsi untuk melindungi Negara-Negara ISLAM . Perintis juga berpendapat elok jika umat Islam ada makmal persenjataan dan peperangan antarabangsa Islam untuk tujuan R & D (Research & Development) dan lain-lain. Juga dicadangkan diwujudkan zon-zon bebas cukai antarabangsa Islam. Bagaimana jika di zon-zon ini menggunakan satu mata wang perantaraan yang utama yang adil kepada semua Negara Islam?? Adakah keadilan “di situ?” BANK ISLAM ANTARABANGSA yang hanya untuk kegunaan Negara Islam , yang sebenarnya merupakan tabung modal tanpa riba, tabung darurat , tabung biasiswa, tabung kesihatan, tabung R&D dan lain-lain disyorkan perintis. Hapuskan penguatkuasaan Bank Dunia (dikatakan dikuasai oleh ORANG YAHUDI) yang zalim dengan riba itu. Katakan kamu (Negara Islam) tidak akan membayar semula yang dianggap riba dan yang diperolehi dari sumber haram. Jangan takut. Jika umat Islam sentiasa menunjukkan kesatuan seperti di masjidil haram ketika hari haji dan umrah, tidak mustahil Negara – Negara kafir yang besar terpaksa ikut kata kamu . Kamu (Negara Islam) boleh memungkiri janji jika perundangan antarabangsa dan isi perjanjian itu tidak halal , bertentangan dengan kehendak ISLAM. DAN INGATLAH UNTUK MENENTANG DWP, PUSAT DPK MESTILAH DIBINA SEPERTI PUSAT DI PERSIMPANGAN KUTUB ANTARABANGSA ISLAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!    DPK FIGHT DWP!!! https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/?s=THIS+POST+MIGHT+SAVE+ITSELF

Back to Menu.

2=Teks pelajaran dari peringkat terendah hingga peringkat university memang dan terbukti ada banyak percampuran (benar dan salah, bidaah sesat bercampur Islam dan lain-lain). Jika kamu, wahai manusia seantero dunia, pergi ke kedai buku atau ke perpustakaan, di sana ada terdapat buku yang sama kategorinya yang bertentangan fahaman dan makna dan maksud. Perintis pernah melihat kitab tafsir al-Quran yang berlawanan maksud dengan kitab tafsiran al-Quran yang lain. Tidak siuman jika dikatakan 2 perkara yang berbeza sebagai sama. Salah-satu kitab tafsiran itu tentulah salah makna atau salah faham. Jika kamu menganggap semua ajaran Islam Tulin telah “dikumpulkan” di university dan lain-lain, maka kamu sangat silap!!!

3=Aktiviti haram dicampurkan dengan tujuan yang mulia supaya dibenarkan dilaksanakan. Contoh , tujuan mengutip derma/sedekah untuk tabung rakyat Palestin tetapi caranya dengan menganjurkan pesta nyanyian asmara, di tempat yang berlaku sufur, ikhtilat, tabaruj …. Niat baik tetapi cara haram, maka haram dilaksanakan .

4=”Permainan silap mata”. Contoh, di dewan perjumpaan staf (di jabatan kerajaan), semasa teori dan pengenalan oleh penceramah, kakitangan kerajaan yang lelaki dipisahkan dari yang “betina”. Tetapi bila penceramah kata buat praktikal berkumpulan, masing-masing buat kumpulan dengan mencampurkan lelaki dan wanita yang bukan muhrim. Jadi mata yang lihat pemisahan tadi seperti tidak wujud kerana akhirnya jantan-betina bercampur juga. Malah jika nak ikut Islam yang betul, kakitangan kerajaan yang jantinanya wanita, wajib mendengar dari penceramah wanita sahaja, peserta lelaki dengar dari penceramah lelaki. Sahabat nabi bila datang ke rumah nabi dan tidak menyangka nabi tidak ada di rumah, yang ada isteri nabi. Isteri nabi dan sahabat nabi (yang terpaksa bercakap dengan isteri nabi itu) bercakap secara pemisahan iaitu ada seperti halangan pandangan seperti langsir atau seumpamanya di antara mereka. Jika di masjid, ada langsir yang memagari zon solat wanita. Kenapa di tempat ceramah seperti dewan perjumpaan staf tiada “dinding halangan pandangan” seperti itu?

5=Di hospital seperti jabatan kecemasan, pernah berlaku pembantu-pembantu perubatan(lelaki) memisahkan keluarga pesakit(wanita), malah pengawal keselamatan “menghalau keluarga pesakit”. Pembantu-pembantu perubatan  membuat halangan seperti langsir disekeliling katil pesakit padahal dalam ISLAM pesakit mestilah ditemani oleh muhrimnya. Percampuran pembantu perubatan (lelaki) dengan pesakit(wanita) tanpa ditemani oleh muhrim pesakit ialah haram.

6=Dokumen yang menerangkan bercampur istilah yang difahami oleh orang biasa dengan istilah yang difahami oleh siswazah yang mempelajari istilah itu. Malah ada perenggan yang berbahasa Malaysia tetapi lebih banyak yang berbahasa English. Bayangkan, surirumah ….bagaimana mereka akan faham dokumen seperti ini? Tentu tidak mustahil jika terjadi salah-faham atau terus tandatangan sahaja kerana jika pegawai tersebut hendak menerangkan  semua, dia tiada masa. Dalam konsep perniagaan Islam, penerangan yang mudah difahami mestilah diberikan. Lihat dokumen  berkaitan insuran, tabung haji, saham-saham, perubatan, pendidikan, pinjaman bank dan lain-lain. Tentu banyak yang “bercampur” yang membingungkan dan mengelirukan atau menyebabkan salah-faham. Lebih baik tidak tandatangan sebarang dokumen atau perjanjian kecuali mendapat penjelasan yang lengkap dan mudah difahami.Tidak adil penerangan bercampur diberikan kerana mendatangkan masalah. Mungkin untuk menutup kekurangan syarikat atau organisasi tersebut. Merahsiakan sesuatu. Mungkin juga untuk jadi alat untuk “sekejap maksudnya begitu, sekejap maksudnya yang lain pula” untuk menutup pengkhianatan sesuatu syarikat terhadap pengguna atau orang ramai .

7=Mencampurkan bahan halal dengan haram tetapi syarikat makanan itu dapat juga sijil Halal DARIPADA pihak yang berkuasa. Kalau orang Islam pun ramai yang menipu orang Islam yang lain, BAGAIMANA syarikat orang kafir yang mengeluarkan sesuatu produk itu boleh dijamin panjang keteguhan peribadinya dan kesetiaannya padahal mereka tidak beriman kepada Allah? Bukankah tidak logic sijil halal kepada pengeluar kafir? Bukankah dalam al-Quran , Allah berfirman bahawa hati orang kafir itu tetap mengharapkan orang Islam memeluk agama mereka. Bahkan , semasa pegawai yang berkuasa beri sijil halal datang menyiasat kilang atau produk itu, tentu orang kafir itu berlakon baik, mengikuti semua syarat untuk dapat sijil itu tetapi selepas dapat sijil, benda haram dicampurkan semula dengan yang halal???? Tak mustahil jika banyak dan selalu terjadi. Ada baiknya jika kerajaan Islam bina kilang makanan halal kerajaan dan juga produk dan perkhidmatan lain?  Bermakna pekerja kilang itu adalah pekerja kerajaan yang juga ada pencen.

Yang bertanda >>…………<< ialah editan terkini pada Jumaat 17 Mei 2013:

>> CONTOH – CONTOH JENIS DESTROY WITH YANG LAIN DAN CONTOH-CONTOH CABANGAN  JENIS-JENIS DESTROY WITH ITU:

———————————————————————————————-

1= DESTROY WITH PURPOSE KILL METHOD (NIAT TIDAK BERSESUAIAN DENGAN CARA):

Contoh-contoh cabangan destroy yang terhasil dari Pokok Destroy With Purpose Kill Method ialah:

Destroy With New Culture YANG menghasilkan pula Destroy With lain seperti Destroy With Love Songs YANG menghasilkan pula Destroy With Love Dance

2= Destroy With Rust Metal Change To Money (seperti konsep jual-beli komoditi/ketulan logam di bursa saham yang jadi syarat boleh buat pinjaman peribadi yang kononnya sebagai syarat mengelakkan terjadi RIBA padahal Riba tetap BERLAKU) . Destroy ini melahirkan cabang Destroy With Buy Share (saham) YANG melahirkan pula Destroy lain seperti Destroy With Debt Having Interest (=faedah=RIBA)

3= Destroy With New Current Command YANG dapat melahirkan pula cabangan destroy lain seperti Destroy With Cruel Law Yang dapat menghasilkan cabangan lain yang lebih kecil/dalam/jauh seperti Destroy With Bad Habit

4= Destroy With Do Not Know English Or Other. Contoh cabangan pokok Destroy ini ialah Destroy With Have No Investigate (contohnya tidak peduli atau tidak mahu mengkaji tentang baik-buruk atau bahaya peraturan semasa yang baru). Cabangan ini menghasilkan pula Destroy With Loss (rugi)

5= Destroy With Have No Legislate (tiada undang-undang) YANG dapat menghasilkan pula cabang racun destroy yang lain seperti Destroy With Free Culture YANG dapat pula menghasilkan cabangan lebih kecil seperti Destroy With Mental Disease!!!

6= Destroy With Cancellation (pembatalan. Contohnya: pembatalan kontrak) Yang mewujudkan pula destroy lain seperti Destroy With Stress Yang dapat pula menghasilkan cabangan lain seperti Destroy With Run Amok (MENGAMUK)

7= Destroy With Say No Way (Contohnya: Suatu ketika dahulu ada pemimpin politik yang mengatakan jenayah siber (tonton imej dan video lucah di internet) tiada jalan menghalanginya padahal terbukti sekarang memang ada cara-cara menghalanginya. Destroy ini dapat menghasilkan Destroy With Addiction (ketagihan) YANG mewujudkan pula Destroy With Mental Disease.

8= Destroy With Cheat (tipu) (seperti mungkir janji, tidak amanah, bohong dan lain-lain) YANG menghasilkan pula Destroy With Steal (curi) YANG membiakkan pula Destroy With Robbing (rompakan)

9= Destroy With Bully (contohnya: penahanan tanpa bicara @ ISA) yang mewujudkan pula Destroy With Flog (belasah) YANG membiakkan pula

DESTROY WITH KILL!!!

=======================================================

KAEDAH-KAEDAH DESTROY WITH YANG DIGUNAKAN OLEH JIN KAFIR, YANG JAHAT DAN IBLIS:

=======================================================

1=Mula-mula mangsa godaan (manusia) itu digoda atau dilakukan sesuatu kepadanya agar MURTAD (=TERBATAL KEISLAMAN = JADI KAFIR). PERKARA yang menyebabkan murtad memang banyak dalam ISLAM. Contohnya: Bergurau dengan mengatakan ALLAH ADA CIPAP (PANTAT) ATAU mengatakan air susu itu racun atau arak (gurauan), membunuh diri, beriktikad bahawa ada peraturan/agama lain yang lebih baik daripada ISLAM, tidak percaya sebahagian atau meragui kebenaran ajaran ISLAM walaupun telah diberi bukti yang kuat dan menang, berbuat syirik, percaya khurafat seperti tangkal dan azimat diyakini berpengaruh atau beri kesan, terpengaruh dengan bidaah sesat haram, menuduh orang ISLAM itu kafir atau meragui keislaman saudara seagama tanpa bukti dan hujah yang kuat atau menang, menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah atau mengharamkan apa yang Allah halalkan atau menganggap/mengatakan  yang halal itu haram, yang haram itu halal, sengaja tidak solat tanpa sebab yang dibenarkan oleh Allah (orang yang sakit terlantar pun masih wajib solat dengan buat solat sambil baring . Bahkan ada kitab yang saya baca mengatakan semasa sedang berperang pun wajib solat iaitu ada cara khas solat dalam keadaan itu)

2= Jika iblis dan syaitan gagal memurtadkan manusia, barulah mereka menggunakan kaedah berikutnya iaitu kaedah kedua iaitu menggoda manusia agar berbuat atau terpengaruh perkara bidaah yang sesat dan haram.

