Tergesa-gesa Makmal Koko by Tinta Emas 7 Samudra

This article category = Tinta Emas 7 Samudra

This article category = Tinta Emas 7 Samudra

Artikel ini berdasarkan pengalaman seorang manusia menjadi juruteknik makmal buah koko:

Menjadi seorang juruteknik di makmal sebuah kilang memproses buah koko umpama paparazi yang amat tergesa-gesa, terkejar-kejar untuk ambil sampel untuk di bawa ke makmal dan eksperimen-eksperimen perlu dibuat dengan teliti, berhati-hati tetapi perlu segera untuk dapat keputusan kerana tanpa keputusan, bahagian pengeluaran atau operator tidak tahu sama ada perlu menjalankan proses atau tidak.

Bayangkan kerja ini lebih siksa bila syif petang dan malam. Mengantuk tetapi semua terasa kelam-kabut. Tidak hairanlah ramai juruteknik makmal  yang telah letak jawatan atau berhenti kerja. Sebab pekerjaan ini sukar, menyiksakan……!!!

Setiap hari, PEGAWAI KESIHATAN DAN PERTANIAN ambil sampel kilang ini untuk disiasat. Sampel diuji di pejabat Kesihatan.  Hasil siasatan ialah memberi keizinan atau tidak beri keizinan kilang koko itu mengeksport.

Perosak buah koko kelihatan seperti kutu beras. Dalam masa 2 minggu, telor perosak ini menetas menjadi ulat. Kemudian menjadi pupa kemudian menjadi kutu. Semburan racun yang tidak merbahaya kepada cocoa powder tidak dapat membunuh 100% perosak ini. Ditetapkan tempoh menyimpan produk, Dalam serbuk koko yang diproses terdapat cendawan perosak bila dilihat menggunakan mikroskop. Sampel perosak koko dimasukkan ke dalam botol yang terdapat makanan perosak untuk jadi bukti kepada pejabat lain kilang ini yang terletak di Kuala Lumpur. Bahan yang dihasilkan dijual kepada kilang aiskrim dan coklat. Untuk ini, produk daripada koko yang 100% bebas daripada perosak dikehendaki.

Hasil daripada koko yang rosak di letakkan di tempat khas di kilang itu untuk dijual kepada kilang roti kerana masakan di kilang roti  itu lebih kuat kepanasannya, cukup untuk membunuh perosak.

Peringkat proses bahagian pengeluaran dan sampel ialah : quality check (biji koko atau buah koko disiasat ), Kemudian proses cleaning Pre-treatment shell separation, kemudian proses alkazing , roasting, grinding dan pressing. Pada peringkat terakhir, produk cocoa butter dan cocoa cake/powder dihasilkan.

Produk butter yang terhasil, ada beberapa keadaan. Pertama, Pure Prime Pressed yang berbau hangit, pahit dan berwarna kuning. Kedua, semi deodorized yang tiada bau dan rasanya tawar. Ketiga, deodorized yang berwarna kuning kejernihan, seolah-olah putih juga.

Produk cake pula seperti kibbled coco cake. Keadaan cake yang natural dan alkalized (ph 7.0 + 0.2 dan ph 7.5+0.25).

Mengenai powder pula atau tepung atau serbuk koko, keadaan yang natural , warnanya sederhana coklat, yang alkalized berph 7.0+0.2 dan ph 7.5+0.25, coklat yang cerah dan yang red berph 8.2+0.3, coklat pekat kemerahan.

