Bagaimana Mencari Idea? By Tinta Emas 7 Samudra

Change Key If you think this is necessary

Peringatan Harian ke 7 =Change Key If you think this is necessary

Baby & children, Do not Touch this .

Peringatan Harian ke 8 = Baby & children, Do not Touch this .

False Money? EXP.Date card?

Peringatan harian ke 9 = False Money? EXP.Date card?

 

Ada orang dapat idea ketika sedang berak dalam tandas. Idea, sesetengahnya datang tanpa dipaksa (difikirkan , menung). Kalau anda ada mengalami sejarah pahit yang sukar dilupakan, maka itu akan datang selalu seolah-olah automatik dan anda mungkin akan menjadikan nostalgia itu sebagai bahan untuk penulisan anda.

Anda mungkin meminta orang memberikan anda idea. Jika anda tidak berminat dengan ideanya, anda mungkin akan mengubah-suai idea ini mengikut selera anda.

Anda mungkin membaca majalah, berita, buku,………….. Mungkin anda dapat idea dari situ. Atau dengan menonton video dan tv. Atau mendengar radio?

 

Anda mungkin gagal mendapat idea walaupun semua cara di atas telah anda cuba? Anda mungkin perlu kembara? Mengamati persekitaran anda? Apa yang anda lihat mungkin memberikan idea penulisan anda.

Namun hakcipta terpelihara? Ada yang mengatakan ajaran Islam harus disampaikan walaupun sepotong ayat. Justeru tidak boleh dihakciptakan kerana hal itu akan menyekat perkembangan Islam. Bukankah nabi Muhammad telah bersabda yang bermaksud sampaikan dariku walaupun sepotong ayat?

Bagaimana tentang ensaiklopedia? Apakah anda harus membeli mesin penterjemah automatic? Kalau anda lihat terjemahan Google, banyak yang tidak seperti terjemahan asal. Malah membuatkan anda tidak faham. Bahasa seperti jatuh berselerak.

Mungkin anda harus berbaring dahulu. Pejamkan mata. Kemungkinan ketika ini datang idea? Atau dengan bermimpi?

Paparazi? Selalu dibenci oleh orang yang “diburui” oleh paparazzi . Anda ingin jadi paparazzi? Bukankah ini tindakan yang sibuk hal orang, jaga tepi kain orang, mencari aib orang, membuat orang marah….. Islam tidak suruh menyakiti hati manusia……. Paparazzi bukan cara mendapatkan idea?

Kecuali anda dibenarkan meminta keterangan seperti anda menemuduga orang? Sesetengah idea itu mungkin datang melalui cara yang luarbiasa iaitu cara bertafakur yang sampai tidak makan-minum.

Lebih aneh ialah perasaan datang dahulu sebelum datang ilmu yang menerangkan kenapa perasaan itu datang. Perasaan itu menghasilkan ilmu pengetahuan, yang kemudian menjadi bahan penulisan atau idea ???

Anda juga mungkin akan merujuk apa yang pernah anda terbitkan, yang anda karangi. Mungkin ada idea pindaan, edit ,…….. atau memberikan anda idea menulis tajuk lain.

Adakah mimpi? Memberikan idea? Menyenaraikan dan menulis rangka isi? Dapatkah ini memberikan anda idea penulisan?

Seperti computer, anda akan membuang perisian yang anda tidak lagi perlukan atau memang tidak perlukan supaya memori akan lebih luas dan perisian baru lebih senang diinstallkan.  Seperti itu juga, anda harus melupakan ingatan yang tidak berguna seperti lintasan fikiran yang membahayakan supaya memori ingatan yang baik itu akan lebih diingati dan mungkin anda dapat idea yang baik dari situ.

Apabila jiwa kotor, sakit, maka minda dan ingatan diisi dengan perkara yang buruk. Yang datang ialah idea yang buruk dan jahat. Jadi penjahat yang genius dalam kejahatannya!??

Justeru, sucikan hati anda dan perkuatkan dengan zikir , agar lintasan fikiran dan ingatan yang baik yang ada dan dengan ini datang ilham dan idea yang baik.

Jika anda berfikir secara falsafah, anda akan mengaitkan setiap hal, sambung-menyambung, bagai rantaian. Sebab menyebabkan akibat, akibat menyebabkan natijah, dan seterusnya. Maka dari rantaian ini , anda mungkin menemui idea penulisan!!!

Jangan harap kita mendapat wahyu. Kita bukan nabi atau rasul. Penulisan tentang wahyu yang menghasilkan pula idea.