3= Jika gagal menggoda manusia berbuat bidaah, barulah syaitan mencari  jalan atau menggoda agar manusia itu berbuat dosa besar

4= Jika gagal menggoda manusia agar berbuat dosa besar, barulah syaitan menggoda manusia agar berbuat dosa kecil

5= Jika gagal menggoda manusia agar berbuat dosa kecil, barulah syaitan menggoda manusia itu agar mengurangkan atau meninggalkan seratus-peratus amalan sunat .

6=Jika gagal menggoda manusia agar mengurangkan atau meninggalkan amalan sunat, barulah syaitan mencari jalan agar manusia itu sentiasa sibuk terhadap hal-hal yang kurang penting dan meninggalkan atau mengabaikan hal yang lebih penting.

7=Jika gagal menggoda manusia agar sibuk terhadap hal yang kurang penting atau gagal membuat manusia itu mengabaikan yang lebih penting, barulah syaitan menghasut dan menggoda manusia yang jahat agar menyerang manusia yang gagal digoda itu!!! Justeru manusia yang jahat ialah tentera IBLIS juga!!! <<.

ribaisacrimehttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=urC7HC8rbD4

EIGHTH DPK PRINCIPLE IS:

*******************************

<8>PRINSIP KE 8 DPK= MEYAKINI KONSEP DAN SISTEM KEWANGAN ISLAM YANG DILAKSANAKAN SEPERTI DI BANK-BANK YANG DIKATAKAN ISLAM ATAU MELAKSANAKAN ISLAM SEBENARNYA ADALAH PALSU ATAU PEMBOHONGAN KERANA RIBA SEBENARNYA MASIH DILAKUKAN. MEYAKINI BAHAWA PERLU MELANCARKAN MISI PENYELAMAT YANG DINAMAKAN SEBAGAI MISI “PENJANA GENERASI TIGA MEGA” YANG MERUPAKAN RAJA PEMBUNUH KEMISKINAN”:

Sambungan di bawah ditaipkan juga pada 11 januari 2013:

Musuh-musuh telah menggunakan kaedah Destroy With Change (DWC) & Destroy With Plus untuk membina konsep kewangan dan perbankan Islam ciptaan mereka. Dengan menukarkan konsep dan sistem beriba kepada nama yang Bermakna Islamik seperti Bank Islam, maka konsep riba itu telah dianggap sebagai Islam padahal intipati konsep & sistem itu telah destroy with plus, bercampur hal yang memang ada dalam Islam dengan bidaah sesat seperti riba yang masih dipertahankan. Jika perogol itu ditukarkan namanya kepada perayu seks, perayu seks itu tetap dianggap perogol. Jika pelacur ditukar nama kerjanya kepada pegawai perkhidmatan seks, Islam tetap menganggapnya penzina juga. Inilah contoh lain DWC.

Konsep riba mengikut pandangan Islam:

Riba ada 4 jenis:

Riba bermaksud pertambahan, pertumbuhan, perluasan dan pembesaran. Walaubagaimanapun bukan semua pertambahan dilarang oleh ISLAM. Riba itu ialah seperti premium (lebihan, tambahan) yang mesti dibayar bersama-sama dengan principal (pokok) pinjaman yang dibuat. Al-riba makna asalnya ialah bertambah iaitu benda itu bertambah sendiri atau bertambah dengan yang lain seperti satu dirham menjadi dua dirham. Contoh Ahmad pinjam $2 dari  Haji Bakil tetapi Haji Bakil meminta Ahmad bayar $2.01. 1 sen ini riba, punca masuk neraka. Yang menyokong & membantu riba juga masuk neraka.

Jenis Riba: 4 JENIS, 2 YANG DIHARAMKAN AL-QURAN, 2 LAGI DIHARAMKAN OLEH RASULULLAH:

1=RIBA NASIAH: RIBA yang berpunca dari jual beli tertangguh atau berhutang. Jika penghutang gagal membayar dalam tempoh tertentu yang ditetapkan, pemiutang akan mengenakan bayaran lebihan atas pertambahan masa.

2=RIBA QARD: Riba ini ditetapkan sejak perjanjian riba pinjaman dibuat iaitu sebarang bayaran lebihan akibat pinjaman wang dalam tempoh tertentu. Ada bank yang berbunyi islamik TETAPI RIBA QARD DIBUAT JUGA. Contoh, peminjam pinjam $45000 UNTUK beli kereta (peminjam bayar angsuran pinjaman kereta kepada bank) tetapi $2000 daripada $45000 diambil oleh bank dengan alasan itu sebagai caj perkhidmatan , insuran gantirugi jika peminjam tak bayar secukupnya (dikatakan akan dipulangkan kepada peminjam jika peminjam bayar hutang secukupnya) dan lain-lain caj. Tetapi peminjam dikehendaki membayar $45000 juga dengan tambahan yang merupakan faedah/bunga pinjaman. Jadi riba qard itu ialah wang sebanyak $2000 & faedah/bunga. Konsep peminjaman dalam Islam hanya sebagai bantuan kerana simpati, malah pemiutang boleh meminta peminjam tidak bayar secukupnya tetapi jika diambil riba, maka itu bukan bantuan pinjaman tetapi penderaan yang menyiksa peminjam kerana wang yang dipinjam dijadikan sebagai barang jualan. Ini sangat gila dan kejam. Sepatutnya bank menjalankan perniagaan halal seperti memiliki kilang-kilang tetapi pinjaman diberikan hanya sebagai bantuan prihatin yang tidak mengambil keuntungan dan sebarang caj . Dikatakan kereta import berbelas ribu ringgit saja. Bayangkan kereta dalam Negara sendiri berpuluh ribu ringgit (paling murah?), terpaksa pula bayar riba. Sesuatu urusniaga yang tidak ikut system ISLAM, tidak sah & tidak dianggap wujud urusniaga itu. Wang yang diperolehi dari sumber haram seperti mencuri, bila digunakan untuk membeli sesuatu seperti seluar dalam, seluar dalam yang dipakai dengan wang haram itu juga haram dipakai dan haram dimiliki. Harus tanggalkan seluar dalam yang dipakai itu. Ada bank yang pemiliknya orang kafir (bukan ISLAM) seolah-olah menyindir atau menghina bank yang berbunyi islamik pada namanya kerana bank si kafir itu , ribanya jauh lebih rendah daripada riba bank yang berbunyi Islam. Padahal sebenarnya Islam itu the best kerana jika pinjam sejuta ringgit, bayar balik pun sejuta ringgit juga.

3=Riba FADL: Iaitu pertukaran jual-beli  sama ada wang atau makanan dengan ada perbezaan atau lebihan sama ada secara tunai atau hutang. Contoh: menukar 5 gram emas jenis 916 dengan 6 gram emas jenis 750. Lebihan tukaran tadi adalah haram kerana sepatutnya kedua-duanya mesti 5 gram. Jenis kualiti tidak memberi kesan pada hokum

4=RIBA YAD: Iaitu jual-beli atau pertukaran dua jenis barang yang berlainan daripada jenis wang atau barangan dalam kedua-dua kumpulan tersebut dimana pembayaran dan penerimaan barangan tersebut dibuat dalam masa berlainan.

YANG bertanda >>”……..”<< ditaipkan pada pagi malam Jumaat 17 Mei 2013:

>>” Maklumat berikut berdasarkan kisah benar daripada seorang lelaki (kita namakan dia sebagai A) yang berbincang dengan pegawai bank yang menguruskan pinjaman peribadi (namakan dia sebagai B):

Si A(lelaki melayu) pergi ke bank yang mengatakan sistem kewangan mereka itu ISLAM. A hendak menyiasat konsep kewangan yang dikatakan sebagai ISLAM ini. A menanyai B tentang dokumen/borang yang memperkatakan tentang jual-beli komoditi. A kata dia tak faham dokumen itu walaupun terjemahan melayu ada pada borang itu. Kata A, “komoditi ini apa, yang A tahu ialah Komodo, SEJENIS BIAWAK BESA”. Sebenarnya ini sindiran daripada A. Si B terdiam agak lama, seperti tak tahu nak terangkan . A memang berupa agak marah dan agak kasar bersuara masa bertanya itu. B kata jika hendak buat pinjaman wang peribadi, borang kontrak jual-beli komoditi itu DIMESTIKAN juga diisi, jika tidak , riba pinjaman akan terjadi. A mengatakan lagi bahawa dia tak faham. Lama kemudian , barulah B yang agak lama diam itu beri satu dokumen penerangan berajah tentang jual-beli komoditi tetapi dalam English. A kata tak faham, ini dalam english tetapi B diam lama sahaja seperti tak tahu nak terangkan. B mengatakan  yang bermaksud seperti berikut: “bila akad pinjaman dilakukan dengan mewajibkan kewujudan kontrak jual-beli komoditi, bermakna pemohon pinjaman (pemohon)  membeli jongkong, ketulan logam di Bursa Saham di mana sebenarnya pihak bank dilantik oleh pemohon untuk menguruskan jualan ketulan itu”.Kata B lagi,  Bila ada broker ketulan logam membeli jongkong/ketulan logam itu (logam apa? emaskah? atau besi buruk berkarat?), barulah bank ada wang yang akan diberikan kepada pemohon sebagai wang pinjaman (hasil jualan ketulan) dan dikatakan juga ketulan itu dijual semula oleh pihak bank kepada peminjam dan kerana itu, peminjam kena bayar angsuran dengan faedahnya. Si A kata, ” inilah bidaah sesat, sistem pendidikan di universiti-universiti telah disuntik dengan racun bidaah. Jika meminjam, tidak boleh dikenakan bayaran tambahan dengan apa sebab pun seperti caj-caj tertentu kerana itu akan jadi riba” . Terdiam sahaja si B mendengar khutbah si A. Wajah si B seperti agak cemas dan seperti cuba menyembunyikan kesalahan!!! Konsep pinjaman dalam ISLAM untuk membantu sahaja, tak boleh ambil keuntungan dengan alasan dan sebab apapun. Jika itu yang terjadi, maka dah jadi seperti menjual duit. Jual duit haram dalam ISLAM. Si A mengatakan kepada si B bahawa dia hendak pinjam duit, bukan hendak beli jongkong atau ketulan logam. Terdiam lagi si B. Tak tahu nak cakap apa!!!  A kata diri A dah faham. A kata ketulan dikatakan dijual di Bursa saham padahal wang yang jadi hasil jualan ketulan itu telah memang wujud dulu dalam bank iaitu wang yang diberi kepada pemohon pinjaman sebagai pinjaman, kena bayar lebih pula (riba). Terdiam lagi si B. A meninggalkan B sambil memandang B dengan A berkata, “Gila”. Si B (wanita melayu) asyik memandang A yang sedang berjalan untuk keluar dari bank . B pandang macam dia jadi patung yang kehairanan!!!