Lori datang membawa guni berisi buah koko, yang kemudian diletakkan pada palate. Dalam 20 guni, 7 guni daripada jumlah ini akan diambil sampelnya. Jika 25 guni, 8 guni diuji. 30 guni, 9 guni daripadanya diuji. Biji buah koko terdiri daripada bean dan nib. Nib berada dalam bean. Sampel biji disukat dengan winnower. Hasil sukatan, ada sebanyak 2 kilogram biji koko yang akan dibawa ke makmal untuk diuji. Berat sampel akan direkodkan.

https://dipersimpangankutubfrompioneerofdpk.wordpress.com/?s=THIS+POST+MIGHT+SAVE+ITSELF

Dalam ujikaji untuk mencari peratus moisture, 20 biji koko dikisar dengan mesin kisar. Kemudian mesin protimeter digunakan. Peratus mouldy pula berkaitan jumlah biji berkulat (berwarna putih) yang digunting. Peratus Ins dan geminated pula berkaitan bilangan serangga dan biji yang bercambah daripada biji yang digunting. Peratus slaty pula peratus biji koko yang jadi sampel yang berlumut atau yang mewakili peratus biji koko yang berlumut. Peratus fully brown ialah bilangan  jumlah bean yang coklat dengan menolak bilangan yang bukan coklat. Peratus pattly brown pula berkenaan nib daripada yang digunting yang tak sepenuhnya ungu. Peratus fully purple ialah yang penuh ungunya. Peratus berat sampah seperti biji pecah dan separuh pecah juga dikira. Laporan tentang bau biji koko yang seperti asid , tidak berbau koko bean juga dibuat. Jika nib tidak pecah tetapi shell tertanggal atau pecah, masih dianggap sampel itu baik.

Contoh-contoh tangki-tangki untuk pemprosesan biji koko ialah mesin winnower, termediated masse tank, wash butter tank, coarse masse tank, deorized butter tank . Bila hanya satu mesin bailmill beroperasi, tangki masse tank mengambil tempoh 12 jam untuk penuh, dapat mengisi 6 atau 7 tan, maksima ialah 9 tan). Jika dua mesin bailmill beroperasi, maka ambil tempoh 8 jam sahaja. Filling time ialah berkaitan masa bahan bailmill mula diisi ke masse tank. Maturing time ialah masa penuh tangki masse tank lalu bahan dari tangki ini dialirkan ke press cake machine atau dibiarkan atau simpan selama 9 jam (jika 9 tan) atau 7 jam (7 tan) sebelum dialirkan ke press cake machine. Sampel dari masse tank akan diambil oleh juruteknik makmal jika diarahkan, selalunya bila maturing.

Ujian kehalusan (finesse):

sampel cecair koko dicairkan lagi dengan aceton lalu sampel ini dituang ke penapis. Kemudian air suam dituang ke penapis yang sampel itu atau memancutkan air suam ke cairan di penapis itu untuk membuang lemak dalam cairan. Kemudian air pili digunakan , dialirkan airnya ke penapis untuk meletakkan mendakan ke tengah penapis. Mendakan atau apa yang tinggal pada cairan yang dinyahkan tadi seperti lemak yang dinyahkan.. Kemudian mendakan ini dimasukkan ke oven selama 2 jam (setengah jam jika tidak dituang air suam). Setelah itu, penapis bermendakan tadi dikeluarkan dari oven , disejukkan sebelum ditimbang untuk mencari peratus kehalusan  produk koko yang dihasilkan. Peratusan kehalusan yang dianggap berkualiti ialah 98-99%. Jika peratusan kasar atau tidak berkualiti, bahagian pengeluaran atau operator hendaklah membubuh air dan potassium kabornat untuk menghaluskan lagi cairan koko dalam tangki.

Ujian Ph:

Sampel koko sebanyak 10 gram ditimbang. Kemudian dibancuh dengan 90ml air suam lalu diletakkan di mesin sejuk. Bila dikeluarkan, proses menggunakan beberapa peralatan dan peralatan berkuasa bateri digunakan untuk menguji sampel. Alkalised ialah yang ditaruh potassium/sodium karbonat . Ditambah potassium untuk naikkan ph 6.70-7.30. Bahagian akan diberitahu jika ph perlu ditambah ke tangki sampel (dengan ditaruh potassium. Ditaruh sodium karbonat untuk naikkan ph ke 7 jika ph asal ialah 6.0) . Jika terlebih ph pada tangki sampel, operator akan memindahkan sebahagian isi tangki itu ke tangki lain lalu diganti dengan yang biasa iaitu adalah natural (bahan yang memang rendah phnya), ditaruh ke tangki sampel.

