From Original/Pure/REAL Islam Source –>POST 1: Kitab “Terjemahan Hadis Shahih Bukhary Jilid I,II,III”: Biografi Al-Imam Al-Bukhary & Bab Bagaimana Permulaan Datangnya Wahyu Kepada Rasulullah S.A.W & Firman ALLAH JALLA DZIKRUH

When you see word "Syarah", this mean is explanation about meaning. So, syarah shahih al-Bukhari is mean explanation about shahih al-Bukhari. Shahih is mean true hadith, not false hadith.

When you see word “Syarah”, this mean is explanation about meaning. So, syarah shahih al-Bukhari is mean explanation about  meaning of  hadith in shahih al-Bukhari. Shahih is mean true hadith, not false hadith. Al-Bukhari is ulema. He is the creator of the method on how to investigate about any hadith, whether the hadith is true or false. He is the pioneer of the best method about how to get any authentic hadith !!! So, he is the pioneer of the sensor of the truth too.

This image = DPK symbol or  LOGO OF Di Persimpangan Kutub Concept? The slogan of Di Persimpangan Kutub is "Source of Realization". DPK is one of the sensor of the truth which try to get authentic Islam teaching [Real Islam or Pure Islam]

This image = DPK symbol or LOGO OF Di Persimpangan Kutub Concept? The slogan of Di Persimpangan Kutub is “Source of Realization”. DPK is one of the sensor of the truth which try to get authentic Islam teaching [Real Islam or Pure Islam]

DIAGRAM OF PENCETUS – PDF sig

 

Ringkasan Shahih Bukhari is mean Summary Of Shahih Bukhari.

Ringkasan Shahih Bukhari is mean Summary Of Shahih Bukhari.

SHAHIH BUKHARI BOOKS

SHAHIH BUKHARI BOOKS

This post show about any chosen information from book of Terjemahan Hadis Shahih Bukhary, jilid I,II,III [= Translation of Shahih Bukhary Hadith , volume 1,2,3]:

 

Publisher: VICTORY AGENCIE KUALA LUMPUR

Edition of MALAYSIA

First Printed: 1989

Reprint: 1993

Third : 2000

ISBN:983-9581-61-9

Printed By:

Tajzia Press Sdn. Bhd

Perjanjian Kontrak Dengan Pemegang Hakcipta  H.MOH ABDAI ROTHOMY.

[Contract  Agreement With The Owner of Copyright H.MOH ABDAI ROTHOMY]

 

TRANSLATOR FOR THIS SHAHIH BUKHARI/PENTERJEMAH SHAHIH BUKHARI INI:

—————————————————————————————

Ialah penerbit dan penerbit mengatakan/ Is publisher and publisher said that:

Hadis ialah segala yang disabdakan, dilakukan atau diikrarkan oleh Nabi Muhammad. Ikrar maksudnya ialah sesuatu yang dikerjakan oleh sahabat Nabi Muhammad dan beliau s.a.w mendiamkannya saja/ Hadith is what prophet Muhammad said, did or “diikrarkan” by Prophet Muhammad. Ikrar is mean something  deed of peoples who become friend to prophet Muhammad and Prophet Muhammad only silent.

Dalam penterjemahannya, tidak seluruh sanad hadis disebutkan, jadi yang dicantumkan hanyalah rawi atau orang yang meriwayatkan yang langsung menerima hadis itu dari Rasulullah. Kata-kata yang terletak antara dua garis panjang [– ……….–], itu adalah dari penterjemah sendiri sebagai penjelasan/ In this translation, did not  display whole sanad of hadith , only rawi or person who tell hadith which they get from prophet Muhammad directly. Words which be situated, between two long line[–…..–], is from translator as explanation.

Surabaya, 28 Safar 1398 hejira

————————-

1 January 1978

PENERBIT/PUBLISHER

 

BIOGRAPHY OF AL-IMAM AL-BUKHARY[ =AL-BUKHARI]

——————————————————————————–

 

Al-Bukhari's grave at Samarkand city, Uzbekistan, RUSSIA. Peoples of Russia call beautiful grave like this as "MAUSOLEUM".

Al-Bukhari’s grave at Samarkand city, Uzbekistan, RUSSIA. Peoples of Russia call beautiful grave like this as “MAUSOLEUM”.