ANTARA KESIMPULAN YANG DAPAT DIBUAT DARIPADA PERISTIWA DI ATAS IALAH:

1=Bank yang perasan atau menyangka diri mereka itu bank ISLAM sebenarnya telah berbuat seperti pembohongan dan sesat serta menyesatkan. Dalam sistem perniagaan Islam yang benar, seseorang tidak boleh dipaksa membeli sesuatu. Dalam hal di atas, seseorang itu hanya hendak meminjam tetapi untuk membolehkan dapat pinjaman, peminjam dipaksa membeli ketulan yang sebenarnya mungkin tidak wujud pun di bursa ( dalam konsep perniagaaan ISLAM, barangan yang dijual mesti benar-benar ada dan pembeli yakin itu wujud, barulah sah akad jual-beli) saham. Apa bukti wujud ketulan itu wujud? Bukankah Bursa saham itu tempat jual-beli unit saham, bukan tempat jual ketulan logam? Sejak bila pula jadi tempat jual ketulan dan unit saham?  Ada ulamak yang mengatakan saham haram diperniagakan, haram dijual-beli. Jika jual-beli ketulan berkeadaan seperti yang diterangkan oleh B, maka ketulan yang dibeli itu tidak dapat dilihat, diambil dan dibawa oleh pemohon yang dikatakan membelinya dan juga keadaan-keadaan seperti yang diterangkan oleh B bermakna ketulan itu boleh dianggap sebenarnya menjadi unit saham. Pemaksaan orang beli saham sebagai syarat boleh dapat pinjaman adalah bidaah sesat. Dalam sistem perniagaan ISLAM, sesuatu yang ingin dibeli, mestilah yang dapat dilihat, disentuh, dibawa balik ke rumah agar dapat digunakan. Saham atau modal itu ialah wang yang kemudiannya dikatakan sebagai unit-unit pula (unit saham). Justeru, walaupun dinamakan sebagai unit, hal itu tetap wang, bukan menjadi benda lain dengan dinamakan pula sebagai unit. Padahal menjual wang atau membeli duit ialah kerja tak masuk akal, kerja gila yang sangat zalim, yang sangat merugikan sebelah pihak dan menguntungkan sebelah pihak lagi. Justeru, ISLAM MENGHARAMKAN JUAL WANG DAN RIBA.

2. Adalah merupakan kerja gila, bila seseorang beli seluar dalam, kemudian meminta orang lain menjualkan seluar dalam terpakai itu, kemudian, dikatakan hasil jualan itu diberikan oleh yang tolong menjualkan kepada pemilik asal seluar dalam dan kerananya pemilik itu kena bayar wang kepada yang tolong jualkan dengan lebihan atau bunga atau faedah atau interest atau RIBA TETAPI pada masa yang sama wang yang diberikan itu dianggap sebagai pinjaman yang diberikan oleh yang tolong menjualkan seluar dalam itu (dan memang ada riba pula kerana meminjam dan bila bayar pinjaman). Justeru ,sebenarnya tetap wujud keadaan yang dipanggil sebagai MEMINJAM DENGAN BAYAR LEBIH DARIPADA JUMLAH YANG DIPINJAM (RIBA). Tak boleh dikatakan lebihan itu kerana komisyen atau upah tolong menjual sebab hal yang terjadi sebenarnya hanyalah peminjaman dan wang pinjaman tidak boleh dijual-beli kerana konsep berhutang atau peminjaman dalam ISLAM untuk membantu yang susah dengan keprihatinan, bukan dengan menyiksa dengan kenakan bunga atau RIBA.  Bank memang guna kaedah destroy with plus, destroy with change, dan lain-lain….destroy with ….pun tidak mustahil . Betul-betul kerja gila, tak sihat akal dan fikiran bila seseorang itu membeli jongkong/ketulan tetapi ketulan itu tidak dapat dibawa balik ke rumah untuk diambil manfaatnya, malah tak pernah lihat dan sentuh benda itu tetapi kemudian dikatakan kerana beli jongkong itu, wang belian itu diberikan oleh bank yang kononnya tolong menjualkan (bila masa mereka ke bursa saham? Wang pinjaman itu memang dah ada dalam bank!!!) ketulan dan dikatakan juga pada masa yang sama bahawa wang hasil jualan itu ialah wang pinjaman yang diberikan oleh bank kepada pembeli ketulan, maka pembeli kena bayar balik kepada bank dengan riba-ribanya sekali dan pada masa yang sama juga dikatakan ketulan itu telah dijual semula kepada pembeli ketulan (pemohon pinjaman peribadi ) ( di mana bukti broker sudah tentu jual semula ketulan itu kepada bank yang kemudiannya bank dikatakan menjual ketulan atau saham itu semula kepada pemohon pinjaman peribadi??? ) . Justeru, broker ketulan atau broker saham pun buat kerja gila , tidak ada faedah sebenarnya dia dapat, tiada untung sesenpun MELAINKAN bank akan beri sebahagian keuntungan ribanya kepada broker (tak mustahil jika broker jadi rakan kongsi perniagaan riba bank!!! Jika tidak, mana untungnya???)

MEMANG KONSEP KEWANGAN YANG DIKATAKAN ISLAM ITU TELAH DIPROGRAMKAN AGAR MENGELIRUKAN ORANG AGAR ORANG TIDAK DAPAT MENGESAN KEGILAAN YANG TERSEMBUNYI DI DALAMNYA, MEMBUAT ORANG TERPUSING OTAK BAGAI LIDAH PUTAR BELIT, SEKEJAP BEGITU, SEKEJAP BEGINI, YANG MANA BETUL?”<<

Ini kisah benar: Saya mendapat maklumat berikut SETELAH bercakap dengan seorang kakitangan bank BSN BERBANGSA MELAYU:

Apabila seorang meminjam wang bank [pinjaman peribadi] BSN, maka akan ada kontrak beli Tanah atau lot. Dikatakan kontrak itu bermaksud Bank telah membeli Tanah atau lot itu dan menjualnya pula kepada peminjam wang. Maka peminjam kena bayar angsuran dan ribanya juga.Ini dikatakan system pinjaman secara ISLAM

KESIMPULAN:

1= Sistem pinjaman di atas ialah system syaitan Iblis. Semasa nabi Muhammad masih hidup, baginda mengatakan bahawa akan berlaku riba dianggap halal. Mereka yang hidup sezaman dengan nabi Muhammad tidak mustahil hairan terhadap sabda nabi Muhammad itu. Bagaimana riba boleh jadi halal tetapi kita yang hidup pada zaman ini, mengetahui riba dianggap halal kerana manusia menggunakan kaedah destroy with plus, with change……

2= Dalam system perniagaan ISLAM TULIN:

> Tiada boleh wujud pemaksaan dalam urusan jual-beli. Jual-beli mestilah dengan kerelaan hati pembeli dan penjual

> Perkara yang ingin dibeli mestilah benar-benar dapat dilihat, disentuh atau digunakan dan diambil manfaatnya

Dalam kes di atas, ternyata system di atas adalah system syaitan Iblis. Mereka mempermain-mainkan agama Islam, memperalatkan agama Islam dengan membidaah-sesatkannya, merogol kesucian agama Islam dan membuli Islam. Mustahil wujud kerelaan peminjam wang untuk menyetujui membeli Tanah Lot itu kerana hakikatnya tiada wujud geran Tanah yang boleh dimiliki oleh peminjam. Malah lebih tak merelakan diri jika peminjam menganggap Tanah atau lot itu tidak berguna kepadanya atau peminjam tidak berminat terhadap Tanah. Tanah itu wujud atau mungkin sebenarnya tidak wujud. Jika wujud pun, peminjam tidak dapat memilikinya atau mengambil manfaatnya KERANA PIHAK BANK BSN MENJADIKAN KONTRAK BELI TANAH ITU SEBAGAI ALAT YANG KONONNYA UNTUK MENGELAKKAN TERJADI RIBA PADAHAL HAKIKATNYA ATAU YANG SEBENARNYA RIBA TETAP BERLAKU KERANA URUSAN KONTRAK ITU BOLEH DIANGGAP TIDAK SAH ATAU TIDAK WUJUD KERANA PEMINJAM SEBENARNYA TIDAK DAPAT MEMILIKI TANAH ITU, MALAH PEMINJAM HANYA BERNIAT HENDAK MEMINJAM WANG, BUKAN HENDAK MEMBELI TANAH, MALAHAN LAGI IALAH APABILA INI TERJADI, MAKA YANG TERJADI BUKANLAH URUSAN PERNIAGAAN TETAPI TETAP BERLAKU URUSAN PEMINJAMAN WANG SAHAJA, MAKA ANGSURAN YANG DIBAYAR ITU BUKANLAH DIANGGAP OLEH ISLAM TULIN SEBAGAI BAYARAN KERANA BELI ATAU SEWA-BELI TANAH TETAPI TETAP DIANGGAP SEBAGAI BAYARAN KERANA MEMINJAM WANG BANK BSN. JUSTERU, RIBA TETAP TERJADI APABILA PEMINJAM KENA BAYAR MELEBIHI DARIPADA JUMLAH PINJAMAN YANG DIA DAPAT!!!!

Saya pernah bertemu dengan seorang melayu yang bekerja menguruskan pinjaman peribadi Bank BSN. Beliau akhirnya, mengatakan yang bermaksud memang system pinjaman yang dinamakan sebagai system pinjaman Islam SEBENARNYA TIDAK ISLAM. Ini staf bank BSN sendiri yang mengatakan walaupun pada mulanya seperti menafikan KEWUJUDAN “kekafiran system pinjaman yang dikatakan secara ISLAM ITU”

LEBIH KEJI, PIHAK BERKAITAN MENGHANTAR SURAT YANG MENJADI PENYATA MENGENAI SAHAM BANK BSN YANG KONONNYA IBU SAYA ADA AKAUNNYA PADAHAL IBU SAYA MENAFIKAN BELIAU ADA MEMOHON UNTUK MEMILIKI AKAUN SAHAM ATAU MELIBATKAN DIRI DALAM HAL SAHAM. INILAH PERMAINAN GILA DAN MEMBULI. LEBIH KEJI, BERLAKU KISAH BENAR BERIKUT:

Seorang melayu {namakan dia sebagai BAKAR ABU [BUKAN NAMA SEBENAR] } telah menghantar surat bersama sijil mati ayah beliau kepada pihak yang berkaitan saham Bank BSN. Pihak tersebut telah membalas surat itu dengan meminta Bakar Abu melakukan beberapa tindakan yang tidak difahami [bahasa Malaysia yang ditaip oleh pihak yang membalas itu tidak difahami oleh Bakar Abu].Seperti beberapa minggu berikut, Bakar Abu telah menerima satu notis arahan membayar cukai untuk saham yang dimiliki oleh arwah bapa beliau. Surat itu ditujukan kepada arwah bapa Bakar Abu. Bakar Abu mewarisi rumah arwah bapa beliau. Logikkah kalau ada orang yang telah mati keluar dari kubur untuk membayar cukai itu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri??? Bukan pihak tersebut tidak dimaklumkan oleh Bakar Abu mengenai kematian bapa beliau malah Bakar Abu tidak mewarisi saham bapa beliau, tidak menuntut pun, tidak juga membuat permohonan untuk mengambil hak mewarisi akaun saham BSN itu. Malahan pihak pemegang amanah raya seperti sengaja buat bodoh apabila bertanya apakah nama akaun saham arwah bapa Bakar Abu. Mustahillah pihak Bank BSN atau pihak yang pengurusan saham tidak memberitahu semua butiran yang diperlukan berkenaan arwah bapa Bakar Abu?? Mustahillah juga jika tiada maklumat nama saham atau nama akaun saham arwah bapa Bakar Abu yang disimpan di computer pemegang amanah raya atau di jabatan pemegang amanahraya itu??? Malahan, lebih menyakitkan hati Bakar Abu ialah panggilan Bakar Abu kepada pemegang Amanahraya itu seolah-olah sengaja disabotaj iaitu tiada bunyi deringan telefon, sebaliknya yang ada ialah bunyi deringan yang menunjukkan panggilan tidak disambungkan!!! Sebenarnya Bakar Abu telah berjanji akan menelefon semula untuk memberitahu nama akaun saham bapa beliau tetapi walaupun telah menelefon banyak kali, panggilan tersebut seperti sengaja dihalangi atau tidak disambungkan atau tidak dilayan oleh pemegang amanahraya!!!

