Sila Pembaca Isi Borang Ini! by Tinta Emas 7 Samudra [Reader Fill These Form Please by Tinta Emas 7 Samudra]

This article category = Tinta Emas 7 Samudra

This article category = Tinta Emas 7 Samudra

 

PENYELIDIKAN BANGSA MELAYU DAN MESEGAR(bangsa melayu yang segar) SAHAJA: DARI 13 OKTOBER 2013[MESEGAR(malay race who fresh) AND MALAY RACE RESEARCH ONLY: FROM 13 OCTOBER 2013:]:

Borang Penyelidikan Antarabangsa (Bukan Melayu Malaysia): (dari 13 oktober 2013lah) [International Research Form (Not Malaysian Malay) (from 13 October 2013):

Advertisements

Keluhan Seluruh Dunia By Jeritan Seantero Dunia

 

Saya rasa marah sebab artikel telah disahkan (mengikut system) saved tetapi bila saya buka papan pemuka, ia terletak dalam draf, saya menyangka ada yang telah diterbitkan iaitu artikel dalam draf itu tetapi sebenarnya hanya ada di draf. SAYA MEMADAMKANNYA SECARA permanent kerana menyangka ia telah diterbitkan sebab telah datang mesej saved. Nampaknya server wordpress.com mempermain-mainkan saya. Telah banyak kali mesej saved dan telah terbit diberikan kepada saya untuk pelbagai artikel saya tetapi sebenarnya masih di dalam draf. SAYA TERPAKSA MENAIP SEMULA ARTIKEL YANG SAYA MUSNAHKAN INI: lain kali saya tidak akan menggunakan wordpress.com lagi????

Anwar Ibrahim , seorang pejuang reformasi mengatakan bahawa Malaysia ialah Negara yang mengeksport minyak (=menjual minyak) dan hasil jualan Malaysia mendapat RM700 billion. Bekas timbalan perdana menteri  Malaysia itu mengatakan bahawa Negara seperti Indonesia dan Thailand mengimport minyak, sebab itu mereka menaikkan harga minyak yang di jual di stesen Negara itu kerana jika tak buat begitu, siapa yang nak bayar untuk import minyak? Jadi, alasan pihak kerajaan Malaysia yang mengatakan mereka hendak menaikkan harga minyak di stesyen minyak di Malaysia sebab Negara seperti Thailand dan Indonesia menaikkan harga minyak petrol tidak dipersetujui oleh Datuk Anwar Ibrahim.

Apabila harga minyak petrol naik, Pengeluar biasanya akan menaikkan harga atas sebab kos pengangkutan bertambah (kos petrol). Bila ini berlaku, jumlah keuntungan runcit bagi sesuatu harga kilang yang boleh diperolehi oleh peruncit turut berkurangan. Keadaan ini sama ada pekedai itu beli secara runcit ataupun borong. Maka, terdapat peniaga yang menentukan sendiri harga barangan tersebut (tidak mengikut harga cetakan kilang pada barangan itu). Peniaga menaikkan harga. Pembeli jadi marah.

Maka, berlaku inflasi. Pencatuan barangan mungkin terjadi. Pekedai juga mungkin beri sebab inflasi terjadi kerana kekurangan permintaan. Harga dinaikkan  oleh pekedai sebab kekurangan permintaan . Ini salah satu bentuk pencatuan. Orang yang sanggup beli dengan harga barang yang dicatu dianggap sebagai orang yang menerima giliran mengambil barangan catuan.

Rakyat mungkin terdorong membeli barangan seludup di pasar gelap yang lebih murah tetapi juga mungkin termasuk tiruan yang kurang berkualiti dan merbahaya kepada kesihatan.