Komentar? Dari ini dapat idea baru?

Ada masanya apa yang musuh anda perkatakan tentang diri anda adalah benar walaupun pahit didengari. Mungkin nasihatnya tidak ikhlas tetapi mungkin dari nasihat dan pendapatnya itu, anda dapat idea penulisan. Jarang sekali yang dapat idea secara begini? Bahkan yang mencubainya?

Memperbaiki keupayaan kepekaan anda, mungkin memberikan maklumat yang lebih jelas dan lebih banyak . Orang yang teliti jarang melakukan kesilapan?

Jangan anda gunakan jin untuk mendapatkan idea atau maklumat. Anda tidak tahu sama ada jin itu jin Islam atau kafir. Jika jin itu Islam, adakah jin itu jin Islam yang baik, yang alim?

Orang yang suka berangan-angan. Bukankah dari sini dapat idea? Bukankah sifat orang bernafsu amarah , ialah panjang angan-angan? Jauhi sifat bodoh ini.

Ambil sebuah kamus. Buka tiap-tiap helai. Perhatikan setiap perkataan dan maksudnya. Adakah memberikan kepada idea penulisan. Atau akan cuba juga kamus yang lain?

Anda mencari siratan dari yang tersurat. Anda mencari yang tersurat dari buku, majalah, katalog, buletin, akhbar, …laman web, blog,……

Semua itu datang dari otak yang sihat. Otak yang sihat perlu pemakanan yang berkhasiat dan teratur waktu serta cara memakannya dan meminumnya. Makanan dan minuman yang mencergaskan otak. Anda perlu daya ingatan yang kuat.

 

 

Advertisements

“ISTIDRAJ?”> Oleh Lipur-lara Waris Tamingsari

Hi, Hai, I am Barrack Obama. Bee prefer my hair .

Hi, Hai, I am Barrack Obama. Bee prefer my hair .

ANAJIB merasa malas sangat nak bangun. Dia meramas-ramas perutnya. Sakit yang normal , terjadi kepada setiap insan di seluruh dunia setiap hari. Matanya merah berair, menahan agar jangan benda itu keluar. Dia menekan butang alarm khas. Tiba-tiba satu bahagian lantai yang berbentuk bulatan terbuka . Satu benda datar bulat dan pipih ditolak oleh satu batang besi sebesar tiang lampu jalan. Di atas benda itu 5 orang lelaki . Benda datar bulat itu kini telah naik dan separas lantai. 5 orang lelaki itu segera mengangkat ANAJIB . Mereka memikul Anajib. Membawa ke satu tempat yang istimewa! SEBUAH bilik.  Anajib kemudian tidak disentuh lagi oleh lelaki-lelaki itu. Dia segera masuk ke bilik itu. Kesemua lelaki itu pergi meninggalkan dia. Di bilik itulah , Anajib mengeluarkan sesuatu yang panjang dari satu lubang. Ahhhh, lega rasanya. Perutnya kembali selesa. Dia menekan butang khas. Tiba-tiba bilik itu bergerak naik ke atas , ke puncak Banglo yang setinggi 11 kali lebih tinggi dari Menara Kembar Petronas di Kuala Lumpur. Bilik itu sebenarnya lif istimewa yang naik ke puncak banggunan yang merupakan rumah Anajib yang sangat mewah luarbiasa. Lif itu jugalah jamban dia , tempat dia berak tadi. 5 lelaki itu berjawatan khas iaitu bertugas untuk membawa Anajib ke jamban jika Anajib malas nak pergi ke jamban!!!!

barrack obama toilet paper

Bayaran upah membawa Anajib ke jamban ialah RM999.99 sen seorang sehari. Kalau basuh jubur Anajib pula atau basuh berak Anajib pula, harganya 3 kali ganda untuk seorang sehari. Kadangkala Anajib malas basuh ponggong dan dubur lepas berak. Nasib baik ada Tukang-Tukang Cuci Dubur.  Anajib melihat persekitaran yang indah di sekeliling banglo dia itu. Dia menggunakan telescope untuk memerhatikan alam sekitar. Selepas puas pandang alam sekitar, Anajib pasang lagu Elvis Presley  sambil menyanyi ala Elvis dan menari tarian Masturbate Rotate Dance, tarian yang dicipta oleh dia.

Masturbate Rotate Dance Style???

Masturbate Rotate Dance Style???