Dalam ajaran ISLAM TULIN, Hutang adalah hutang. Pinjaman adalah pinjaman. Perniagaan adalah perniagaan. Dalam ajaran Islam Tulin tiada sebab dan tiada alasan untuk membolehkan hutang dan pinjaman dijadikan sebagai satu bentuk perniagaan kerana jika ini terjadi pasti berlaku RIBA!!!!

SAMBUNGAN DI BAWAH DITAIPKAN JUGA PADA JAM 1.48 PAGI MALAM ISNIN 14 JANUARI 2013:(SAYA MULA MENAIP BLOG INI PADA 5 Disember 2012, sampai sekarang belum siap): MISI PENJANA GENERASI 3 MEGA, KONSEP DAN PERLAKSANAANNYA DICIPTA OLEH SAYA (PENGASAS DPK) , dapat inspirasi ini daripada kisah yang akan terjadi iaitu cara Imam Mahdi menyelesaikan kemiskinan manusia. Saya sembunyikan siratan intipati misi ini dalam cerpen “Selamat Datang Ke Model Kerajaan Di Persimpangan Kutub” agar hanya orang yang jujur & amanah akan menjalankan misi penyelamat ini. Walaubagaimanapun, tidak sama 100% , malah jauh berbeza sebenarnya daripada apa yang Mahdi akan lakukan kerana apa yang Mahdi akan lakukan ialah RAJA PEMBUNUH KEMISKINAN YANG SEBENAR. Cara saya jatuh ke tempat ke 2 baik. (kecuali jika ditakdirkan ada orang yang caranya lebih baik daripada saya ketika Mahdi belum datang). CARA saya ini belum pernah berlaku dalam sejarah, malah sangat unik. Cerpen yang mengandungi rahsia tersirat untuk dikesan oleh orang yang amanah dan yang simpati prihatin kepada orang fakir dan miskin ini, jika diluar prinsip DPK, saya akan gunakan nama pena Lipur-Lara Waris Tamingsari:

dengan bismillahirahmanirahim:

Hari ini , man jongang yang cacat & tak dapat berkata-kata dengan lancar & normal menjerit keriangan bagai beruk jantan dapat mengawan dengan beruk betina. Ajib Kasanova tersenyum panjang melihat reaksi sahabat dia itu. Hati Ajib juga tak sabar untuk menekan butang Bugatti jingga untuk “terbang ” ke negeri yang penuh dengan misteri yang indah, yang jadi berita yang sibuk diperkatakan ramai penduduk di Negara dia. “Engkoo, ja,ja,jangan uucuu ba ma ma mainnn mataaa kalauo engko aa aa da di sanaa aa”, man jongang beri nasihat. Lepas itu, mulut man jongang nganga luas. Itu cara dia senyum, ada masanya. “Jongang, aku mana boleh tahannn perasaan. Dah 100 wanita cantik yang kena permainan mata gatal aku”. Jongang geleng-geleng kepala. “Tetapi cintaku kepada Rosmah, menembus sampai ke langit ke 7”. “EEE ELEHHH, kou ka lau ca ca cakappp memang dahhhsyaaaat ta aaa pi ma aana buk bukkk tiiiiiii!” Ajib cuma tersengih. Walaupun Ajib anak jutawan syarikat perniagaan sewa dan jual helipkopter , Ajib tidak sombong dengan jongang, sahabat karibnya sejak kecil lagi. Ajib sebenarnya ada lesen memandu helipkopter tetapi hari ini sengaja memandu Bugatti , kereta terpantas di dunia, yang dibelikan oleh bapa dia sebagai hadiah harijadi Ajib. Jongang memang bertuah dapat menumpang Bugatti!!

Saya, Pengasas Revolusi DPK, minta maaf kerana cerpen ini terlalu lambat untuk disambung dan disiapkan. Banyak sebabnya. Sebenarnya, saya selalu sibuk dengan pelbagai aktiviti lain di rumah, di bilik saya, misalnya. Komputer saya juga gagal menyambung ke internet, malah ada fail yang missing atau mungkin ada yang damage juga. Saya pasti, semua ini terjadi setelah saya memuat turun aplikasi penukar IP Address yang saya anggap sebagai tidak jujur. Penukar ini mampu menukar IP Address laptop saya tiap-tiap tempoh tertentu, malah menyembunyikan ikonnya sehingga saya tidak dapat membuat tetapan yang baru. Perubahan yang dibuat oleh aplikasi ini menyebabkan anda berasa berada di pelbagai Negara bersama laptop anda tiap-tiap tempoh tertentu. Saya nasihatkan jangan guna aplikasi penukar ini. Ada pelbagai bahayanya. Kalau aplikasi itu gagal menukar IP anda, anda tidak dapat menyambung ke internet. Jika anda Berjaya , bahasa untuk melayari injin carian itu, mungkin tiada pilihan bahasa anda atau tiada bahasa antarabangsa (English).

Sekarang, marilah baca sambungan cerpen yang ditaipkan juga pada 10.40 am pada 4 Februari 2013:

Bugatti itu memecut selaju 200 km/j. “Wow wooo ha ah haa ha ha ….! “, Man Jongang ketawa keseronokan dengan kelajuan ini. Kembang jubur Ajib kerana terasa bangga. Kelajuan maksima Bugatti Ajib itu ialah 500 km/j!!! Helipkopter bapa Ajib tidak dapat lebih laju lagi daripada Bugatti Ajib. Di Negara Ajib, Mealayusiasia, hanya Ajib sahaja yang memiliki Bugatti. Ramai wanita, yang hodoh dan yang cantik yang akan bersiul fewwiit jika terpandang Ajib sedang memandu Bugatti. Kembang berkali-kalilah jubur Ajib!!! Ajib rasa macam nak melompat ke langit sebab terlalu rasa bangga!!! Man Jongang selalu menasihatkan Ajib , jangan bangga sebab kalau jubur asyik kembang, takut terkentut pula. Busuklah!!! Itu baru dapat kereta. Kalau dapat hadiah helipkopter, bukan sahaja yang itu kembang, kote Ajib pun jadi kembang & tegang 90 darjah sebab bangga??? Kini mereka semakin hampir ke Negara yang bernama Di Persimpangan Kutub. Kerajaan Mealayusia-sia sengaja menyukarkan rakyat pergi ke DPK . Alasannya takut rakyat terpengaruh dengan minda dan amalan rakyat DPK yang dianggap oleh kerajaan Mealayusia-sia sebagai bidaah sesat & ekstrim seperti amalan berjilbab. Justeru, pelbagai syarat yang rumit & yang tidak munasabah dikenakan untuk mendapat kebenaran pergi ke DPK. Disebabkan bapa Ajib seorang hartawan & jutawan yang dihormati & ramai pula ahli politik yang jadi sahabatnya, dapatlah Ajib & Man Jongang memiliki dokumen keizinan untuk melancong ke DPK. Walaubagaimanapun, bapa Ajib terpaksa membayar banyak wang untuk membolehkan Ajib & Man Jongang melancong ke DPK. Kebanyakan rakyat Mealayusia-sia tidak mampu menyediakan wang sebanyak yang bapa Ajib bayar. Amat sedikit rakyat Mealayusia-sia yang pernah dan mampu melancong ke DPK (Di Persimpangan Kutub). Ajib memainkan cd lagu kegemarannya, lagu “Beat It”, nyanyian Michael Jackson. Benarkah Michael Jackson menganut agama Islam? Jika demikian, proses pengebumian Michael mestilah cara Islam. Kepala, bahu , badan, tangan & kaki Ajib & Jongang  bergerak-gerak mengikut irama Beat It.  Tangan jongang yang selalu macam tangan mentadak  itu sebab cacat , bila menari-nari tangannya, kelihatan macam tarian mentadak pula. Mereka memang tidak boleh dengar lagu Beat It sebab mereka akan mulalah jadi gila menari , goyang-goyang kepala macam orang yang tidak berapa betul. Ajib menghentikan kereta di tepi jalan. Mereka segera keluar dari kereta, menari-nari breakdance ciptaan mereka. Radio kereta dikuatkan. Lupa alam sekitar. Mereka tenggelam dalam alam tarian breakdance berirama Beat it. Sebentar cara tari mereka macam tango, sebentar macam tarian penduduk hawai, sebentar lagi macam twist, macam rock & roll, macam tarian gelek mesir pun ada & entah apa-apa lagilah. Ponggong Ajib & Ponggong Jongang saling pukul-memukul. Entah tarian apa ini? Semasa mereka menari tarian hindusetan , 3 pasang mata memerhatikan mereka. Mata itu semakin hampir ke arah mereka. Tempat itu sunyi. Tiada manusia atau kenderaan lain. Di kiri dan kanan jalan ialah hutan-belantara. Jalan itu pula sempit, 2 lorong sahaja. Lorong pergi & lorong balik. Ajib , tiba-tiba berlari ke sebalik rumput-rumput yang panjangnya hampir setinggi manusia. Dia membuka zip seluar. Memancutkan air kuning yang deras. Ahh…lega. Kencing. Jongang pula seolah-olah mabuk. Sambil mata tertutup, terus menari-nari tanpa menyedari Ajib tiada menari lagi. Bayangkan seorang yang cacat ,kedua-dua tangan selalu bengkok macam tangan cengkadak, jika berjalan pula, tidak betul sebab kaki cacat, namun Jongang ,si cacat ini terus menari-nari dengan menggoyang-goyang ponggong, kepala mengeleng-geleng & tangan-tangan dia seperti tangan cengkadak yang ingin menangkap sesuatu. 3 ekor beruk tadi berhenti. Terus memerhatikan Jongang & Ajib. “Abang, tak tahulah sayang. Spesies apa ni? Nak kata beruk, tak macam beruk. Nak kata bukan beruk, ada sedikit rupa beruk. Lagi satu, entah binatang apa yang warna jingga itu? Pelik juga, ekornya pendek sangat, bahkan ekornya berada di hadapan badan dia pula. Keluar air kuning pula dari ekor dia!”, suami beruk itu kehairanan. “Pazee pun tidak tahu nak kata apa bang. Abun jangan ikut perangai spesies ni, macam mabuk je. Ada bunyi muzik pula. Bangsa kita lebih bermaruah”,ibu beruk itu menasihati anaknya yang sedang menghisap susu tetek dia. “Mak, abah, itulah manusia. Abun lihat di internet, rupa pakcik Darwin macam mereka, iaitu manusia. Yang betinanya, memang cantik. Pakcik Darwin kata, kita akan berubah jadi manusia. Kalau Abun dah jadi manusia, Abun nak kahwin dengan Marilyn Monroe, Dia perempuan yang jelita, sangat memberahikan.” “Abun, abah & mak sebenarnya, memang tahu itulah manusia tetapi perangai manusia banyak yang lebih jahat dan kotor daripada bangsa kita, beruk. Bangsa kita lebih baik dan bermaruah. “,KATA bapa beruk. “Abun, jangan nak berkhayal, mak baca di internet, pakcik  Darwin engkau itu, pada satu hari, masuk ke jamban, nak beraklah. lantai jamban itu licin, si Darwin itu tergelincirlah, jatuh, kepala dia terhantuk ke mangkuk tandas. Selepas tragedi itulah, pakcik Darwin engkau mengatakan bahawa manusia berasal dari beruk. Otak pakcik Darwin engkau tu dah senget sebab terhantuk. Lagi satu, Marilyn Monroe tu dah jadi mayat. Tidak akan engkau kahwin dengan mayat.” “Huuuu waaaaaaaaaaa! tak dapat jadi manusia,……waaaaaaa”, Abun menangis-nangis kuat . Jongang terhenti menari, mendengar jeritan Abun. Ajib mematikan suis radio. “Syuhh! syuuuhh! pergi jauh dari sini beruk. Ku lontar batu ini kepada engkau! Buat bising je!!”, Ajib halau beruk-beruk itu.  Beruk-beruk lari jauh ke dalam hutan. “Jongang, mari lekas kita teruskan perjalanan . Aku tidak rasa sedap di hatiku di sini”. Jam sudah 11 pagi. Bugatti itu dipandu selaju 30 km/j saja. Jalan semakin sempit. Semakin banyak kelihatan kerosakan di jalan-jalan, berlubang di sana-sini, berbonggol-bonggol. Mereka tahu kerajaan sengaja membiarkan kerosakan ini & tidak menaik taraf jalan di sini. Gaung maut di kiri-kanan jalan. Terdapat bangkai bas, kereta, lori dan lain-lain di dalam gaung. Jongang menangis . “Sudahlah, sudahlah, jangan menangis lagi. Sekarang baru ku tahu, benarlah kata orang, pergi ke DPK seperti menuju ke kubur sendiri!!   Aku juga takut Jongang. Menyesal aku kerana tidak menggunakan helikopter!”  Jongang masih menangis tetapi tangisan dia semakin perlahan. Pelbagai bunyi hutan itu. Semakin kuat bunyi . Ajib, tiba-tiba menggeletar.