Ujian moisture: ujian kandungan air, menggunakan mesin mettle Pm 100. Cara menggunakan mesin ini: Mula-mula menekan tare, kunci temp, lalu tekan enter, barulah timbang ikut berat sampel yang diperlukan, kemudian tutup mesin itu untuk ambil bacaan berat sampel lalu tekan start hingga lampu berkelip-kelip lalu membaca % moist pada skrin mesin itu.

Bagi ujian fat, kelalang, kertas turas, bikar, air suling, mesin extract, cecair spirit,  dan oven digunakan.  Tujuan eksperimen fat ialah untuk mengetahui peratus minyak atau lemak dan peratus shell dan nib, bagi membantu juga kilang menetapkan harga. Asid hidroklorik digunakan untuk ujian ini.

Cara menyediakan asid hidroklorik:

Asid sulfuric digunakan dalam pencucian.  Apabila botol asid hidroklorik pekat dibuka penutupnya, asap beracun terbebas. Asid pekat bermakna belum dicampurkan dengan oistilled water. Jangan hidu atau terkena kulit. Bancuh 400ml oistilled water dengan 100ml HCL. Masukkan air oistilled water dulu, barulah HCL agar tak meletup. Cecair HCL tak boleh dituang atau kena bekas yang bukan untuk HCL.

Ujian cocoa masse:

Ujian ini bertujuan mencari peratus lemak dalam sampel cocoa masse. Peratus lemak yang diterima atau dianggap OK ialah 53-56%. Jikalau hasil peratus lemak =52/53/54, maka perlu campur 1-5(formula)= peratus lemak. Ujian ini menggunakan mesin berputar dan tabung uji. Anti bumping granules dimasukkan ke dalam kelalang untuk mencegah kehilangan lemak ketika proses ujikaji. Bikar yang mengandungi cocoa masse dicairkan dengan petroleum spirit (aceton jarang digunakan) lalu dituangkan ke 4 tabung uji (tinggalkan seperti seinci lagi nak penuh bagi tiap tabung itu). Kemudian goncangkan bagi larut sebelum dimasukkan ke mesin berputar secara berselang dan bersetentang. Tujuan dimasukkan spirit untuk memisahkan kotoran dan cocoa masse  daripada lemaknya. Mesin diputarkan selama 15 minit.

buah koko

buahkokolahbang

EEEee omenya uah oko ni , adek uke!!!

EEEee omenya uah oko ni , adek uke!!!

kokokokolah

Selepas 15 minit, tabung uji dikeluarkan dari mesin berputar . Cecair dalam tabung uji dituangkan ke kelalang kosong yang berisi anti bumping granules. Awas, jangan sampai termasuk keladak/cocoa masse yang berada di dasar tabung uji. Kemudian cecair spirit akan dimasukkan ke tabung uji itu dan  proses semula selama 15 minit (dimasukkan ke mesin berputar semula). Setelah dikeluarkan semula, cecair tabung uji itu dituang ke kelalang kosong. Kelalang itu dimasukkan ke mesin extract untuk memisahkan lemak daripada spiritnya. Bila hampir  kering seperti tinggal sesudu , jumlah kandungan dalam kelalang itu, offkan mesin extract dan sejukkan kelalang itu beberapa masa sebelum dimasukkan ke oven memmert selama setengah jam. Ujian untuk mencari peratus lemak oleh juruteknik syif normal dengan yang bekerja bukan syif normal adalah berbeza. Kerana itu, hasil keputusan belum tentu sama. Tabung uji yang digunakan haruslah yang bentuk bukaannya sejenis. Jika yang bukaannya bundar sahaja, maka semua tabung uji itu mestilah bundar juga.