Inflasi juga terjadi jika permintaan tinggi , melebihi pengeluaran atau stok jualan. Anwar Ibrahim mengatakan bahawa PETRONAS ialah syarikat milik penuh kerajaan, 100% milik kerajaan. Pada pendapat saya, jika demikian tidak timbul persoalan subsidi minyak kerana salah-satu maksud kerajaan itu ialah kumpulan orang yang dilantik atau diamanahkan oleh kumpulan terbanyak (rakyat) untuk menguruskan pemilikan bersama . Dalam kes ini, ialah petrol ialah milik bersama. Justeru, memang patutlah harga minyak sepatutnya sentiasa rendah atau semakin rendah dan selalu stabil seperti itu. Tidak naik harga .

Apakah alasan kerajaan untuk mengurangkan subsidi sebagai alasan untuk menaikkan harga minyak petrol? Kerajaan Malaysia mempunyai banyak mempunyai sumber pendapatan yang mendatangkan sangat banyak wang dan PETROL ialah sumber pendapatan paling banyak memberikan keuntungan setiap tahun.

Bukankah hal-hal seperti berikut menjadi punca sebenar kenaikan harga petrol:

Mengutamakan kroni, Tamak, Salah-guna kuasa, pembaziran wang rakyat sehingga stok simpanan wang Negara mendorong tindakan merampas wang rakyat melalui alasan seperti petrol terpaksa dinaikkan harga, rasuah, ….????

It is not impossible if many people in the world will kill themselves because money problems due to petrol price be more expensive!!!

It is not impossible if many people in the world will kill themselves because money problems due to petrol price be more expensive!!!

Rakyat Malaysia , kebanyakannya belum mencapai kekuatan simpanan kewangan yang terjamin untuk hari tua mereka. Kuasa beli mereka akan semakin terhad bila petrol naik. Untuk mencari sumber pendapatan tambahan yang sesuai , tidak semudah yang disangkakan. Persaingan dalam perniagaan. Kekurangan modal. Tiada penjamin, Tiada pengguna yang berminat, Tiada pelanggan. Apalah erti RM500 wang tabung “simpati kepada rakyat” yang sekali atau beberapa kali setahun jika petrol punca kenaikan harga? Maka, seolah-olah kerajaan dapat  ambil semula RM500 yang telah diberikan melalui cukai daripada barangan yang naik harga kerana petrol naik harga ? Atau kerajaan dapat kembali semua pemberian itu melalui kroni mereka yang kerja dalam PETRONAS???

peniaga petrol rompak

Projek dan program yang membazirkan wang rakyat di dalam dan di luar Negara, mestilah dihentikan oleh kerajaan . Pelaburan yang merugikan syarikat kerajaan atau kerajaan mestilah tidak ditanggung  akibatnya oleh rakyat. Rakyat tidak bersalah. Jika mengambil rakan-kongsi, seboleh-bolehnya mengelakkan Negara kafir atau orang kafir menjadi rakan kongsi PETRONAS. Pelajarilah dulu konsep perniagaan Islam yang Tulin supaya mendapat keberkatan dan hasil dalam perniagaaan.  Ada laporan mengatakan bahawa ruang-ruang kedai di menara kembar PETRONAS banyak dikuasai oleh orang asing, bukan melayu. Menara kembar PETRONAS bukan lambang bahawa kemiskinan rakyat berbangsa melayu telah pupus .

APA yang rakyat boleh buat sekarang untuk menurunkan harga minyak petrol? Solat hajat? Lagi apa? Mendesak kerajaan menurunkan harga petrol? Saya cadangkan pakai basikal, kereta lembu, kereta kuda, kuda, ………………. Biar stesyen minyak PETRONAS akhirnya terpaksa ditutup???? Maka, akhirnya, untuk menarik minat semula rakyat membeli minyak petrol, maka kerajaan menurunkan harga minyak sebanyak 50% daripada harga sekarang???