Back to Menu.

Dia menekan brek & meneutralkan gear. Satu bunyi yang menakutkan tiba-tiba kedengaran tidak jauh dari situ. Kepala Jongang sudah bertemu bahu. Mata Jongang tutup. “Ya Allah, engkau tidur pula”. Ajib terkencing sedikit sebab ketakutan. Dia kenal bunyi itu. Ajib guna gear undur. Yang menghairankan Ajib, semakin  Bugatti mengundur, semakin kuat pula bunyi yang menakutkan itu dan semakin hampir pula bunyi itu tetapi benda tersebut masih tidak kelihatan. Tiba-tiba, satu bunyi yang kuat kedengaran di bawah Bugatti.  Ajib makin risau. “Ya Allah! Janganlah benda itu pula yang binasa, matilah injin aku”. Bugatti terus mengundur. Jongang masih lena. Bugatti berhenti. Ajib terasa darahnya seperti tersedut ke atas kerana terlalu takut. Matanya kini memandang cermin pandang belakang. Menggigil ibarat berada di kutub utara. Dan peluh mencurah-curah dari dahi, pipi, dada,….   Seekor gajah jantan putih sedang berjalan perlahan-lahan dari arah belakang. Kerana terlalu takut, Ajib tiba-tiba seolah-olah mati akal. Tidak tahu apa nak buat. Dia hanya memandang seperti patung ke arah gajah. Sekali-sekala gajah itu berbunyi marah.

white elephanthttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GtkDPvHyVm0

Gajah itu semakin hampir, hampir, hampir lagi dan…. Gajah itu tiba-tiba berlari ke arah Bugatti sambil menjerit kemarahan. Ajib terus tukar ke gear  5 , Bugatti memecut & kemudian Ajib menghidupkan sistem auto-cruise & sistem penderia & kamera luar badan Bugatti. Sistem penderia & kamera ini akan turut memusingkan stereng secara auto & mengelak perlanggaran secara auto. Kini Bugatti memandu dirinya sendiri. Masalahnya, Bugatti akan memperlahankan kelajuan untuk keadaan jalan yang tertentu. Gajah pula terus memperlajukan dirinya.  Ajib menjerit ketakutan kerana sistem pemanduan secara manual tiba-tiba tidak berfungsi. Bugatti terus perlahan kerana banyak bonggol, jalan berlubang-lubang. Gajah semakin hampir, hampir, hampir lagi dan…. Bunyi orang utan , beburung, ….semuanya seolah-olah memberitahu bahawa telah pergi benda besar itu. Maka kelihatanlah pelbagai binatang yang bersembunyi tadi. Tiba-tiba sepi. Hanya burung hantu yang berbunyi. Awan semakin hitam. Matahari semakin tersorok. Perlahan-lahan kelopak mata dibuka. Pandangan kabur. Pitam sedikit. “OOOoooh. oooo. AAAaa, AAAAjiiiib, aaapaa dah ja ja jadiiii? Tiba-tiba satu bunyi kuat datang. Penghuni-penghuni hutan lari bersembunyi semula. Bunyi angin serentak dengan bunyi letupan di langit. Nah benda yang sangat ditunggui oleh katak-katak telah pun turun. Maklumlah, musim mengawan. Irama katak tiba-tiba membuang kesunyian. Ajib buka mata perlahan-lahan. Dia terasa sangat lemah. Meneliti seluruh tubuh dia. Mungkin ada benda merah? “Kenaaapa engkouu ? ” “Jongang, aku juga baru terjaga dari tidurku. “Aaaaooouuuu!” Jongang menjerit. “Bertenang, bertenang. Petir itu tidak akan membahayakan kita kalau kita terus berada dalam kereta, insya-Allah”. Ajib sengaja enggan memberitahu Jongang apa yang sebenarnya terjadi. Ajib sedar bahawa tadi dia pengsan.  Hujan lebat memandikan seluruh kawasan hutan itu.  Mereka memandang sekeliling 360 darjah.  Kelihatan satu benda putih dalam hutan. Tidak jelas apakah itu. Bugatti itu bergerak perlahan-lahan. Peta letrik menyatakan “tidak dapat mengesan arah seterusnya”. Ini ketika mereka telah berada di satu persimpangan. Bayangan putih itu pula semakin menghampiri. Ohh ada beberapa titik yang bergerak-gerak berpusing-pusing di atas jalan. Ikon titik itu menunjukkan benda-benda bernyawa itu kecil . Ikon bayangan putih pula yang ditunjukkan di computer kereta adalah benda yang sangat besar . Perkataan “Danger” juga muncul pada ikon besar itu. Ikon besar itu berhenti bergerak. Di hadapan ikon besar itu ialah ikon-ikon kecil. Selepas itu ikon jingga yang mewakili Bugatti. ” Jongang, cuba kau perhatikan peta ini. Komputer aku gagal mengesan arah seterusnya”. Jongang ambil kertas itu & memerhatikan. Ajib sengaja memberikan peta yang tidak berguna itu kepada Jongang agar Jongang tidak memperhatikan peta di computer . Setelah pasti Jongang tidak melihat lagi  ke arah computer kereta, Ajib menekan butang “Terjemahkan Ikon”. Komputer menterjemahkan ikon-ikon kecil sebagai tikus & ikon besar sebagai Gajah. Sekarang, barulah Ajib faham. Semasa gajah itu cuba menyerang Bugatti, beberapa ekor tikus berada di jalan menyebabkan gajah itu lari atau pergi dari situ. Gajah itu tidak mahu bersentuhan dengan tikus kerana geli. Ajib cuba menyembunyikan perasaan takut. Dia memilih menu “sembunyikan perkataan danger”. “Aku tak faham peta ini. Eh, apa pula ikon besar dan ikon kecil itu?” “Kalau engkau tidak faham, simpan sahaja peta itu. Aku telah terjemahkan ikon itu, tiada apa-apa bahaya. Binatang itu tidak membahayakan”. “Jongang, benarlah firman Allah yang bermaksud manusia itu bila ditimpa kesusahan, barulah hendak ingat Tuhan dan berdoa . Aku selalu tinggalkan solat. Satu kali solat pun aku belum tentu ku lakukan. Engkau agak rajin juga solat. Berdoalah kamu Jongang”. Jongang kelihatan pucat & sedih sebab masalah yang dihadapi. “Engg kooo pun do do doa aaa ju jug juugaaa.”. Ajib mengangguk.  Ajib berharap tikus-tikus itu masih di jalan . Kalau tikus tiada, gajah itu akan mara ke Bugatti. Hujan memang telah berhenti. Satu benda di atas sedang berpusing-pusing. Ajib memandang dengan kecemasan. Ya, Allah , janganlah engkau turun. Bisik hati Ajib. Ajib melihat ikon kecil itu berkurangan. Tinggal satu sahaja. Ikon besar masih dekat situ. Komputer menyatakan sedang kemaskini auto. “Alhamdulillah, Ajib menjerit”. Jongang menganga luas. Hati dia juga senyum. Tetapi ukiran gembira di wajah Ajib tiba-tiba semakin berkurangan dan semakin berganti dengan ukiran kesedihan. Jongang berhenti gembira bila melihat wajah Ajib. “Aaa aa aapeee?” “Kemaskini mengambil masa 15 minit”. “Aaaa aa pee su su  ssuuu sahhh , tungguuu saje”. Tepi mata kanan Ajib mengesan sesuatu di atas. Dia mendongak , melihat melalui kaca tingkap pintu pemandu. Ahhh kesedihan lagi…. Burung besar itu sedang membawa seekor binatang kecil. Maka, segera Ajib melihat computer. Tiada lagi ikon kecil & ikon besar pula sedang bergerak pantas ke arah ikon jingga!!!  Ajib terus masuk ke gear  pecutan jarak pendek, gear 2 . Bugatti itu bergerak agak laju ke arah utara. “Woooi wooo oooo apppee niiii!” “Sabar, Jongang, nanti aku terangkan. Aku terpaksa buat begini!!”  Secara tiba-tiba Ajib menjadi seorang pemandu  kereta lumba kategori hutan-belantara yang sangat professional, bermain di selekoh-selekoh maut yang pendek, mengelak bonggol-bonggol dan lubang-lubang secara pantas . Jongang pula terjerit-jerit macam orang kena rogol!!!  Cara pemanduan Ajib itu menakutkannya!! Benarlah setiap manusia mempunyai potensi terpendam . Jika yang terpendam itu diluahkan, sesuatu yang luarbiasa terjadi seperti pelumba hutan ini. Encik Osaymaladen mendail 10 digit. Kebimbangan mula menyerang jiwanya. Dia telah mengarahkan encik Bar-rack Obomb-me agar bersedia bila-bila masa untuk bertindak seperti yang diarahkan. “Kenapa engkau tidak membalas, aduhai…..”. Berpuluh-puluh kali dia mendail. Kerisauan bertambah. “Baik ku hantar pesanan bersuara sahaja”. Lelaki itu memateri penutup takungan minyak gear, menggunakan gas mudah-alih . Beberapa minit kemudian, keluar dari bawah kereta. Sekarang dia mengisi minyak gear yang baharu melalui saluran pengisian. Komputer menunjukkan arah perjalanan seterusnya memang ke utara. Bahaya sudah jauh ditinggalkan, malah tidak berminat lagi menghampiri. Penutup takungan itu bocor kerana terlanggar bonggol. Jongang sedang menikmati kusir, sejenis makanan daripada tepong bercampur bawang, kucai, cabai, udang. Memang sangat enak. “Hei!, tinggalkanlah sedikit untukku”. Jongang jawab, “daaahhh  hab habb habbissss!”. “Sampai hati kau”. Tidak jauh dari situ ada air terjun. “Kau tunggu di sini, aku nak basuh tangan di sungai”. Jongang membuka pintu laci sofa belakang. Ada satu sampul surat.

sampuldokumenrahsiahttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uoEJR3mRTek