 

Oh laparlah pula. Anajib menekan satu butang khas . Tiba-tiba muncul meja makan yang keluar dari bawah lantai. Meja itu kelihatan tiada apa-apa di atasnya . Anajib tekan satu butang di tepi meja itu. Tiba-tiba ada bahagian permukaan meja itu terbuka dan keluar benda empat segi yang menyimpan makanan yang masih panas dan segar, resepi yang pelik-pelik tapi enak sekali. Juga muncul tempat minuman dari meja itu. Tiba-tiba azan kedengaran dari jauh. Anajib dengar tetapi dia cuba memekakkan telinga dia. Atas meja itu ada gambar wanita cantik telanjang seratus-peratus. Anajib tekan butang “watch tv” pada meja itu. Tiba-tiba keluar tv meja yang terus memainkan rakaman video lucah. Anajib menontonnya sambil makan-minum dan tersenyum-senyum sendirian.

he smile about porn video

he smile about porn video

Tiba-tiba Anajib terasa sesuatu yang panjang bulat telah jadi semakin besar dan tegang. Berdenyut-denyut kote Anajib. Air mazi mengalir deras macam sungai NIL. Ahhh aku tak tahan lagi…. Aku nak …Aku nak…. Aku naaaaaaaaaaaaaakkkkkk….!!!!  Anajib pergi ke satu stor pelik yang ada di puncak banglo dia itu. Dia membuka pintu stor itu hanya dengan menuding jarinya  dengan gaya khas yang dia saja tahu ke arah satu alat penderia. Maka terpamerlah satu pelancar roket tercanggih  di alam ini, hasil kegeniusan luarbiasa Anajib, saintis yang gila seks. Anajib meletakkan pelancar roket itu menghala ke atas dan ke satu arah. Dia menekan butang ” Shoot now”. Peluru pelik itu bergerak laju mengatasi kelajuan cahaya . Kemudian tanpa mengenai apa-apa sasaran, peluru itu meletup. Sebelum meletup, peluru itu mengeluarkan suara yang dapat didengari sejauh 17 kilometer. Suara itu mengatakan ” I NEED SEX NOW!!!”  Anajib melihat arah letupan itu sambil meramas-ramas kote dia. 180 saat kemudian, satu kapal angkasa berbentuk seperti piring terbang datang . Piring itu bergerak di atas puncak banggunan itu dan berhenti di atas seolah-olah tergantung di udara. Tiba-tiba bahagian bawah lantai banggunan itu keluar satu benda empat segi yang menggelembung.

Tilam udara

Tilam udara???

 

Ufo is not exist......

Ufo is not exist……

Tiba-tiba dari bawah kapal angkasa itu jatuh seorang manusia , tepat ke tilam udara itu. Manusia itu ialah wanita tercantik ketika itu yang telanjang bulat. Anajib pun menerkam dan memeluk wanita itu dengan melompat ke arah dia. UFO itu dah pergi jauh dari situ. Selama 8 jam Anajib main dengan wanita itu. Kote dia dah mula melayu. Ehhh apa nii??  Ya Allah!! Menggeletar-geletar. Mereka menjerit-jerit. Tiada sesiapa yang dengar.  Semua butang kecemasan juga tidak berfungsi padahal tidak pernah rosak. Aneh. Keindahan yang dilihat di sekitar juga telah lenyap. Semuanya telah ditelan oleh bumi. Gempa bumi terdahsyat ketika itu tiba-tiba terjadi. Hanya satu banggunan sahaja yang tidak rosak sedikit pun. Banggunan itu ialah MASJID!!!

Only mosque safe from that earthquake

Only mosque safe from that earthquake

Did you know what is ISTIDRAJ????

Did you know what is ISTIDRAJ????

YA, YA, YA, ISTIDRAJ itu ialah apa-apa kenikmatan yang Allah berikan kepada orang kafir, yang tidak percaya kepadaNYA , juga kepada yang percaya DIA ialah Tuhan yang sebenarnya tetapi tidak taat kepadaNYA. Istidraj kecantikan, istidraj kekayaan, istidraj kekuatan tubuh, istidraj kepandaian dan lain-lain lagi. Semua itu diberikan oleh Tuhan, bukan kerana Tuhan mencintai mereka, malah Tuhan membenci mereka sebenarnya, malah istidraj itu sebagai bala juga iaitu agar mereka terus lalai dan tidak bertaubat agar siksaan yang dikenakan nanti semakin bisa dan pedih. ASTAGFIRULLAAHHALA’ZIIM!!!!

Click Here To….????