 

Al-Bukhari is very famous ulema, born at Bukhara [810-870]. He explore at whole Islam world at his era for collect hadith lesson. Nama beliau ialah Muhammad dan kerana mempunyai anak bernama Abdullah, lalu dipanggil pula nama Abu Abdullah, yakni Bapaknya Abdullah. Kerana beliau lahir di Bukhara, maka lebih terkenal dengan nama Al Bukhary yang maksudnya ialah kelahiran Bukhara. Belum sampai usia baligh , beliau telah dapat menghafal dengan lancar sebanyak puluhan ribu hadis[T= His name is Muhammad and reason has child who is name Abdullah, people call him as Abu Abdullah which is mean Abdullah’s father. Reason his born at Bukhara, so more famous with Al Bukhary name which is mean  born at Bukhara. Still not puberty, he succeed memorize with fluent about  hadith in thousands in tens  ]. Beliau telah membuat penyelidikan  terhadap hadis dengan cara yang belum pernah orang lain melakukan sesempurna penyelidiakan beliau. Kerana itu beliau dapat digelari sebagai perintis, jalan dalam hal penelitian hadis [T=He make research on hadith with way which never other person  make it with prefect as he did. Reason that,  he can get nickname  as a pioneer, way in hadith scrupulousness ]. Beliau mengarang kitab ini yang dinamakan sebagai “Al Jaami’ush Shahih” yang berisi 600000 hadis. Beliau mengarang ini selama enam belas tahun. Beliau pernah berkata:” Ku tulis kitab ini dan ku terima dari 1080 orang dan diantara mereka itu sama sekali tiada seorang pun, melainkan ia adalah ahli hadis dan semuanya mengatakan bahawa iman itu adalah kata dan perbuatan, dapat bertambah dan dapat pula berkurang. Kalau aku hendak meletakkan atau menuliskan sebuah hadis saja dalam kitab “SHAHIH”, maka sebelum memegang pena aku mandi dulu, kemudian bersembahyang dua rakaat”[T= He compose this book which is name as “Al Jaami’ush Shahih” which contain 600000 hadith. He compose this in 16 years. He ever said:”  I wrote this book and I accept from one thousand and eighty peoples and no one from them, except they are expert about hadith and whole of them said that faith is word and deed, may increase and may not increase. If I am going to put or write one hadith only in “‘SHAHIH” book , hence before take pen, I bathe first, afterwards perform two rakaat solat].

PERINGATAN: SESUAI DENGAN PENGISTIHARAN KELUMPUHAN REVOLUSI LAMA DPK 51#, MAKA SAMBUNGAN UNTUK KIRIMAN INI DIBATALKAN. HALAMAN INI AKAN DITAIP SEMULA DALAM BENTUK DPK BLOG CLEANSE ZONE TETAPI BAB HADIS TIDAK AKAN MENGGUNAKAN KITAB INI KERANA KITAB INI TIDAK MENUNJUKKAN BAHAWA IA DITERJEMAHKAN OLEH ULAMAK [T= SUITABLE WITH DECLARATION OF OLD DPK 51# REVOLUTION DISABLEMENT, SO CONTINUATION FOR THIS POST WAS CANCELLED. THE POST WILL EXIST AGAIN IN DPK BLOG CLEANSE ZONE FORM BUT CHAPTER OF HADITH WILL NOT USE THIS BOOK BECAUSE THE BOOK DID NOT SHOW THAT IT IS TRANSLATION BY ULEMA]

 

 

Meja Bulat Orang Koyak-Rabak By Lipur-lara Waris Tamingsari

this article in lipur-lara waris tamingsari

this article in lipur-lara waris tamingsari

Meja bulat itu sedang menunggu kedatangan orang yang berpakaian koyak-rabak. Yang ada duduk dekat meja itu ialah orang yang berpakaian baju kot, bertopi, bertali leher, kasut jenama mahal, pen di saku daripada emas campur berlian. Cermin mata pula , jenis kamera pengintip. Mereka semua bermata biru sebab pakai  benda bulat pipih warna biru tu, masuk ke mata.

Mereka ketawa terbahak-bahak. Mereka takutkah? Tak datang lagi. Aku rasa mereka tak beranilah Mad! Ya lah aku pun rasa begitu.