Perkataan “Projek Rahsia Kahelip” tercetak di sampul itu. Di atas, satu mesin berputar-putar laju menuju ke satu arah. Mesin itu mengiringi satu mesin lagi yang lebih besar dan lebih panjang. Mesin yang lebih besar ada 2 kipas, di atas kepala dan satu lagi dekat belakang. Kini kedua-dua mesin itu turun di sebuah pulau. Menunggu perintah selanjutnya. Tangan itu merampas dengan kasar. “Hoooiiii!” “Aku yang lebih patut jerit? Simpan semula surat itu. Aku tidak akan memberikan maksud kod-kod rahsia yang terkandung!” “Kii ii ita dah laaama be beberka kawan. A A AAApeee salah kauo beriiitahuu. Aaaaku jannnjiiii tak beberiita huuu o o o oranggg lainnnnnnn!!!” Ajib menyimpan surat rahsia itu dalam sakunya. “Baiklah, aku akan beritahu tetapi dengan hanya memberikan pembayang. Dengarkan sajak yang membayangkan maksudnya ini: Kau dua dalam satu, kau satu dalam dua Dapat di bawah , dapat pula di atas Di atas kau lebih cepat “. “A a aaakuu tttaakk fa fah ammm!” “Jongang, ayahku, Osaymaladen sedang mencari rakan kongsi tambahan untuk projek yang sangat mahal ini. Ayahku dan beberapa jurutera sedang menciptanya. Hasil projek ini memberi peluang  ayahku dan aku menjadi billionaire, bukan millionaire!!!” Ajib berkata sambil memakan coklat susu dan kemudian minum susu madu. “Nan na nannnti du du duluuu, yang kaa yaa iiiaa lahh bapaaak kaaauooouu, bbuuu kann enggg kooo!!!” Muka Ajib merah padam kerana terasa terlalu malu dengan sindiran pahit daripada Jongang. Ajib tersenyum simpul sambil terketawa sedikit. “Kau betul Jongang, walaupun ayahku melantik aku sebagai Ketua eksekutif tetapi aku lebih banyak bermain daripada buat kerja. Aku selalu beri tugasan yang bapaku berikan kepadaku , kepada Timbalan aku. Ayahku tahu aku pemalas dan lebih banyak menggunakan helicopter syarikat untuk bersiar-siar & melancong serta bermain-main dengan wanita cantik. Wang simpananku selalu tidak melebihi 17 ribu ringgate (nama matawang kerajaan Mealayusiasia). Kalau bertambah akan segera jadi 17 ribu semula atau lebih rendah sebab aku tidak dapat melawan nafsu borosku. Dah 5 tahun aku kerja dengan ayahku tetapi hanya sekali sahaja gaji pokokku dan elaun naik. Timbalan aku, tiap-tiap tahun naik gaji & elaun. Malah telah pun menemui wanita cantik yang solehah , yang telah jadi isteri dia. Aku sampai sekarang tidak yakin dengan cinta wanita. Kesemua mereka meragukan  kebenaran cintaku seperti aku juga meragukan cinta mereka. Padaku , mereka cintakan duit aku sebenarnya. Mereka tidak tahu, yang jadi jutawan ialah ayahku, bukan aku. Kecuali jika ayahku mati, aku akan mewarisi hartanya.” Kemudian Ajib menangis-nangis mengenangkan nasib dia itu. Walaupun ayah Ajib jutawan, dia tidak ingin kahwin lagi setelah kematian isteri beliau. Isteri beliau mati kerana tertelan biji durian ketika makan buah durian.

“Iiibbbuuu baapaakuu kiiiriim sa sa saalam”. “Waalaikumussalam”. Baru Ajib teringat, kenapa ayah beliau tidak menelefon? Dia menyeluk saku, ohh patutlah, dia tertekan suis handset, jadi off. “Ajib tidak ada masalah apa-apa? Jika ada masalah , sila hubungi Bar-rack. Dia memandu helicopter pengiring, mengiringi helicopter pengangkut kenderaan di sebuah pulau yang berdekatan dengan tempat kamu berada sekarang”.Itulah bunyi pesanan suara bapa Ajib.  Ajib segera menelefon bapa dia. Bapa dia kata, jika Bugatti ada masalah, Bugatti akan dimasukkan ke helicopter pengangkut. Bapa Ajib baru tahu bahawa pergi ke DPK seperti pergi ke kubur sendiri.

Bugatti teruskan perjalanan. Mereka mula rasa takut bila peta di computer menyatakan “anda telah masuk ke kawasan yang mungkin runtuh tanah”. Banyak kawasan curam di situ. Gear 1 & 2 kerap digunakan. Ajib menghantar mesej ke computer helicopter encik Bar-rack tentang keadaan tempat dia berada sekarang. Encik Bar-rack ialah pemandu helicopter syarikat bapa dia. Bugatti tiba-tiba tidak dapat bergerak. Tayar kanan belakang termasuk ke satu lubang jalan. Ajib menyangka tiada lubang kerana lubang itu dipenuhi air hujan. Makin roda berpusing, makin tenggelam tayar itu. Ajib mengambil batu-batu dan memasukkan ke lubang itu. Kemudian menghidupkan semula injin kereta . Namun roda itu masih dalam lubang. Ajib menekan “Change to….”. Kini system pacuan empat roda dihidupkan. Ajib menekan minyak dengan banyak. Roda berputar laju dan …..

Satu bunyi bergegar di kanan berlaku. Mereka menjerit. Tepi bukit itu kini runtuh, menjatuhkan ketulan-ketulan besar batu, tanah, pokok , debu dan lain-lain , tepat ke arah mereka dan Bugatti!!!

tanahruntuhninjaterroristpengsan

Sekumpulan manusia, entah dari mana , tiba-tiba menghampiri pulau itu dengan bot-bot laju. Mereka berpakaian hitam. “Sasaran telah dikesan. Menunggu arahan selanjutnya”. “Bagus, teruskan seperti yang kamu rancangkan”. “Hati-hati, jangan gagal misi ini. Aku mahu jadi lebih kaya!!!” Suara orang ketawa kuat dan berpanjangan kedengaran.

sambungan cerpen pada 16 februari 2013:

Lelaki tua itu bersandar di kerusi beroda. Baru sedar dari mimpi yang mengerikan. Pandangan dia menghala sekeliling . Dahinya berkerut-kerut kehairanan. Apakah yang terjadi? Fail-fail yang berjatuhan, berselerak di lantai. Laci dan kabinet yang terbuka. Dia cuba bangun . Gerak langkah yang lemah bergoyang-goyangan. Satu, dua, tiga, empat, lima, …..”gedebuuukkkk”! Mata dia menghala ke atas. Menekan-nekan dada. Pernafasan yang tersekat-sekat. Dikeluarkan satu benda merah dari saku. Tangan terketar-ketar. Tubuh dia terjatuh di lantai. Iphone merah itu ditekan. Beberapa saat kemudian, kelopak mata tertutup. Senyap sepi.

Semakin hampir , semakin jelas benda yang dipacak dekat sungai itu. Ada beberapa banggunan kecil di tepi sungai itu. Dia memberikan sesuatu kepada pengawal tepi sungai itu. Kemudian pengawal memulangkan kepadanya. Jambatan itu pelik. Hanya panjang 1/3 daripada kelebaran sungai itu. Wah! boleh nampak dasar sungai. Sangat bersih dan jernih sungai itu. Cuma sedalam 20 kaki. Nampak anaconda dan piranha. Tiba-tiba datang benda 4 segi itu dengan ekspres. Perlahan-lahan menghampiri tebing dan tepi jambatan. 4 roda itu bergerak perlahan-lahan ke arah benda 4 segi itu melalui jambatan itu dan naik ke atas benda 4 segi itu. Kemudian benda itu membawa mereka ke tebing sungai yang sebelah sana yang juga ada jambatan sepanjang 1/3. Feri itu semakin hampir ke papan tanda “Selamat datang ke Di Persimpangan Kutub”. Nasib baik ketika tebing bukit runtuh, tiba-tiba Bugatti dapat memecut pantas , menjauhi bahaya. Sungai itu ialah sempadan antara Di Persimpangan Kutub dengan Mealayusiasia.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-xkw4p1zg0Q

“Aaahhhhhhhh!!! Engkau jangan tipu, belasah lagi mereka!”. Jeritan kesakitan. “Betul, kami tidak tahu tentang projek rahsia ini. Hanya encik Osaymaladen dan beberapa orang lagi yang mungkin tahu. Mungkin jurutera & anaknya, Ajib.” Mereka terus dipukul dan disiksa sehingga pengsan. Hanya seorang yang tidak dipengsankan iaitu encik Bar-rack obomb-me. “Baiklah, kami percaya kamu tidak tahu rahsia Kahelip ini. Sekarang bawa aku dan orang-orang aku dengan helikopter ke DPK. Jika tidak, engkau , kami bunuh”.

Ajib & Jongang kehairanan. Negara DPK ini sangat bersih. Ke mana pergi pun, sukar mencari kekotoran. Keindahan yang mempesonakan . Hutannya seperti ditanam sendiri. Cantik, tersusun, bersih dan dijaga. Tiada kelihatan pusat judi, pusat hiburan kelab malam, restoren orang makan babi, padang permainan kanak-kanak, stadium, pusat karaoke, kedai alat muzik, kedai arak, kuil, tokong…..dan lain-lain. Ajib memandang Jongang & begitulah sebaliknya . Dengan kehairanan. “Jongang, kau rasa tak apa yang aku rasa?” “aaaa aa aa, ma a aa naaa  pe pee pe remmm puan?”

“Dah pu pu pusss  ke?”  “Encik, ke mana pergi wanita negara ini. Seorang pun tidak kelihatan”. Lelaki berserban itu ketawa. “Awak berdua ni tentu orang asing. Mereka ada di bawah kereta kamu”. “Jangan bergurau cik, saya serius ni”. Lelaki itu senyum. “Saya tak bergurau. Penduduk negara ini tidak suka bergurau yang berbohong”. Lelaki itu kemudian segera pergi . Ajib mencari orang lagi. Semuanya sia-sia. Tidak mahu memberitahu apa yang sebenarnya terjadi. Ajib dan Jongang terasa dipermain-mainkan. Mereka pergi ke sebuah pasaraya. Tiada wanita di situ. Semua barangan yang dijual termasuk ubat-ubatan dan yang bukan makanan atau minuman mempunyai label dan logo halal Kerajaan DPK. Ubat hospital dan klinik kerajaan juga berlogo begitu. Benda haram tidak sesuai dan tidak boleh jadi ubat. Alasan boleh makan ubat yang mengandungi benda haram kerana tidak ada ubat halal tidaklah patut jadi sebab industri ubat halal kerajaan tidak mampu dibuat. Inilah pandangan rakyat negara DPK.

pesakitataskatilhospital

Osaymaladen terbaring di katil itu. “Kami percaya, mimpi tuan yang buruk itu mungkin benar. Mimpi encik Bar-rack dan yang lain diserang , di tawan, kemudian Ajib diburui oleh penculik mungkin benar. Saya telah lakukan apa yang tuan arahkan,” kata ketua pengawal syarikat Osaymaladen, encik Hamzah. “Aku rasa cik Alltanktoya telah mengkhianati aku. Hanya dia yang pernah ku pinjamkan kunci. Aku mahu dia diberi cuti sebulan dengan gaji berjalan dan kau lantiklah sesiapa dalam syarikat yang akan ambil alih jawatan dia sebagai setiausaha untuk sementara”. “Baiklah encik Osaymaladen, saya setuju”, pengurus jabatan tenaga, encik Unwar mengangguk-angguk. Kemungkinan  Alltanktooya bersyubahat dengan para penculik itu , seperti yang terjadi dalam mimpi aku. Nasib baik dokumen projek Kahelip dan projek  crazy hole tidak hilang.  Jika dalam sebulan, engkau masih gagal mencari siapa pengkhianat itu, aku mahu kau bunuh Alltanktoya dengan bom kereta kebal kerana mungkin dialah pengkhianat itu. Tiba-tiba pintu bilik wad itu dibuka. Seorang yang berbaju putih masuk bersama 2 wanita. Sehelai kertas diletakkan pada fail yang tergantung di katil. Awak bernasib baik. Minuman itu tidak ada racun. Cuma dicampurkan dengan bahan yang dapat menyebabkan tertidur dan sakit jantung. Keterangan doktor itu membuktikan bahawa Alltanktoya memang pengkhianat? Sebab dialah yang memberi minuman kepada Osaymaladen.