Ujikaji Press Cake:(halaman rujukan=10)

Ujian yang diperlukan untuk ujikaji ini ialah ujian moist, ph dan fat. Mesin yang digunakan ialah yang sama seperti yang diterangkan sebelum ini. Terdapat sedikit perubahan kaedah untuk ujian-ujian tersebut. Ambil 5 sampel press cake (1 sampel mewakili 1 mesin press cake) di mesinnya yang disediakan oleh pihak berkenaan di kilang tersebut. Masukkan setiap sampel di dalam plastic mini dan catatkan maklumat nombor mesin yang keberapa di plastic itu. Lihat dan catatkan berdasarkan buku format tentang press cake yang dicatatkan oleh operator. Contohnya:

No   Pressing Time   MT   Butter Weigh   Cake Silk   Ram Travel

32″

1       7.30-8.02           5       917                      10

2      8.05-8.37                     922                                        679

3       8.40-9.12                    925

Cycle time ialah jumlah masa yang diambil untuk memproses press cake iaitu 32″ (32 minit) . Jika ini tidak ditulis oleh operator, staf makmal dapat mengetahuinya dengan melihat masa mula dan akhir yang dicatatkan iaitu seperti 7.30-8.02=32 minit. MT 5 menunjukkan bahawa bahan cocoa masse tangki atau mesin kelimalah yang dialirkan ke mesin press cake untuk proses press cake (benda berketul keras ). Ram travel menunjukkan bahawa nombor kod mesin press cake nombor 1 ialah 679   (nombor ini ada pada alat acuan yang membentuk cocoa masse menjadi kepingan keras. Acuan ini berbentuk bulat yang tergantung di mesin dan bergerak mengikut arahnya).

Penerangan tentang contoh maklumat dalam buku kerja dan buku rekod press cake:

C.Pressed   2:656 (nombor kod mesin press ke 2) – Mt 4 (=bahan press dari Mt 4) – 35 (jumlah masa proses) – 5.30 pm (masa ambil sampel) – 2nd (shif ke 2/petang) – 30.6.1997.

Temp: 120 C                                                                 Pressed 3:676

Sampel: 2.554                4.895g                                  4.839g

Moist: 2.90                      ..?…….                                  ….?……

Ph:…                                 90,322g                               90,333g

Pressed 4:677

4.896g

….?…..

87,296g

Sampel Press Cake (PC) di bawa ke makmal lalu diketuk dengan penukul , kemudian dikisar dengan mesin kisar  . Kemudian digunakan untuk ujian di bawah:

>Ujian moist: iaitu dengan menyatukan semua sampel di piring ujian moist seberat 2.5g. Ratakan sampel di piring itu dan jangan ada yang berketul

>Ujian Ph:Iaitu dengan juga menyatukan semua sampel yang ada di dalam sebuah bikar sehingga beratnya = 10gm

> Ujian fat:

Artikel ini bersambungan di muka-surat ke 11.

ARTIKEL INI AKAN DISAMBUNG.

Advertisements

Perbincangan Keagamaan Dunia & Examples That Give Evidences Only ISLAM A True Religion!!! > Oleh Tinta Emas 7 Samudra

BerdoaKetikaSujudDALAM solat!!!

BerdoaKetikaSujudDALAM solat!!!

HALAMAN INI TELAH DIEDIT SEMULA UNTUK DITAPIS PADA 11 MEI 2014:

 

PERBINCANGAN KEAGAMAAN DUNIA & EXAMPLES THAT GIVE EVIDENCES ONLY ISLAM A TRUE RELIGION!!!:- Umat ISLAM dituduh pengganas. Ajaran Islam dituduh ajaran yang membenarkan keganasan dan kezaliman. Nabi Muhammad tidak pernah mengajar begitu. Allah yang Maha Penyayang tidak pernah menghalalkan kezaliman. Kesederhanaan itu bukanlah yang terletak di tengah-tengah , dapat diukur dengan pembaris. Kesederhanaan itu ialah ISLAM TULIN.

Sangat penting diadakan pusat penerangan khas iaitu pusat untuk kefahaman ISLAM TULIN di mana orang-orang kafir di seluruh dunia dijemput hadir. Pusat ini dibuka setiap hari. Masuk percuma. Pusat ini juga dicadangkan mempunyai perpustakaan . Orang bukan Islam boleh meminjam buku ini dengan syarat. Pusat ini tempat perbincangan mengenai ISLAM . Pensyarah yang kekal berkhidmat di pusat ini dan pensyarah jemputan MESTILAH yang bersifat DI PERSIMPANGAN KUTUB. JUSTERU, PERPUSTAKAAN PUSAT ini mestilah bersifat Di Persimpangan Kutub.