Ikhlas Itu Terletak Di Antara Syurga & Neraka > Sinaran Iffah

JanganbiarkanParitdanlongkangtersumbat.NantiMembiakAEDES

JanganbiarkanParitdanlongkangtersumbat.NantiMembiakAEDES

AMARAN= Pada 15 JUN 2013, SAYA, PEMILIK WEBSITE DPK ini mengetahui halaman ini hilang dari “Pilih Kategori”. Halaman ini telah dicuri, maka hilang? Nasib baik dalam dashboard tak hilang. Anda dapat jumpa tajuk halaman ini di menu.Saya terpaksa membuat halaman ini semula dalam bentuk page. Halaman ini yang gagal dipamerkan di internet ini berada dalam bentuk post(T=Warning= On 15 June 2013, ME, this DPK WEBSITE OWNER  realize this page is missing from “choose categories”. This page stole by someone, so missing? Fortunately  no missing on dashboard. You can see this page title at menu. I need make a new page like this page again in page form. This page which fail to viewing it at internet is in post form)

APAKAH yang dimaksudkan dengan ikhlas? Jika ini pun anda tidak tahu, ini seolah-olah membayangkan bahawa anda TIDAK PERNAH MENGENALI DIRI ANDA SENDIRI.  Adakah makna ikhlas itu ialah:

1= Ehh! Tak perlu beri wang, saya ikhlas ni

2= Baiklah aku maafkan kamu dengan hati yang ikhlas (tetapi dalam hati masih marah)

3= Ya Allah!  Aku belum bersiap-sedia pergi solat hari raya. Orang lain dah pergi. Malulah kalau tak solat. Mari pergi bersolat kerana Allah.

4= Aku tolong kau ni ikhlas Rohaya. Ini masa kamu susah, esok mana tahu aku pula yang susah.

5= Aku ingin berperang jihad fisabilillah. Rugi kalau kau tidak mengikhlaskan diri pergi berjuang di sana. Pahalanya tinggi, dapat kahwin dengan bidadari dalam syurga!!!

NabiDikatakanPernahBersabda:'Semua sahabatku itu umpama bintang di langit. Sesiapa yang mengikutinya akan mendapat petunjuk"

NabiDikatakanPernahBersabda:’Semua sahabatku itu umpama bintang di langit. Sesiapa yang mengikutinya akan mendapat petunjuk”

AwasPelaburanPertanianPalsuSepertiCacing,Serai,Vermikompos.....

AwasPelaburanPertanianPalsuSepertiCacing,Serai,Vermikompos…..

Ya Allah, Apakah Ikhlas itu? TunjukilahAkuJalanMU

Ya Allah, Apakah Ikhlas itu? TunjukilahAkuJalanMU

SUJUDGELAP

Pada waktu sujud dalam solatlah, waktu yang manusia paling hampir dengan TUHANNYA.

Pada waktu sujud dalam solatlah, waktu yang manusia paling hampir dengan TUHANNYA.

HAMPIR TIADA MANUSIA YANG TEGUH KEIMANANNYA. Semuanya kelihatan layu keimanannya: Semua hal seperti berikut ialah alat utama yang paling kerap berjaya menghancurkan keimanan:

WANG YA WANG HA HA HA AKU KAYAAA HA HA HA

PENDIDIKAN YANG DISUNTIK RACUN DESTROY WITH PLUS, WITH CHANGE DAN LAIN-LAIN

WANITA (SIMBOL GODAAN SEKS?)

BARANG MAINAN DAN SUKAN

GILA SEMBANG DAN GILA BERKENALAN

MUZIK DAN LAGU

ANUGERAH, PUJIAN, IJAZAH

MAKANAN DAN MINUMAN

TIDUR

PANGKAT

ALANGKAH LEMAH IMAN KEBANYAKAN MANUSIA. HAMPIR TIADA YANG TEGUH (HAMPIR TIADA ORANG SOLEH DAN SOLEHAH) WUJUD DI DUNIA.

Kalau setakat 10 sen jatuh atas lantai, tiada orang nak curi.  Jika kita tanya penjual, amat jarang atau tidak pernah ada penjual yang memburukkan dagangannya. Yang ada memuji barangannya walaupun sebenarnya barangannya tersembunyi kecacatan, kerosakan dan sebagainya. Jika dia beri diskaun atau sedekah pun mungkin kerana barangan itu sebenarnya tidak elok atau kurang berkualiti. Sampai di rumah, barulah terbuka semua rahsia. Kalau peniaga itu benar ikhlas, maka dia berniaga kerana ALLAH . Bukan kerana wang.  Tetapi jika difikirkan logik, bagaimana seseorang peniaga dapat melupakan wang dan mustahil dia tidak mahu wang sebab berniaga tanpa keuntungan bermakna bukan berniaga!!!