TIADA kelihatan pengemis, di mana-mana juga . Sekolah-sekolah tarekat kelihatan di mana-mana juga. Tiada banyak pengguna motorsikal. Basikal lagi jarang. Bas pun tak banyak . TEKSI atau kereta sewa juga begitu. Seorang pekerja majlis bandaran menyapu. Selesai kerja, dia pergi ke arah kereta jenis mewah. Dan memandu kereta itu. Tiba-tiba datang mendarat sebuah helikopter. Pemandunya keluar dari helikopter. Berniaga di tepi jalan. Gerai yang kecil. Pemilik perniagaan gerai yang kecil guna helikopter?!!! AJIB & JONGANG merasa sangat kagum dan pelik. Mereka cuba menyiasat .

SAMBUNGAN CERPEN PADA JUMAAT 22 FEBRUARI 2013:

“Helikopter nii pakcik pinjamkah?” . “Tidak, pakcik beli tunai”. “Pakcik janganlah cakap begitu. Takkanlah jual nasi lemak , kuih-muih dan benda-benda murah ni dapat jadi kaya hingga mampu beli helikopter”. “Pakcik tak bohong . Pakcik seorang jutawan. Pekerjaan sebenar pakcik bukan berniaga seperti ini. Perniagaan ini pakcik jalankan bila ada masa sahaja . Pekerjaan utama pakcik ialah jual-beli hartanah. Pakcik ada beratus-ratus ekar tanah kosong untuk dijual. Ini pekerjaan sebenar pakcik.  Perniagaan gerai tepi jalan ini macam main-main sahaja atau untuk suka-suka sahaja. Bahkan kadang-kala pakcik terasa terpaksa pula berniaga seperti ini. Tahu tak , kenapa?”  Ajib & Jongang menggeleng-geleng kepala. ” Rakyat negara Di Persimpangan Kutub ni, hampir semuanya jutawan. Sukar nak cari orang miskin yang berniaga di tepi jalan untuk jual kuih-muih dan ……” ” Apaaa?? Hampir kesemuanya jutawan?!!! ” Ajib menjerit kagum. Jongang pula terbeliak mata dan ternganga mulut , besar nganga dia. ” Wahh! seronok kalau jadi rakyat Di Persimpangan Kutub. Boleh jadi kaya gila? Harap pakcik tidak keberatan untuk membuka misteri kekayaan rakyat negara ini”, Ajib memandang wajah pakcik itu dengan wajah yang penuh pengharapan. Pakcik itu diam sahaja.  Pakcik itu terus membelah batang lemang. Seolah-olah tidak mendengar permintaan Ajib. Jauh sedikit di sana kelihatan masjid yang sangat luarbiasa indah rekabentuknya. Beberapa orang kelihatan seperti menunggu di hadapan banggunan itu. Di sebelah kiri pula, tidak jauh juga dari tempat Ajib berdiri, kelihatan seorang tua yang panjang sedikit janggut putihnya, berserban hijau, memegang tongkat, agak bongkok bila berjalan. ” OOO ooo o or rr raang misss kinnn”. Jongang menunjuk . Pakcik gerai itu tiba-tiba terketawa kuat, kemudian dia terus membuat kerja di gerai dia itu. “Yalah Jongang, pakaian dia tu bertampal-tampal pula , ada koyak sedikit”. Baru ini mereka melihat ada orang semiskin itu di negara Di Persimpangan Kutub!. Ajib & Jongang tiba-tiba berasa amat hairan. Sesuatu yang pelik terjadi. Ramai yang berjabat tangan dengan situa bongkok itu, malah ramai juga yang memeluk situa yang dianggap oleh Ajib & Jongang sebagai orang fakir miskin. “Kalau di negara saya, tak ada pernah berlaku hal pelik seperti ini pakcik, ” Ajib beritahu pakcik gerai. itu.Pakcik itu tak memandang pun , malah seperti tidak mendengar apa yang Ajib katakan. “Kalau kamu berdua ikut lelaki tua  itu, kamu akan jumpa perkara pelik-pelik yang lain”, kata pakcik gerai itu. “haaa??” Itu je yang terkeluar dari mulut Ajib. Pakcik belum lagi jawab soalan saya. “Minta maaf , jangan buang masa untuk bertanya kepada sesiapa pun yang jadi rakyat negara ini tentang misteri kekayaan rakyat negara ini kerana rakyat negara ini sangat kuat berpegang teguh terhadap janji mereka tidak akan buka rahsia misteri ini”. Jawapan yang sangat mengecewakan Ajib & Jongang. Bolehkah kami  melihat helikopter pakcik?

orangtuabertongkathttp://www.dnatube.com/video/5479/Nuclear-Bomb

Wanita itu berjalan perlahan-lahan. Cuba menyembunyikan gementar di hatinya. Di belakangnya ialah dua lelaki bertubuh sasa, mengikuti ke mana wanita itu pergi. Dengan perlahan-lahan pintu itu dibuka. Kelihatan belakang kepala yang sedang duduk menghala ke jendela. “Duduk”. Lelaki itu mengarahkan. Wanita itu duduk. Dua lelaki tadi hanya berdiri dekat dia. “Apakah hukuman yang patut kau terima?” “Encik Osayma, saya tak buat . Saya berani bersumpah!” “Bukti daripada doktor sudah ada. Mengaku sahajalah. Siapakah yang jadi musuh perniagaan yang mengupah engkau agar aku pengsan supaya engkau dapat menggeledah di pejabat aku, untuk mencuri 3 dokumen projek R & D yang rahsia. Projek Kahelip, projek crazy hole & projek roda harapan? Apakah tidak cukupkah gaji yang kubayar tinggi kepada engkau sebagai setiausaha dan kerani akaun syarikat ini. Sebentar lagi juruaudit akan datang. Alltanktoya, syarikat kita semakin merosot teruk. Kau pula bikin aku marah. Malah hari-hari aku risau nasib anakku, encik Bar-rack dan lain-lain kerana mereka tidak membalas panggilan dan mesej aku. Orang-orang encik Hamzah sedang mencari mereka dengan helikopter.” Tanpa mereka menyedari, di luar bilik , satu telinga sedang melekat di pintu. Dekat dia, satu baldi dan satu pengelap lantai. “Lelaki yang keluar dari dapur sebelum……bahkan sebelum itu, benda itu tiada di situ….” , orang yang mempunyai telinga itu berkata dalam hati.

Helikopter itu mendarat di tengah-tengah satu taman yang dikelilingi air tasik .Sangat indah mempesona taman itu. Suasana yang agak tiada orang lain yang selain mereka. “Isyarat berhenti di dekat sini, encik Mahader”. “Kita cari dekat sini sahaja. Botak, kau jaga helikopter dan….” “Baiklah encik Mahader. Encik Mahader dan tiga orang lagi berjalan di jambatan kecil yang menyambung taman itu dengan daratan. Disebalik keindahan, satu benda kecil sedang memerhatikan mereka. Benda ini bersambung ke beberapa tempat. Wayarles. Tersembunyi.

sambungan cerpen pada ahad 24 februari 2013;

ANEH KERANA UNTUK MENYAMBUNG INI, PERINTIS TAK PERLU TAIP PASSWORD AKAUN WORDPRESS, MALAH HALAMAN UNTUK DIEDIT TERUS TERBUKA SETELAH KLIK PAPAN PEMUKA DI FAVOURITE:

Helikopter itu sangat menarik bentuknya seperti kereta pun ada. Ajib & Jongang kini dalam helikopter. Sebahagian besar sistem dan fungsi di dalamnya tidak difahami oleh Ajib. Sangat canggih. Mata Ajib memandang satu benda bulat merah. “AAAAaa….???” Terkeluar dari mulut Ajib yang memandang dengan seperti tidak percaya apa yang dia lihat. ” Aaapa ? Kenaa aapa kouu?”  “Tak ada apa-apa, mari kita keluar”.  “Kalaulah bapaku tahu apa yang ku lihat pada benda merah itu…..”, Ajib berkata di dalam hati.  Pakcik , tadi saya lihat tukang sapu pandu kereta yang saya lihat sangat mahal. ” OOoo itu ialah jutawan. Dia akan berhenti kerja jika dah pencen atau kerana sakit tertentu atau kerana ada orang yang rela ambil jawatan menyapu dia”. Tiba-tiba di sana, keluar 3 orang. Seorang menjerit kegembiraan, seorang lagi senyum dan gembira sedikit, seorang lagi sangat bersedih.

jeritangembira kartunsenyum kartuntuasedih

Orang-orang yang menunggu di hadapan masjid itu, pergi ke arah mereka. “Kenapa dia menjerit pakcik?” Pemilik helikopter itu berkata, ” Pakcik kenal mereka bertiga itu. Yang menjerit itu kerana dia kini seorang jutawan. Yang senyum dan nampak gembira sedikit itu ialah sebab dia juga jutawan tetapi sebahagian wang kejutawanan dia telah diberikan kepada orang yang dia cedera parahkan dan orang itu telah memaafkan dia. Yang nampak bersedih sangat itu ialah pencabul wanita dan juga perompak kemaluan wanita.DIA BUKAN JUTAWAN”. ” Perompak kemalu….?”  “Perogollah”. “OOOooo”. Perogol yang masih bujang. Orang-orang yang menunggu tadi, yang pergi ke arah mereka itu ialah keluarga mereka. Mereka baru dibebaskan dari penjara. Banggunan yang nampak canggih, cantik macam masjid itu sebenarnya ialah penjara, bukan masjid. Dengan bebas 3 orang itu, negara Di Persimpangan Kutub kini tiada lagi banduan dalam penjara. Penjara di seluruh negara Di Persimpangan Kutub kini telah kosong. Penerangan pakcik gerai itu sangat mengkagumkan Ajib lalu dia menjerit “Wah ! hebatnya! Keluar penjara terus jadi jutawan? Penjara terus jadi kosong! Kalau di negara saya , tiap-tiap hari ada saja orang baru masuk penjara. Kerajaan saya terpaksa buat penjara-penjara baru sebab penjara-penjara lama telah  penuh dengan banduan. Hari-hari ada saja wanita yang dirogol , malah ramai ustazah pun kena rogol. Malah semakin ramai perogol yang merakamkan video mereka merogol ,rakaman rogol yang benar-benar terjadi di You Tube dan lain-lain.” Ajib & Jongang, ketika di dalam Bugatti, ketakutan dan memandang sekeliling. Mesej amaran daripada bapa Ajib terpapar di komputer dan handset Ajib. Tidak jauh dari situ, beberapa orang lelaki memandang ke arah Bugatti. Salah-seorang menunjuk dengan jari ke arah Bugatti. Kemudian mereka berjalan agak laju ke arah Bugatti. Ajib & Jongang sedar itu. Ajib terus memecut Bugatti. Ajib kemudian berhenti di satu bandar , kawasan banyak kedai. Dia mengubah jenis isyarat yang boleh diterima oleh Bugatti. Bugatti tidak akan dapat lagi menerima isyarat daripada helikopter yang dipandu encik Bar-rack. Ajib & Jongang masuk ke hotel penginapan mereka . Segera berkemas dan keluar dari situ. Mereka melarikan diri ke bandar yang lebih jauh . Menginap di hotel sana pula. Bapa Ajib bersetuju memberikan cuti sambungan kepada Ajib. Mula-mula Bapa Ajib marah-marah dan dia mahu Ajib segera keluar dari Di Persimpangan Kutub tetapi Ajib degil sebab kata Ajib hendak cuti tambahan untuk menyiasat misteri-misteri Di Persimpangan Kutub. Bapa Ajib beri tempoh cuti tambahan yang pendek. Jika Ajib tidak kembali bertugas di syarikat “Rintis Edar Heli”, bapa Ajib akan potong gaji pokok Ajib selama 3 tahun.