Kalau Presiden USA atau Amerika, Barrack Obama menuduh ISLAM sebagai agama yang membenarkan keganasan, maka pergi culik dia , tangkap masuk ke dalam guni berlubang (lubang supaya dia dapat bernafas). Lepas tu, helikopter bawa dia ke pusat penerangan ISLAM ini. Buka ikatan yang mengikat Obama. Suruh dia dengar baik-baik apa yang pensyarah nak cakap. Kalau Obama ada apa-apa pertanyaan tentang ISLAM, dia boleh guna mikrofon.

Kalau ada orang atau pemimpin ISLAM yang kata ISLAM dah tak sesuai dengan zaman, tangkap dia, masukkan juga ke dalam guni? Dengan menggunakan alat pelontar batu [manjanik?] (seperti yang anda lihat pada zaman berkuda dulu), letakkan guni itu ke atas papan itu. Pukul satu bahagian papan agar bahagian papan yang ada guni di atas itu naik dengan pantas supaya papan itu melontarkan pemimpin itu ke pusat penerangan ISLAM.

Kalau orang yahudi, pemimpin mereka, guru agama mereka menuduh ISLAM tak baik,  bawa mereka ke Pusat Penerangan Islam .

Pusat DPK juga boleh berfungsi untuk mengkaji peraturan antarabangsa dan menentukan peraturan antarabangsa yang diredhai oleh ALLAH AZZAWAJALLA. Berteriaklah kita macam tarzan untuk memanggil sebilion orang ISLAM yang baru masuk ISLAM yang mengatakan bahawa mereka menemui keindahan dan ketenangan hidup setelah masuk ISLAM.  Minta Obama atau lain-lain bahlul tentang ISLAM agar berkenalan dan berbincang dengan yang sebilion ini.

APAAAAAAAAA??!!!  Obama masih tak percaya…. Wahai Barrack Obama, Wahai Israel, Wahai NATO, wahai pemegang kuasa veto, Wahai Tentera Amerika yang rasa Mereka sahaja yang kuat, Wahai orang-orang gila di seluruh dunia,….. Tidakkah engkau mengetahui bahawa Muhammad itu tak tahu menulis dan membaca?? Budak 6 tahun pun lebih pandai menulis daripada Muhammad. APAKAH kamu semua tak tahu JIBRAILlah yang mengajar nabi Muhammad membaca dan menulis dan Jibraillah yang mengajar ISLAM kepada NABI MUHAMMAD. Jadi, mustahillah al-quran dicipta oleh nabi MUHAMMAD. Justeru, mustahillah ISLAM dicipta oleh Nabi Muhammad.

Apaaa kamu semua masih tak percayaaa!!!??????? Mustahillah saintis-saintis kamu tidak pernah menemui banyak perkara yang membuktikan al-Quran dan hadis nabi Muhammad itu benar. Bila al-Quran menerangkan madu lebah itu boleh jadi ubat, saintis kamu mengatakan benar. Tak mungkin nabi Muhammad tahu itu kecuali daripada Tuhan YANG MAHA MENGETAHUI JUGA. Bila al-Quran kata ada jin wujud dan ada bangsa kamu nampak, tak mungkin itu nabi tahu ada kecuali daripada Tuhan juga, wahyu. Bila nabi memberitahu tanda-tanda kecil kiamat , semua tanda ini telah pun terjadi, tak mungkin kerana nabi mengagak sahaja atau mereka cerita. Tentulah daripada Tuhan. Jadi, benarlah ISLAM itu bukan ciptaan NABI Muhammad.

Kalau kamu semua masih tak percaya, cuba kamu serang kaabah???  Kamu pasti melihat perkara pelik terjadi yang menghalang kamu menyerang kaabah. Bukankah ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa agama yang benar itu hanyalah ISLAM. Tuhan yang sebenar itu hanyalah ALLAH S.W.T.