Biasanya jika ada orang berbuat baik kepada kita atas sebab apapun, biasanya tentu ada tujuan tersirat yang kita tak nampak.  Yang biasanya tidak ikhlas. Ikhlaskah orang yang menderma berbilion ringgit kepada Rumah Anak Yatim , Rumah Perlindungan Ibu Tunggal, Rumah Orang Tua, Rumah Perlindungan Janda (adakah wujud?) yang kemudian kita lihat foto dia beri cek dalam akhbar, tv, internet? Bukankah Nabi telah menggalakkan jika nak bersedekah biarlah orang lain tidak tahu mengenainya??

Ikhlaskah pemimpin memimpin manusia dan negara bila pada masa yang sama hendak dirinya mendapat anugerah seperti gelaran Yang Amat Berhormat dan lain-lain?  Ikhlaskah sesebuah kerajaan itu menyelesaikan kesusahan rakyat dengan beri wang 50000 SEN sekali seumur hidup atau beberapa kali (itu pun sebab nak dekat pilihanraya) tetapi kemudian memberi kebenaran peniaga menaikkan harga barangan ?

Ikhlaskah seorang doktor yang berkata saya simpati kepada anda. Saya akan merawat anda dengan penuh perasaan simpati (tetapi doktor ini kata, rawatan ini terlalu mahal, tak ada diskaun, rugilah saya jika diskaun)

Ikhlaskah seseorang polis itu berkhidmat tetapi ada kes yang dia nak layan , ada pula kes yang dia tak nak terima  aduan?

Ikhlaskah seseorang ulamak itu  beri syarahan agama padahal perkara-perkara yang dia larang orang buat itu ialah juga kebiasaan buruk ulamak itu yang menyembunyikan sifat sebenarnya???

Bukan senang untuk mencapai keikhlasan yang sejati, yang sebenar.  Susahnya seperti hendak pergi mendarat ke matahari. Sebelum anda sampai ke matahari, kapal angkasa anda telah pun terbakar dan meletup kerana cahaya panas api matahari yang terpancar dari jauh. Tetapi aneh ada seorang guru lukisan mengatakan nak masuk syurga bukan susah . Wow hebatlah guru itu padahal saya baca nabi-nabi dan rasul-rasul pun merasa cemas tentang nasib mereka semasa mereka dikumpulkan di Padang Mahsyar DI ALAM AKHIRAT NANTI!!!

Bahkan, saya ada baca hadis nabi yang mengatakan bahawa jika seseorang itu sentiasa melakukan kebaikan sahaja sejak mereka dilahirkan hingga mati, nescaya masih melihat amalannya sedikit di akhirat. Jadi, masihkah gila sukan, gila tv, gila muzik, gila permainan, gila sembang, gila hiburan, gila kembara…….ADAKAH KITA MASIH MAHU ITU SEMUA setelah NABI menasihati begitu????

Pintu langit ke tujuh hanya akan dibuka oleh malaikat yang menjaga langit ke tujuh hanya jika manusia membawa satu kunci yang paling mahal. Apakah kunci yang paling mahal itu wahai saudara, wahai saudari, wahai penduduk bumi, wahai segala jin, wahai segala makhluk????

KUNCI YANG PALING MAHAL ITU IALAH KEIKHLASAN!!!!

Langit ke tujuh ialah lapisan langit yang tertinggi . Sesiapa yang dapat menembusinya bermakna segala amalan baiknya diterima dan diberi pahala oleh ALLAH S.W.T.

 ADA ORANG MERASA TIDAK SENANG BILA BANTUAN YANG DIBERIKAN TIDAK MENDAPAT UCAPAN TERIMAKASIH LALU DIA KATA TAK KENANG BUDI ORANG ITU.  ADAKAH INI , ORANG YANG IKHLAS MEMBANTU???