MEETINGROOM secretmeeting

“Mesyuarat ini adalah sulit. Saya hanya menjemput pengurus-pengurus cawangan, juruaudit syarikat,Encik Nick Azis , Setiausaha & kerani akaun kita,cik Alltanktoya, penasihat syarikat kita yang juga merupakan pakar undang-undang iaitu encik Teheran, jurutera-jurutera dari syarikat luar iaitu syarikat  “Bina Heli” dan pengarah syarikat mereka, cik Maryam. Apa juga dalam mesyuarat ini adalah rahsia. Tuan-puan telah berjanji untuk merahsiakannya. Perniagaan Rintis Edar Heli mengalami kemerosotan yang luarbiasa dan banyak berturut-turut, menyebabkan 5 cawangan Rintis Edar Heli terpaksa ditutup untuk menjimatkan kos , bahkan untuk membayar sebahagian hutang kita kepada bank. Sehingga kini , rakan kongsi baru belum ada. Kita hanya ada 5 cawangan saja, yang masih beroperasi. Mengenai cik Alltanktoya, saya yakin dia tidak bersalah. Saya telah minta maaf kepada beliau kerana buruk sangka. Ada musuh dalam syarikat Rintis Edar Heli. Seorang. Kami sedang menyiasat. Encik Nick Azis telah mengesahkan, bahkan juruaudit Bina Heli juga telah mengesahkan bahawa perjalanan akaun syarikat tiada tanda-tanda pecah amanah . Makcik Rabiatul Adawiyah telah menyatakan bahawa sebelum cik Alltanktoya datang ke dapur pejabat, ada seorang lelaki keluar dari dapur itu dan sebelum lelaki itu masuk jag minuman itu memang telah tiada di dapur. Ada orang mengambil jag itu dan mengembalikan ke dapur. Orang ini yang saya syak melakukan pengkhianatan. Berdasarkan gaya jalan orang yang dilihat oleh cik Alltanktoya yang dilakonkan gaya jalan itu oleh beliau, maka saya kenal itu ialah bekas pengurus cawangan yang telah saya pecat. Tiba-tiba Osaymaladen tidak dapat meneruskan kata-kata kerana encik Teheran tiba-tiba bersuara: “Dia datang untuk melawat syarikat dan ingin bertemu encik Osaymaladen tetapi bila dia dengar encik Osaymaladen sedang letih berehat di pejabat, dia enggan mengganggu. Dia , kemudian minta izin daripada saya untuk ke dapur untuk minum .Saya izinkan tetapi kemudian dia segera berjumpa saya semula, katanya dia tidak jadi minum kerana hendak segera keluar  kerana menerima panggilan kecemasan dari keluarganya”.  Osaymaladen bersuara,” Ya, saya percaya apa yang dikatakan oleh encik Teheran. Cik Alltanktoya ada kata dia pernah kehilangan kunci bilik pejabat saya yang saya beri izin dia guna tetapi kunci itu kemudian dijumpai oleh seorang lelaki yang mengatakan dia datang melawat syarikat ini tetapi cik Alltanktoya tidak ingat tarikh peristiwa itu kecuali waktu jam peristiwa. Komputer pengawal syarikat ada menyimpan maklumat lawatan itu tetapi fail itu perlu dibuka dengan kata laluan. Malangnya , kata laluan itu telah diubah oleh seorang pengawal keselamatan syarikat, encik rembo . Malang sekali  lagi dia telah terbunuh dalam pertempuran di sebuah  pulau dalam operasi merampas semula helikopter pengangkut syarikat kita yang telah dirampas. Semua perampas itu telah mati terbunuh tetapi yang menculik Bar-rack masih dicari. Anak saya masih mahu bercuti walaupun tahu penculik sedang mencari beliau. Dia memang anak yang degil. Tetapi dia kata insya-Allah akan selamat kerana dia akan memakai rambut palsu, janggut palsu, misai palsu dan telah mengubah isyarat Bugatti agar hanya menerima isyarat dari helikopter encik Hamzah.” “Siapa makcik Rabiatul?” ,tanya cik Maryam. “Tukang cuci syarikat kami. Nasib baik dia letak telinga dia di pintu pejabat, kemudian dia ketuk pintu , masuk dan menerangkan hal sebenar”, Nick Azis berkata. “Saya cadangkan encik Osaymaladen meminjam dari ahli Politik yang jadi sahabat encik Osaymaladen untuk mendapatkan wang membiayai projek ujian rekacipta 3 projek rahsia kita.” “Oh, sahabat saya yang jadi ahli politik sekarang selalu menjauhkan diri dari saya, bahkan mereka kata tak dapat beri bantuan kewangan. Macam-macam alasan mereka. Maklumlah syarikat saya merosot. Masa maju dulu, mereka selalu rapat dengan saya. Selain daripada cadangan itu, adakah cadangan lain daripada cik Maryam? ” Ya, saya cadangkan kita dapatkan penajaan.” “Baiklah itu cadangan yang baik. Kita akan cuba. Bagaimana jika cik Maryam jual sebahagian harta syarikat Bina Heli?” “Oh itu tidak boleh. Ini melanggar syarat dan perjanjian antara Bina Heli dan Rintis Edar Heli”. “Ooo ya , maafkan saya cik Maryam. ” Saya mewakili jurutera Bina Heli ingin berterus terang, kami tidak cukup ilmu untuk mencipta Kahelip, dan 2 perkara lagi,”seorang jurutera Bina Heli bangun berkata. Kata-kata itu menyebabkan bilik mesyuarat itu diam seketika. Osaymaladen tidak tahu apa nak kata. Dia termenung agak panjang. Yang lain ada yang menunduk muka, lihat meja. “Kenapa engkau tak beritahu awal-awal ? Bodoh!!” tiba-tiba cik Maryam memarahi jurutera dia. “Encik Osayma, elok kita batalkan kerjasama penyelidikan rekacipta ini?” Soalan cik Maryam itu tidak dijawab. “Saya cadangkan kita tangguhkan projek penyelidikan ini sehingga …. Tambahan lagi , keuntungan bersih syarikat Rintis Edar Heli  hampir di paras modal,” cik Alltanktoya berkata. “Saya setuju dengan pendapat cik Alltanktoya. Harap cik Maryam dapat menghantar beberapa jurutera cik Maryam melawat ke kilang helikopter tercanggih di dunia dan kalau dapat berkursus pendek di sana. Jika tidak dapat atau hasil daripada lawatan atau kursus itu tidak beri hasil berkualiti dan jika dapat hasil berkualiti tetapi kita tiada modal tambahan yang mencukupi seperti tiada mendapat penajaan yang cukup, maka kita tamatkan kerjasama penyelidikan ini,” Teheran berkata. “Siapa setuju dengan nasihat encik Teheran, sila angkat tangan,” Osayma bertanya. Semua orang angkat tangan. “Baiklah kita bersurai sekarang. Mesyuarat selesai setakat ini sahaja”.

Di taman yang indah dengan segala jenis pokok bunga dan pelbagai pokok buah-buahan ada di situ. Boleh dimakan di situ sahaja. Tiada boleh dijual atau di bawa balik. PAPAN NOTIS: “Boleh Makan buah di sini saja, tidak boleh bawa balik & tidak boleh dijual”. Di satu bahagian tanah di taman itu, ada satu benda 4 segi . Benda itu tiba-tiba dibuka perlahan-lahan. Satu tangan keluar dari lubang 4 segi itu. Beberapa pasang kaki keluar dari situ , perlahan-lahan menuju ke arah sana. “Botak, namaku, panggil saja Botak.” “Siapa yang jadi musuh Rintis…” “Aku tidak akan beritahu. Bahkan aku tak tahu nama dia. Aku hanya ikut arahan. Dia mahu dokumen rekacipta kahelip. Supaya syarikat dia yang akan merintis pengedaran ciptareka itu dan berharap dengan itu dapat menghalang persaingan dalam pengedaran. Dia telah bekerjasama dengan sebuah syarikat kejuruteraan yang bersedia mencipta berdasarkan dokumen yang dicuri.” “Ohh itu tujuan menculik aku dan tujuan ingin merampas atau mencuri dokumen rahsia itu”. Botak mengacukan senjata raifel M16, “Duduk diam-diam Bar-rack, kalau tidak aku tembak kote engkoo”. Tiba-tiba Botak merasakan ada satu benda menyentuh belakang dia. Tersirap darah dia. “Letakkan senjata, kami polis taman ini, polis Di Persimpangan Kutub”. Jadi, pintu 4 segi tadi, ialah laluan balai polis bawah tanah. Di atas , helikopter yang dipandu oleh Hamzah berlegar-legar dekat taman itu.

Di ibu pejabat Rintis Edar Heli, Osaymaladen sedang berbincang dengan Teheran. Encik Osaymaladen tidak berani guna dapur pejabat lagi. Dia bawa bekal makanan atau minuman atau makan di luar. Cuba kau, bawa jag itu. Encik Teheran membawa jag itu dan letak atas meja encik Osayma. Osayma memusing-musing jag itu perlahan-lahan dan mengamati seluruh bahagian jag itu. “Eehh, ini dulu tiada. Cuba kau lihat cakaran ini, Teheran”. “Yalah. Jag ini seperti dicakar sesuatu. Aaa, baru saya ingat, ini mungkin patung yang ada kuku tajam yang di meja….. meja…. meja siapa ya??”, Teheran cuba mengingat. Osayma menekan mesin panggilan, puan Rabiatul , sila jumpa saya, encik Osaymaladen segera, sekarang juga”. Tidak lama kemudian, seorang wanita datang. “Puan, apa pendapat puan tentang ini”. “Pada hari encik pengsan, benda ini tiada kecuali selepas jag ini ada semula di dapur. Selepas itu baru pelawat syarikat itu masuk, kemudian Alltanktoya datang menuangkan air jag ini ke gelas untuk diberi kepada  encik sebab encik minta dia bawakan minuman.” “Siapa yang di meja dia ada patung berkuku tajam”. “Meja timbalan eksekutif,” kata puan itu. “Dia sekarang sedang bercuti, marilah kita pergi ke bilik dia sekarang. Bawa jag itu juga. Kita akan sentuhkan kuku patung itu ke jag ini. Jika bentuk cakaran yang terhasil sama seperti yang telah ada di jag ini, bermakna besar kemungkinan dialah yang menuangkan serbuk ubat tidur ke dalam jag”. Mereka kini di bilik Timbalan Eksekutif, encik Tan Haniff yang kuat berjudi. Patung itu digerakkan kukunya oleh Teheran dan hasil sentuhan kuku di jag itu ialah…………….(cerpen ini bersambung ke halaman pembawa DPK yang ke 4= 3-4(DPKblog)=Cerpen DPK 

ATAU KLIK LINK INI:

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/3-4cerpen-dpk-cerpeninimengandungikodrahsiajadijutawansegera-silaandaterjemahkankodrajapembunuhkemiskinan/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8zdlt4C8N5s

NOTA: Di halaman cerpen DPK ada mengandungi prinsip DPK yang terakhir iaitu prinsip yang ke sembilan yang akan ditulis selepas cerpen DPK ini. Back to DPK First Page.

PLEASE SAVING MY DRAFT. O BECAUSE I NEED FASTER…..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s