Sambil menunggu kedatangannya, mereka menonton sebuah video. Video itu dipaparkan di skrin besar , terletak di hadapan meja bulat itu. Seorang lelaki sedang memerah susu dari puting dada seorang wanita. Susu cap gantung namanya. Itu pemandangan sebuah perusahaan di kilang susu wanita.Itulah rakaman video sebuah filem pelik yang sedang ditontoni. Pengarah filem itu pula bekas perogol bersiri yang terkenal di dunia. Dikatakan beberapa ekor alien pun tahu namanya. Begitulah terkenal hebat namanya, MAHSYUR ke seluruh penjuru alam.

Tiba-tiba seorang penonton menjerit, Eh lekas off video ini! CEPATLAH!!. Kenapa?? Ohh orang koyak-rabak dah datang!!!

Meja bulat gembira dengan kedatangan orang koyak-rabak, Dia ingin menyatakan kegembiraan, tetapi apakah daya untuk demikian, Dia hanyalah sebuah meja. Benci betul dia terhadap orang-orang kaya penonton video lucah ini.

Golongan yang berpakaian koyak-rabak mula duduk di meja. Bau harum daripada pakaian mereka walaupun bahagian  baju di dada ada koyak-rabak sedikit. Heii orang miskin, kenapa kamu koyak-rabak. Tak malukah? Jadilah seperti kami, bergaya macam james bond. Ohh! kami seperti khalifah Abu Bakar, bila nabi Muhammad bertanya, kenapa ada lubang pada pakaiannya di dada Abu Bakar, Abu Bakar menjawab beliau telah menyerahkan semua hartanya untuk perjuangan ISLAM. Bila Nabi bertanya apa lagi yang tinggal kepada beliau, Abu Bakar menjawab ALLAH DAN RASULNYA. Bila nabi Muhammad bertanya adakah Abu Bakar menyesal kerana mensedekahkan seluruh harta beliau, Abu Bakar terus menangis dan beliau kata tidak menyesal.

AAAAHHHHHH sudahlah!! Kami tak mahu dengar kisah Abu Bakar dan baju yang koyak . Tujuan kita datang berkumpul ialah bukan nak tahu fasal Abu Bakar yang koyak bajunya. Kita datang untuk membincangkan kenapa kamu, wahai ulamak di persimpangan kutub menentang dasar penswastaan padahal kami mewakili golongan pemerintah menguatkuasakan dasar penswastaan!!!!

Golongan ulamak DPK : “Kami bukan menentang penswastaan secara 100%. Bila kerajaan tidak mampu, mereka hendaklah melibatkan syarikat swasta tetapi bukan terus memberikan  hak penswastaan secara 100%. Maksudnya kerajaan masih memiliki kuasa dan hak juga, yang jadi bahagian kerajaan. Pihak swasta itu juga mestilah menanggung kos dan berhak mendapat keuntungan juga. Apabila kerajaan telah ada kemampuan menguruskan kerana ada kepakaran dan peruntukan dan sumber kewangan yang lebih baik, maka pihak swasta itu hendaklah dikeluarkan dan tidak lagi memiliki kuasa dan hak. Ketika ini, hal tersebut kembali menjadi hak kerajaan 100%.

Golongan mata biru=” Kalau begitu, lebih baik diswastakan 100% , kerajaan akan menjimatkan perbelanjaan dan menyimpan kewangan khas untuk tujuan kepentingan lain rakyat satu Negara. Konsep rakyat 1 Negara haruslah dilaksanakan. Malaikat Jibrail dah pun datang jumpa menteri yang buat gagasan 1 Negara ini dan menyatakan persetujuan. Malaikat Jibrail menyokong.”

Golongan Koyak-rabak= Tiada bukti malaikat Jibrail jumpa menteri jahil itu. Kalau diswastakan 100% biarlah yang kecemasan begitu tetapi bila tiba masa yang sesuai kerajaan hendaklah mengambil semula 100%. Ini sesuai dengan takrifan kerajaan menurut gagasan Di Persimpangan Kutub. Kerajaan hendaklah memantau dan menghukum terhadap syarikat yang ambil-alih kepentingan kerajaan itu jika perlu.

Golongan Mata Biru= Tiada bukti rasuah pun. Tiada bukti kami, pihak kerajaan ada kroni atau ada pemimpin kerajaan yang dapat untung sebab jadi pengarah atau pemilik saham halimunan dalam kepentingan kerajaan yang diswastakan 100%. Kamu suka buat andaian dan tuduhan sahaja. Suka berburuk sangka. Berdosa tau!?