ADA orang berpendapat bahawa makna ikhlas itu ialah kerana Allah semata-mata. Kerana hendak mendapat keredaan Allah. Benarkah? Tetapi pada masa yang sama dia sangat haloba terhadap pahala. Kalaulah berbuat sesuatu dengan tujuan hendak pahala dan dikatakan juga kerana Allah atau supaya Allah redha, bagaimana jika Allah , tiba-tiba menghapuskan syurga?  Tentulah jiwanya jadi lemah nak beribadat sebab salah satu tujuan dia buat baik ialah kerana nak syurga, nak pantat bidadari.

Ohh! Saya tak nak buat dosa, saya takut kepada Allah. Saya insan yang bertakwa. Syurga untuk orang yang bertakwa. Jika berbuat kerana takwa (=takut kepada Allah), ADAKAH INI IKHLAS? Bagaimana jika Allah hapuskan neraka? Tentulah hilang ketakwaannya kerana jika buat dosa , tiada disiksa juga sebab neraka dah musnah. Ikhlas apa seperti ini?

Jadi, apakah sebenar IKHLAS ATAU KEJUJURAN ITU?  Saya beri anda masa beberapa saat untuk menjawab ini:

SATU SAAT

DUA SAAT

TIGA SAAT

EMPAT SAAT

LIMA SAAT

ENAM SAAT

TUJUH SAAT

oooooOOOOOOpppppp… berhenti, masa dah tamat. Jawapan ialah:

Seorang wanita sufi yang bertaraf wali (maqam kewaliannya tinggi) iaitu Rabiah Adawiyah (ada yang kata namanya Rabiatul Adawiyah pula, yang mana betul?) mengatakan yang bermaksud seperti : ” Aku berbuat baik bukan kerana Syurga dan bukan kerana takut terhadap Neraka”.

Nahhhh!!! itulah makna ikhlas yang sebenar. Orang yang ikhlas itu berbuat kebaikan atau sesuatu itu kerana merasa tenang nikmat melakukannya tanpa mengingatkan syurga dan neraka, bahkan jika Tuhan menghapuskan syurga dan neraka, dia masih terasa nikmat dan tenang jiwa melakukan sesuatu itu sambil berharap Allah redha kepadanya. Justeru, jiwa ikhlas seperti ini ialah tujuan akhir bagi setiap tujuan. Jika ini wujud, maka dia tetap dianggap masih ada jiwa ikhlas yang sejati. Contohnya:

Seorang doktor merawat mangsa dan mengharapkan bayaran diberikan tetapi doktor itu tidak mengenakan caj yang zalim. Malah berniat bayaran yang diterima itu akan disedekahkan sebahagiannya kerana simpati yang sebenar. Doktor itu juga mengambil sebahagian wang bayaran untuk kegunaannya supaya dia dapat menggunakan wang itu untuk tujuan apa juga yang halal , yang diredhai oleh Allah , supaya dapat juga banyak beribadat dengan tenang dan nikmat berzikir, beribadat sunat yang banyak pahala tetapi selalu lupa tentang balasan yang dia boleh perolehi di syurga, malah selalu terlupa tentang siksaan di neraka. Yang doktor itu lebih kerap ingat, bukanlah semua itu tetapi keindahan , ketenangan , kelazatan bersama Tuhan dia seperti tersyuhud dengan maqam fana atau baqa. Jadi keikhlasan itu menjadi tujuan hujung atau terakhir. Dapat wang bayaran supaya dapat terus mengikhlaskan diri!!! Menasihati manusia agar kezaliman berkurangan agar dapat terus mengikhlaskan diri beribadat kepadaNYA dengan tenang dan nikmat.

MAKA , BENARLAH KEIKHLASAN ITU TERLETAK DI ANTARA SYURGA DAN NERAKA DAN BUKAN TERLETAK DI SYURGA ATAU DI NERAKA. sekianlah…………aduhai………alahai………..TO MENU!!