This image tell us that :- Astronaut found that earth planet emit or produce a radiation from "kaabah" at masjidilharam and this is infinite without end. This give evidence that what Allah (GOD) said in al-Quran is true. Allah said that kaabah is a centre for human and non-muslims still not believe ISLAM as true religion although the evidences happen. So, you (readers of this DPK blog), please think about it now!!!!

This image tell us that :- Astronaut found that earth planet emit  a radiation from “kaabah” at masjidilharam and this infinite . This give evidence that what Allah (GOD) said in al-Quran is true. Allah said that kaabah is a World centre for human and non-muslims still not believe ISLAM is a true religion although the evidences happen. So, you (readers of this DPK blog), please think about it now!!!!

Masih tak percaya bahawa ISLAM itulah yang benar? Bahawa Allah sahaja Tuhan yang sebenar? Wahai AMERIKA, WAHAI ISRAEL, WAHAI ORANG GILA DI SELURUH DUNIA,… Cuba buka kedua-dua matamu sebesar-besarnya. Lihatlah telaga zam-zam itu. Tidak pernah kering sejak berabad-abad lamanya. Sebab zam-zam itu terpancar dari tanah yang dipukul oleh nabi ISMAIL, anak nabi Ibrahim. MAKA BENARLAH  AIR ZAM-ZAM ITU MUKJIZAT DARIPADA ALLAH. MAKA BENARLAH ISLAM AGAMA YANG BENAR DAN ALLAH IALAH TUHAN YANG MAHA ESA DAN BENAR. TUHAN yang tidak beranak dan tidak diperanakkan.

APA KAMU SEMUA MASIH TAK PERCAYA BAHAWA TUHAN YANG SEBENAR IALAH ALLAH YANG DISEMBAH OLEH ORANG ISLAM???? Kamu semua perlu keluarkan syaitan gila yang merasuk akal ,minda, hati ,perasaan kamu semua……………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Click more up to see again MENU: MORE UP

USA armies rape Dr. Aafia Siddiqui everyday at Bagram prison?: http://btmmari.blogspot.com/2013/01/dr-aafia-siddiqui-dirogol-disiksa-dan.html

https://malaysia.video.search.yahoo.com/video/play?p=rape+afia+siddique+at+guantanamo+prison&vid=d9223417a36748ad0e19968a4aab5c9f&l=00%3A25&turl=http%3A%2F%2Fts3.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DVN.608007334482019754%26pid%3D15.1&rurl=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DtGOZferbjPs&tit=Dr.+Afia+Siddique%26%2339%3Bs+short+clip+before+kidnapping+by+CIA+%26+FBI+agents+from+Pakistan+karachi&c=3&sigr=11at1urbm&sigt=12usnv88v&ct=p&age=0&fr=yfp-t-739&tt=b

https://malaysia.video.search.yahoo.com/video/play?p=rape+afia+at+bagram+prison&vid=abcad7803e12da728d67e848f268984d&l=2%3A19&turl=http%3A%2F%2Fts4.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DVN.608008468349323207%26pid%3D15.1&rurl=http%3A%2F%2Fwww.dailymotion.com%2Fvideo%2Fxn3j1v_bagram-escapees-reveal-how-aafia-was-treated-in-prison-www-keepvid-com_news&tit=Bagram+Escapees+reveal+How+Aafia+was+treated+in+Prison+%5Bwww.keepvid.com%5D&c=12&sigr=13je3933n&sigt=12897ilmb&ct=p&age=0&fr=yfp-t-739&tt=b

GAMBAR FOTO WANITA YANG KONONNYA DIKATAKAN DIROGOL 17X SEHARI TELAH DIHAPUSKAN OLEH SAYA [DIKELUARKAN DARI BLOG DPK] KERANA WAJAH DIA TIDAK MENUTUP AURAT [TIDAK MEMAKAI JILBAB]. Walaubagaimanapun, proses penapisan blog DPK ini masih belum selesai.