Golongan Koyak-rabak=” Bertenang. Kami bukan membuat tuduhan. Kami bermaksud hal seperti itu tidak mustahil logic terjadi. Justeru langkah pencegahan perlu dibuat seperti pemantauan dan hukuman. Bahkan, bukan tak ada bukti satu pun. Bekas Ketua Juruaudit Negara telah menemui bukti-bukti rasuah di kalangan pemimpin-pemimpin dan pegawai kerajaan , termasuk pihak swasta berkenaan. Jika penemuan beliau itu tidak benar, kenapa tidak  dibicarakan di mahkamah.

Golongan Mata Biru= Kami tak punya kuasa mengheret dia ke mahkamah. Ahh lupakanlah hal itu. Itu urusan pemerintah nombor satu Negara.

Golongan Koyak-rabak= “Ingat, seboleh-bolehnya hal-hal seperti sekolah, university, hospital, klinik kerajaan, balai polis, tentera, pelabuhan milik kerajaan, syarikat minyak kerajaan, pengangkutan awam kerajaan, ……..dan lain-lain tidak boleh diswastakan”. Banyak keburukan penswastaan. Jika ada kebaikan pun, bila dikaji bersama dengan keburukan, maka dapat diambil kesimpulan bahawa dasar penswastaan haruslah sedaya-upaya kita elakkan daripada terjadi kecuali darurat tetapi akhirnya kerajaan harus memiliki semula seratus-peratus atau bermaksud pembatalan penswastaan bila tiba masa  dan keadaan yang sesuai.”

Golongan baju kot= Kalau pandai sangat , cuba beritahu apa contoh keburukannya? Bukankah kebaikan penswastaan itu , salah-satunya ialah menggalakkan kelahiran syarikat-syarikat baru dalam pelbagai bidang yang milik pihak swasta seratus-peratus?

Golongan berlubang baju=” Kami tidak nafikan galakan seperti itu dapat terjadi tetapi keburukannya juga akan meranapkan perkembangan kelahiran. Contohnya, bila sesuatu syarikat itu diberikan kontrak berjuta , syarikat itu memberikan tugasan kontrak itu kepada syarikat lain yang lebih kecil, yang kekurangan dari segi profesionalnya, kepakarannya, tenaga pekerjaannya, sumber modal dan keuntungannya, asetnya, peralatannya…..Maka hasil yang terjadi daripada projek itu tidak berkualiti, tidak menurut piawaian kualiti yang sepatutnya. Maka tak hairanlah jika ada banggunan yang mudah runtuh, peralatan hospital yang tidak tepat, tidak sesuai, berkesan buruk, pendidikan yang kacau-bilau, pihak bank yang jadi toyol dan merompak, kenderaan pengangkutan awam yang tidak selamat, persekitaran Bandar yang kotor, tidak kemas, ………….tandas awam yang rosak-binasa, jadi tempat penagih dadah, bila terbiar, …..Bahkan jika kerajaan itu mewujudkan system perbankan dan subsidi yang jujur dan benar mengikut konsep ISLAM yang benar, maka ini akan menggalakkan kelahiran usahawan bumiputera yang Islam JUGA.”

Golongan Kasut Jenama Tinggi: “Eemmm….betul juga kata engkau wahai baju koyak. Tetapi bukan kami yang ada kuasa untuk menghalang dan menghapuskan dasar penswastaan. Itu kena Tanya Perdana Menteri Satu Negaralah. HA HA HA HA HI HI heh heh heh heh. ” Dah bersurailah kita.

Meja bulat gembira dengan kemenangan pihak koyak-rabak tetapi pada masa yang sama si meja bersedih juga sebab golongan ulamak perlu melancarkan jihad dan revolusi Di Persimpangan Kutub kerana walaupun pihak wakil kerajaan telah kalah dalam perdebatan ini tetapi kerajaan tidak peduli , malah terus melaksanakan dasar penswastaan untuk mengenyangkan nafsu kroni-kroninya padahal persidangan meja bulat ini bertujuan untuk kerajaan mencari keputusan sama ada meneruskan penswastaan atau membatalkan atau menghentikan. Pada mulanya kerajaan tersebut berjanji jika wakil mereka kalah dalam persidangan itu, mereka akan menghapuskan dasar penswastaan tetapi sebenarnya kerajaan MUNGKIR JANJI.